6 tapaa, jotka ärsyttävät koiria – Ethän syyllisty mihinkään näistä?

Oletko syyllistynyt johonkin seuraavista? Lopeta ärsyttävä käyttäytymisesi oitis!

Näyttää söpöltä, mutta koirat eivät halailusta piittaa. Kiedo siis kätesi jonkun muun ympärille.

18.7.2015 10:24

Rakastamme koiriamme, mutta joskus ihmisten tekemiset ärsyttävät koirat kiehahduksen partaalle. Vaikkakin jotkut teot ovat yleensä tarkoitettu rakkauden osoituksiksi, ne nyppivät karvakavereitamme vietävästi.

Modern Dog listasi ihmisten huonoja käytöstapoja, jotka riivaavat koiria. Aiotko parantaa tapasi?

1. Tuijottaminen

Koiralle tuijottaminen tarkoittaa haastetta. Katso vaikka koirasi katsetta, kun se näkee oravan. Tuijotus ei todellakaan ole ystävän ele! Älä koskaan tuijota silmiin huolestuneen tai ärtyneen oloista koiraa.

2. Halailu

Koirasi tuskin pistää pahitteeksi omistajan halauksia, mutta monet koirat ärsyyntyvät vieraiden tiukasta kaulailusta. Koirien suku, kun ei näytä läheisyyttään toisiinsa takertumalla. Koiran pistäessä käpälänsä toisen koiran päälle, kyse on pikemminkin hallinnan ja ylemmyyden näyttämisestä. Jos koirasi ei siis suunnattomasti nauti lämpimistä halauksista, ohjeista ystäviäsi mieluummin silittämään karvaturria.

 

3. Huutaminen

Koira tulkitsee huutamisen vihaisena haukuntana, mikä tarkoittaa sille ongelmia. Koulutustekniikkana huutaminen toimii huonosti. Se vain lähinnä pelottaa ja ihmetyttää koiraa. Karjumisen sijaan rauhallinen äänensävy toimii parhaiten. Matala äänensävy saa koiran kuuntelemaan ja iloisempi ääni palkitsee.

4. Kiusaaminen

Etenkin lapset saattavat syyllistyä koiran kiusaamiseen, kuten hännästä vetämiseen tai jahtaamiseen. Kiusaaminen tekee koirasta ujon, epävarman tai jopa vihaisen. Ruokakupin liikuttaminen kesken syönnin tai leikkiminen niin, ettei koira saa ikinä lelua, saattaa ajaa sen tuskastumisen partaalle, joten koiran kiusaaminen on syytä lopettaa kokonaan ja opettaa lapset käyttäytymään reilusti koiraa kohtaan.

5. Liika yksinolo

Koirat ovat sosiaalisia eläimiä, ja sinä ja perheesi olette sen lauma. Koiran jättäminen yksin moniksi tunneiksi päivittäin voi tuottaa sille käyttäytymisongelmia tai psykologisia ongelmia, kuten eroahdistusta tai liiallista haukkumista tai kaivamisvimmaa. Koira saattaa alkaa tehdä myös tuhoja kotona. Perheenjäsenenä koira tarvitsee yhdessäoloaikaa. Jos joudut tekemään pitkiä päiviä, huolehdi, että koirallasi on seuraa. Kysy esimerkiksi naapureitasi tai ota yhteyttä 4H-yhditykseen. Pitkän päivän jälkeen muista viettää koirasi kanssa laatuaikaa.

 

6. Unen häiritseminen

Kaikki koirat inhoavat tulla herätetyiksi. Erityisesti syvästi nukkuvat vanhat koirat ja kuulovammaiset koirat eivät välttämättä huomaa kenenkään lähestyvän niitä, ja säikähtävät tarpeettomasti yllättävää herätystä. Anna koirasi herätä omaan tahtiin, ilman että menet häiritsemään sitä. Erityisesti lapset tulisi opettaa olemaan häiritsemättä nukkuvaa koiraa.

Halailu saattaa tuntua koirasta ahdistavalta lähentelyltä.

Koirat haluavat olla laumansa kanssa. Vietä koirasi kanssa laatuaikaa pitkäksi venyneiden päivien jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?