Vantaalainen perheenäiti kehitti koirajumpan - kouluttaja: ”Monilla koiranomistajilla ei ole kovin hyvä lihaskunto”

Julkaistu:

DOPO
Vantaalaisen perheenäidin kehittämässä dobossa koira ja ohjaaja treenaavat yhdessä lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja tasapainoa.

JUMPPASALISTA kuuluu läähätystä ja helliä kannustushuutoja.

– Seuraavaksi tehdään koiravenytys ja punnerrus. Tämä on vaikea: koiran pylly nostetaan pallolle ja etutassut kurottavat maahan. Ja sama toisinpäin, etutassut pallolle!

Dobo-kouluttaja Minna Pättikangas antaa ohjeita lempeällä äänellä. Vihreään Adidas-paitaan pukeutunut pikkuinen Pepe ei millään uskalla kiivetä pylly edellä soikean pallon päälle. Tämä on Riitta Metsälehdon ja kiinanharjakoira Pepen ensimmäinen dobo-jumppa.

Takana on alkulämmittely, jossa Pepe pujotteli ”äitinsä” jalkojen välistä ja venytteli niskojaan ojentamalla päätä ensin ylöspäin ja sitten alaspäin herkkupalan houkuttelemana.

– Kun kuonolla koskettaa hännän tyveä, kyljet venyvät, neuvoo Pättikangas.

– Hyvä tyttö! Riikka Haavisto kannustaa kymmenen kuukauden ikäistä Rillaa, joka onnistuu hienosti kaikissa liikkeissä.


Dobo on vantaalaisen perheenäidin Camilla Peuran kehittämä kuntoilumuoto, jossa koira ja ohjaaja treenaavat yhdessä lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Varsinkin keskivartalon lihakset saavat tiukkaa harjoitusta.

Pättikankaan mukaan liikkeitä on kolmenlaisia: koiran tekemiä, omistajan tekemiä ja yhteisesti tehtäviä. Tärkein jumppaväline on soikea pallo, jonka päällä voi tehdä monenlaisia harjoituksia. Jumppasalista löytyy palloja joka lähtöön kaikenkokoisille koirille.

– Kotona minun on piilotettava pallot kaappiin, sillä muuten koirani leikkisivät niillä jatkuvasti, nauraa Minna Pättikangas, joka tunnetaan Kauhajoella koiraihmisenä ja My Energy Fitness -kuntosaliyrittäjänä. Dobossa hän on yhdistänyt kaksi intohimoaan, ja saanut molemmat hauvansakin hurahtamaan jumppaan.

Värikkäät pallot innostavat myös elämänsä ensimmäiselle dobo-tunnille osallistuvaa Pepeä sekä appenzellinpaimenkoira Rillaa ja lapinkoira Fionaa. ”Äiti” saa hyvän treenin puristaessaan palloa reisiensä väliin samalla, kun karvakorva kiipeilee pallon päälle.

Hauvat hoksaavat nopeasti jumppatunnin tarkoituksen: ne tasapainottelevat pallon päällä herkkupaloja maiskutellen. Pepe hieman arastelee pallon päälle kiipeämistä, mutta uskaltautuu nostamaan etutassunsa pallolle. Sekin on hyvä suoritus, etenkin ensikertalaiselle.

Koira tärisee jo pienen harjoittelun jälkeen, eli pallon päällä liikkuminen on selvästi raskasta puuhaa. Alussa harjoitusten onkin oltava lyhyitä.

– Lihasten kehittyessä pallon päällä vietettävää aikaa voi lisätä, mutta koiraa ei koskaan saa pakottaa mihinkään.


Koiran huiliessa on ohjaajan vuoro jumpata.

– Olen huomannut, ettei monilla koiranomistajilla ole kovin hyvä lihaskunto, vaikka koiran kanssa lenkkeilläänkin päivittäin, Pättikangas toteaa.

Marjut Ojanperä tekee lantionnostoja, vatsalihasliikkeitä ja punnerruksia. Vastapäätä istuva Fiona seuraa punnerrusharjoituksia hölmistyksestä mykkänä. Se keskittyy emäntäänsä tiiviisti, eivätkä muiden koirien touhut häiritse yhtään.

– Monet ovat olleet yllättyneitä, kun vilkas ja hieman tottelematonkin koira tulee pallon päälle tai seuraa tarkasti ohjaajansa jumppaa, Pättikangas kertoo.

Koiraystävä saa paljon hellää kannustusta, myös pusuja ja haleja. Väkisinkin mieleen tulee äiti-lapsi-jumppa, äidin ja lapsen yhteinen liikuntahetki.

Dobo-tunnin päätteeksi pallo vaihtuu tasapainotyynyksi, jonka päällä koira ja ohjaaja tasapainottelevat vuoron perään. Loppuvenyttelyn jälkeen ahkerasti jumpanneet karvakuonot näyttävät uupuneilta. Äiditkään eivät päässeet helpolla.

– Vilkaskin koira tapaa olla hyvin väsynyt tämän jälkeen. Viikonlopun voi aloittaa rauhassa, kun koira makaa tyytyväisenä lattialla, Pättikangas virnistää ja kehottaa tekemään vielä pienen hölkkälenkin jumppatunnin jälkeen.

Huomenna doboilijoiden lihakset ovat Pättikankaan mukaan jumppaamisesta jäykkinä ja koira saattaakin venytellä tavallista enemmän. Urheilusta jää takataskuun kuitenkin muutakin kuin lihaskipua.

– Tunneille tulee yleensä ihan tavallisia koiranomistajia, joiden kunnossa on hieman petrattavaa; pallojumppa koiran kanssa onkin innostanut monet koiranomistajat liikuntaharrastuksen pariin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt