Lemmikit

Lex on Suomen kaikkien aikojen poliisikoira – vankilasta lähetettyjä tappouhkauksia tipahteli postiluukusta

Julkaistu:

Espoon poliisissa 1970-luvun alussa palvellut poliisikoira Lex on yksi Suomen poliisikoirahistorian tunnetuimmista koirista. Lexin kuolema oli mm. Ilta-Sanomien kannen pääaihe 27.12.1975. Lex oli rikollisten kauhu - ja syystä.
Lex edusti Suomessa pitkää poliisikoiraperinnettä, joka sai alkunsa 1900-luvun alussa, kun Suomeen tuotiin Hektor von der Volmeburg -niminen saksanpaimenkoira Saksasta. Vuosi oli 1909.

Lex - koko nimeltään Karhukorven Lex II - syntyi vuonna 1968. 15.3.1968 konstaapeli Veikko Ylönen Espoon poliisista otti Lexin kotiinsa ja alkoi kouluttaa siitä poliisikoiraa. Lex oli Ylösen ensimmäinen poliisikoira.

– Me olimme Lexin kanssa kuin paita ja perse, aina yhdessä. Lex oli toinen puoli elämääni, Veikko Ylönen kertoi Ilta-Sanomien 27.12.1975 julkaisemassa artikkelissa.


Juuri tuo artikkeli käsitteli Lexin kuolemaa ja siihen johtanutta tilannetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lex kuoli virantoimituksessa saamiinsa vammoihin, kun se loukkaantui jahdatessaan murrosta epäiltyä kaksikkoa Espoon Westendissä. Lexiä ammuttiin rintaan ja se kuoli joulupäivänä Pieneläinklinikan leikkauspöydällä. Lex oli 8-vuotias.


– Minä olin niin lähellä, että kuulin miehen ähkäisevän, kun Lex tarttui siihen. Se mies, johon Lex tarttuu, ei enää ammu. Lex tiesi otteet. Siellä täytyikin olla toinen mies, joka Lexin ampui.

Ja näin oli. Lexin ampunut mies saatiin lopulta kiinni ja hän sai tuomion mm. eläinrääkkäyksestä.

Lex oli rikollisten kauhu

Lex oli ensimmäinen poliisikoira, joka nousi nimellään otsikoihin. Lukuisat onnistuneet kiinniotot kasvattivat Lexin mainetta tehokkaana poliisikoirana. Lexin tilille kirjattiin lopulta 108 kiinniottoa. Se on edelleen Suomen ennätys.


– Jopa rikolliset seurasivat juttuja Lexistä ja kantoivat kaunaa koiralle, Ilta-Sanomien eläkkeelle siirtynyt rikostoimittaja Hannes Markkula muistelee Lexin mainetta.

Koiralle tuli jopa tappouhkauksia. Uhkauksia lähetettiin kirjeitse myös vankilasta asti, Poliisikoira-lehden artikkelissa kerrotaan.

Markkula pääsi seuraamaan Lexiä virantoimituksessa ja Markkula vieraili juttukeikalla myös Veikko Ylösen kotona. Markkulaa hämmästytti, kuinka erilainen koira Lex oli kotona ja virantoimituksessa.

– Mikään ei osoittanut, että Lex oli kovaluinen poliisikoira, Markkula muistelee vierailuaan Ylösen kotiin.

– Kotioloissa se oli rauhallinen koira. Se muuttui poliisikoiraksi ja rikollisten vainoajaksi kun lähdin sen kanssa töihin, Ylönen muistelee Lexiä vuoden 1975 haastattelussa.


– Se oli kuollessaan pidättämässä 109. rikollista. 40-50 näistä joutui Lexin käsittelyn jälkeen sairaalahoitoon, mutta syy siihen oli heidän omansa. He tappelivat. Lexin kanssa ei kannattanut tapella. Lex ei antanut periksi, Ylönen kuvaili niitä piirteitä, jotka tekivät Lexistä rikollisten kauhun.

Lex sai myös itse siipeensä kiinniottotilanteissa.

Yksi Lexin kuuluisimmista keikoista liittyi Suomen tunnetuimman pankkiryöstäjän Matti "Volvo" Markkasen takaa-ajoon. Takaa-ajon yhteydessä Lexin kuulo vaurioitui, kun luoti viuhui aivan Lexin korvan vierestä. Lex joutui sairauslomalle.

Kirja julki 1976, muisto elää edelleen

Vuonna 1976 Lexistä ilmestyi Otavan julkaisema kirja Poliisikoira Lex. Kirjaa oli tekemässä myös Lexin isäntä Veikko Ylönen. Kirjan kirjoitti toimittaja Aake Jermo.

Lexin kuoleman jälkeen Lexille ehdotettiin muistopatsasta, mutta sitä Lex ei saanut.

Lexin muisto elää tänä päivänä Facebookissa, mistä löytyy Lexille omistetut sivut. Myös Poliisikoirayhdistyksen sivuilta löytyy vanhoja artikkeleja Lexistä ja sen työhistoriasta.

Lexin viimeinen lepopaikka sijaitsee Helsingin eläinten hautausmaalla Haagassa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys luovutti Lexille hautapaikan määräämättömäksi ajaksi. Hautapaikan numero on A-455, selviää Poliisikoirayhdistyksen sivuilta.

Lexin tarina nousi nyt esille, kun Oulun poliisi kertoi muutama päivä sitten yhden heidän poliisikoiristaan päässeen eläkkeelle. Lex ei valitettavasti koskaan nähnyt eläkepäiviä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt