Lemmikit

Älä tapa koiraasi kauppareissulla - toimittaja testasi: Näin nopeasti lämpötila autossa nousee

rac

Julkaistu:

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvojat ovat saaneet viileähkön alkukesänkin aikana lukuisia yhteydenottoja kuumaan autoon jätetyistä koirista.
Maanantaina rikottiin ensimmäistä kertaa tälle kesälle helleraja Varkaudessa. Meteorologit ovatkin varovasti ennustaneet hivenen lämpimämpää kesäsäätä.

Auton sisälämpötila nousee kuumalla säällä tappavan korkealle nopeammin kuin moni tulee ajatelleeksi.

– Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnin sisällä yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Silti koiria jätetään autoon säännöllisesti ja seurauksista välittämättä.

– Ihmiset eivät oikeasti tajuta, että ikkunan avaaminen ei riitä. Usein myös aliarvioidaan aika, mikä asioilla ollessa kuluu. Ajatellaan, että ollaan vain 10 minuuttia, mutta ollaankin 15 minuuttia. Pari minuuttiakin voi olla liikaa, SEY:n viestintäpäällikkö Maria Lindqvist kertoo Ilta-Sanomille

SEY:n tietoon ei ole tänä kesänä tullut yhtään kuolemantapausta.

Koirat saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla ihon kautta säätelemään elimistönsä lämpöä.

SEY kehottaa kaikkia ihmisiä tarkkuuteen. Mikäli ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on haettava heti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy nopeasti, on otettava yhteyttä poliisiin, joka voi tarvittaessa murtautua autoon, yhdistyksestä neuvotaan.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään varjoon ja kastellaan haalealla vedellä. Jos koira pystyy juomaan, sille tulee antaa viileää juomavettä. Koira kannattaa viedä eläinlääkärille, vaikka se virkoaisikin. Matkan ajaksi koira kääritään viileään ja märkään pyyhkeeseen.

SEY jatkaa tänäkin kesänä En jätä koiraa kuumaan autoon -tarrakampanjaa. Auton ikkunatarra muistuttaa jokakesäisestä ongelmasta ja kannustaa jättämään eläimet kuumalla säällä kotiin.

Videolla Ilta-Sanomien toimittaja testaa, kuinka nopeasti auringonpaisteessa seisovasta autosta tulee tulikuuma pätsi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt