Söpö ”lemmikki” sai aikaan aivan helvetillisen hävityksen asunnossa - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Söpö ”lemmikki” sai aikaan aivan helvetillisen hävityksen asunnossa

Vieraslajit saattavat näyttää söpöiltä ja eksoottisilta, mutta pahimmillaan ne sekoittavat koko muun ympäristön.

11.5.2017 16:11

Haluaisitko hankkia lemmikiksi pesukarhun, intianvariksen tai härkäsammakon? Mieti toiseen kertaan. Se on työlästä – ja vielä laitontakin.

Korkeasaaren eläintarha saa vuosittain useita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat eroon eksoottisista tai muista harvinaisista lemmikkieläimistä. Vieraseläimestä huolehtiminen on usein haastavaa ja vaatii perinteistä lemmikinhoitoa enemmän työtä.

Artikkelin videolla Korkeasaaren eläinlääkäri kertoo, miten teinipesukarhu pisti asunnon sekaisin. Eviran jaostopäällikkö Kitty Schulman muistuttaa, että vieraslajit voivat olla myös terveysriski.

Hyvä esimerkki on Korkeasaareen viime syksynä saapunut noin vuoden ikäinen teinipesukarhu. Eläintarhassa vietettiin vuosittaista kissojen yötä, kun yksityishenkilö otti yhteyttä ja kertoi haluavansa eroon lasitetulla parvekkeellaan Helsingissä asustelevasta lemmikkipesukarhusta. Eläin oli tullut kotiin lahjana ja osoittautunut pian turhankin aktiiviseksi.

Eläinlääkäri Sanna Sainmaa lähti asunnolle ja huomasi välittömästi, että kyseessä on nuori, nopea ja villi urospesukarhu.

– Asunnon keittiössä kaapit oli laitettu narulla kiinni, eikä eläin ollut erityisen hyvin käsiteltävissä.

Sainmaan piti keksiä nopeasti väliaikainen paikka, koska eläintä ei voitu päästää suoraan neljän muun pesukarhun joukkoon. Hätäratkaisu tehtiin nopeasti perjantai-iltapäivänä.

– Päätin ottaa sen viikonlopuksi kotiin.

Kaikki Korkeasaaren viisi pesukarhua ovat käteviä tassuistaan.­

Sainmaa asetti energiaa puhkuneen pesukarhun saunaansa ja antoi virikkeeksi leluja. Aivan ensimmäiseksi pesukarhu päätti, että kiinnostavimpia tutkimuskohteita ovat kuitenkin kiukaan kivet. Ne lentelivät yksi kerrallaan ympäri saunaa.

– Sitten alkoi isompi kylpyhuoneremontti. Ensin lähtivät lattiakaivoista ritilät ja sitten ilmastointiputkesta korkki. Pelkäsin, että se työntää sinne ruokaa. Seuraavaksi saivat kyytiä shampoopullot. Kännykän sain napattua sen tassuista viime hetkellä. Kyllä se oli aikamoista akrobatiaa siellä lauteilla.

Painiottelu viherkasvin kanssa

Yöllä Sainmaa ei juurikaan nukkunut, koska pelkäsi, että pesukarhu saa saunan päälle ja sytyttää tulipalon. Pesukarhut ovat näppäriä yöeläjiä ja niiden tiedetään aiheuttaneen esimerkiksi vesivahinkoja.

Aamulla pesukarhu oli rauhallinen, joten Sainmaa päästi sen asuntoon.

– Se oli virhe.

Hetken levättyään pesukarhu paini jo viherkasvin kanssa ja heitteli mullat pitkin verhoja. Eläin piti lopulta napata kiinni patakintaiden avulla.

Sainmaan taistelu vauhdikkaan pesukarhun kanssa on hyvä osoitus siitä, että söpöltäkin vaikuttava vieraslaji voi saada aikaan vaikeita tilanteita.

Korkeasaaressa nykyään asustelevalla pesukarhulla oli virolainen lemmikkipassi, joka on riittävä asiakirja EU:n sisäisissä kuljetuksissa koirille, kissoille, hillereille ja freteille. Passi oli kuitenkin tehty naaraspesukarhulle, vaikka kyseessä oli uros. Lahjoituksen jälkeen viralliset asiakirjat ja esimerkiksi karanteeniasiat käytiin läpi ELY-keskuksen kanssa.

Vuoden 2016 alussa EU:n vieraslajiasetuksesta edennyt kansallinen laki kieltää useiden haitallisiksi luokiteltujen eläinlajien maahantuonnin, kasvatuksen, myynnin ja hallussapidon.

Vieraslajiluettelossa olevan eläimen omistajat saavat pitää lemmikin sen kuolemaan saakka, mutta eläintä ei saa päästää lisääntymään tai karkaamaan.

Vieraslajit voivat olla paitsi vaikeita hoidettavia niin myös terveysriskejä. Esimerkiksi eksoottisten eläinten kantamat taudit voivat olla ihmisille ja luontaisille eläinlajeille erittäin vaarallisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?