Yllätys Helsingissä: karannut kala löytyi elossa puusta – ”Kaveri huomasi tilaisuutensa tulleen”

Helsingin Sealifen intendentti Markus Dernjat yllättyi syysaamuna totaalisesti kunnostaessaan liejuryömijöiden allasta.

9.10.2015 10:26

Hän kääntyi poimimaan lisätarvikkeita, kun viereisen altaan puunrungosta tuijotti vastaan "tuikea silmäpari". Sekunneissa hän hoksasi, että kyseessä oli altaasta karannut liejuryömijä.

– Kunnostuksen takia altaasta oli hetkellisesti poistettu katto ja kaveri huomasi tilaisuutensa tulleen. Karkailu ja kiipeily ovat liejuryömijälle jopa lajityypillinen ominaisuus, Markus Dernjatin kertoo Sealifen tiedotteessa.

Sealife on pitkään haaveillut lajista, mutta vasta Superselviytyjät-näyttelyn myötä tarjoutui mahdollisuus rakentaa niille riittävän suuri ja katettu allas, josta ne eivät pääse vaeltamaan ulos tai vierustoverin altaaseen.

Liejuryömijät liikkuvat ketterästi ja voivat hengittää myös maalla kiduksillaan.

Isosilmäisille liejuryömijöille vaeltaminen on Sealifen mukaan elintapa. Ne pystyvät liikkumaan käyttämällä eviään niin kuin käsiä. Ryömijä hengittää kiduksilla myös maalla liikkuessaan. Se voi kantaa mukanaan kiduksissaan ilmakuplaa happisäiliönään.

Liejuryömijä on kala, mutta sopeutunut elämään myös maalla. Sen liikkuminen on niin sujuvaa, ettei puuhun kiipeäminen ole sille temppu eikä mikään, mutta mereen joutuessaan se saattaisi jopa hukkua, koska ei osaa uida hyvin.

Sealife toteaa, että huonolla uimataidolla varustettu kala saattaa kuulostaa evoluution "emämunaukselta", mutta tosiasiassa se on onnistunut suojakeino. Se ei jää laskuveden aikaan loukkuun vuorovesilammikoihin, vaan voi porskuttaa eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?