Näin paljon suomalaiset käyttävät lemmikkeihin rahaa kuukaudessa – katso, paljonko muut kuluttavat! - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Näin paljon suomalaiset käyttävät lemmikkeihin rahaa kuukaudessa – katso, paljonko muut kuluttavat!

Lemmikit ovat monelle kuin karvaisia lapsia, joihin panostetaan joskus jopa enemmän kuin itseen.

Kissoihin laitetaan hieman vähemmän rahaa kuin koiriin. Ruoassa ero ei ole kovin suurin, mutta eläinlääkärikulut ovat esimerkiksi huomattavasti pienemmät kuin koirien.

19.5.2015 11:29

Petnetsin tutkimuksen mukaan 99 prosenttia kissan tai koiran omistajista pitää lemmikkiään perheenjäsenenä. Tutkimukseen vastaajista 1740:lla oli koira ja 782:lla kissa.

– Kyselyyn vastanneet sanovat lemmikin tekevän heidät onnellisemmiksi. Lemmikin arvostus heijastuu myös sanoihin, joilla siitä puhutaan. Lemmikkiin viitataan nimityksillä rakas, karvalapsi, terapeutti ja ystävä, sanoo tutkija Aija Kaartinen Petnets-hankkeen tiedotteessa.

Nykyään panostetaan entistä enemmän myös lemmikkien sairauksien ennaltaehkäisyyn. Tämä näkyy muun muassa erilaisten rokotusten ottamisena ja punkkikarkottimien käytön lisääntymisenä.

Se näkyy myös niiden hoidossa. Kyselyn vastaajista 70 prosenttia kertoi lemmikkinsä saavan aina parhaan mahdollisen hoidon, kustannuksista huolimatta. Toki myös omistajan tulot vaikuttavat; suurituloisten lemmikit saavat parempaa ruokaa ja pääsevät eläinlääkäriin enemmän kuin pienituloisten. Lemmikin ostohinta vaikuttaa myös panostuksen määrään, esimerkiksi vakuutuksiin.

– Alle 800 euroa maksaneista eläimistä vain 30 prosentilla on vakuutus, tätä kalliimmista lemmikeistä lähes 70 prosenttia vakuutetaan, Kaartinen toteaa.

Eläinvakuutusten määrä on kymmenen vuoden aikana tuplaantunut, eniten niitä otetaan koirille. Kennelliiton arvion mukaan Suomen 600 000 koirasta neljännes on vakuutettu.

  Näin paljon lemmikkeihin panostetaan kuukausittain keskimäärin

1. Ruoka: koirilla n. 45 €/kk, kissoilla n. 42 €/kk.

2. Harrastukset ja tavarat: kissoilla n. 36 €/kk, koirilla n. 34 €/kk.

3. Eläinlääkärikulut: Koirat n. 34 €/kk, kissat n. 23 €/kk.

4. Muut palvelut: Koirat noin 37 € kuukaudessa, kissat 13 €.

Tilastokeskuksen mukaan panostus lemmikkeihin kasvaa lamankin aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?