Rokka on salametsästäjien kauhu! Katso videolta Suomen ensimmäisen norsunluukoiran kyvyt

rac

Julkaistu:

Ammattilainen
Kaksivuotias labradorinnoutaja Rokka ja reilun vuoden ikäinen jackrusselinterrieri Kippari lähtevät parin kuukauden päästä Tansaniaan suojelemaan norsuja.
Joitakin vuosia sitten hartolalainen Toni Lahtinen havahtui siihen, että Afrikan norsut ovat kuolemassa sukupuuttoon. Pitkään eri puolilla maailmaa eläinsuojelutyötä tehnyt Lahtinen halusi tehdä asialle jotakin. Niinpä hän otti yhteyttä Afrikan kontakteihinsa ja tarjosi apuaan norsujen salametsästyksen vastaiseen kamppailuun. Nyt suomalainen koirankoulutusorganisaatio Team Rokka ja tansanialainen luonnonsuojeluorganisaatio Pams Organisation ovat aloittamassa yhteistyön laittoman norsunluun ja aseiden etsimiseksi.

– Meillä on yhteysorganisaatio Afrikassa ja heillä on tosi kovat kontaktit kansallisen tason viranomaisiin. Suomessa soitin muutamalle vanhalle duunikaverille, poliisikoira- ja tullikoiraohjaajille. Minulla on itselläni poliisitausta ja sitä kautta tunnen heitä, Team Rokan perustaja Toni Lahtinen kertoo.

Lahtisen kouluttamat pilottikoirat Rokka ja Kippari alkavat olla valmiina lähtöön: samalla tavalla kuin tullikoira haistaa huumeita tai rahaa, nämä koirat osaavat etsiä norsunluuta. Lahtisen Facebook-sivuillaan jakamalla videolla 2-vuotias labradorinnoutaja Rokka näyttää, että kaksi grammaa norsunluuta on piilotettu viimeiseen vihreään purkkiin. Sen jälkeen se osoittaa häkkivaraston, johon on kätketty kaksikiloinen norsun syöksyhampaan pää.

– Koirilla on ollut hyvin samanlainen koulutus kuin suomalaisilla virkakoirilla. 2 grammaa norsunluuta on äärimmäisen pieni määrä. Uskallan sanoa, että koirat kyllä toimivat hyvin.


Afrikan norsu voi kuolla sukupuuttoon 7–15 vuodessa

Tiimin tarkoituksena on lähteä parin kuukauden päästä Tansaniaan kouluttamaan norsunluukoiria poliisin erikoisjoukkojen avuksi. Tavoitteena on päästä norsunluusta valtavaa kansanvälistä bisnestä tekevien rikollisliigojen jäljille.

– Siinä on mukana al-Shabaabin porukat. Aika usein paikalliset köyhät maanviljelijät ovat salametsästäjiä, jotka laittavat norsut pinoon savannilla, ottavat syöksyhampaat pois. Sitten tulevat mukaan välimiehet ja norsunluut viedään kootusti satamiin ja kuljetetaan Kiinaan ja Aasiaan, Lahtinen kertoo.

Tansania on valikoitunut operaation kohteeksi siksi, että siellä on Afrikan suurimmat norsupopulaatiot. Salametsästys ja ihmiset vievät norsuilta elintilaa kovaa vauhtia – Lahtisen arvion mukaan tätä tahtia Afrikan norsu kuolee sukupuuttoon 7–15 vuodessa.

– Vielä 1930-luvulla oli 5–10 miljoonaa norsua Afrikassa, mutta nyt arvioidaan, että niitä olisi 400–500 000, Lahtinen sanoo.


Hartolasta maailmalle lähtevä Toni Lahtinen kertoo tekevänsä eläinsuojelutyötä puhtaasti hyväntekeväisyyspohjalta.

– Viimeisen parin vuoden aikana meistä ei ole yksikään heppu nostanut palkkaa. Tämä on puhtaasti vapaaehtoistyötä. Me teemme asioita sydämestä. Tähän mennessä koko homma on rahoitettu minun omasta pussista.

Tästä lähtien mukaan haetaan myös sponsoreita ja apurahoja maailmalta. Tarkoitus on aloittaa myös luvanvarainen rahankeräys sekä Suomessa että maailmalla. Vuoden mittainen projekti Tansaniassa ikuistetaan myös dokumenttielokuvaksi.

Lisätietoa Team Rokan toiminnasta yhdistyksen Facebook-sivuilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt