Siili on lemmikkinä mahdottoman söpö, mutta vaativa - katso hellyttävä video! - Lemmikit - Ilta-Sanomat

Siili on lemmikkinä mahdottoman söpö, mutta vaativa - katso hellyttävä video!

Lemmikkisiili on veikeä ja vikkelä eläin mutta vaatii omistajaltaan paljon. Se herää silloin, kun muut käyvät nukkumaan.

4.4.2015 12:53

TEKLAA ärsyttää. Afrikkalainen kääpiösiili tuhisee kovaäänisesti osoittaessaan mieltään. Se on herätetty päiväuniltaan ja viety vielä paikkaan, jossa on muita siilejä. Kuinka epämiellyttävää.

Tekla rauhoittuu vasta, kun se saa työnnettyä päänsä peittopesään ja nukahtaa. Vieressä uinuu oma tytär Dom.

– Siilit eivät siedä toisia siilejä, paitsi useimmiten omia poikasiaan. Sen takia kaikilla aikuisilla siileillä on omat asumukset, omistaja Amanda Jääskeläinen selittää.

JÄÄSKELÄISELLÄ on kotonaan kolme aikuista siiliä ja neljä viisiviikkoista poikasta. Ne tapittavat nappisilmillään, antavat silittää kumimaisia piikkejään ja viihtyvät kädellä makoilemassa.

– En millään malttaisi luopua näistä poikasista, siilikasvattaja huokaa ja kertoo jokaisella olevan jo koti odottamassa.

Heidi Burmeisterin 2-vuotias Kita-siili asuu omassa lämpimässä valtakunnassaan. Kirjahyllymäisessä kompleksissa voi juoksennella juoksupyörässä, uinua erilaisissa kangaspusseissa tai -putkiloissa, kipittää kerroksesta toiseen tai kylpeä hiekka-alueella. Kun ilta alkaa hämärtää, siilimaailmassa herätään.

– Kita heräilee syömään yhdeksän aikoihin illalla, mutta alkaa touhuta valtakunnassaan vasta, kun talo hiljenee, Burmeister selvittää.

Ja kun isäntäväki nousee uuteen aamuun, siili on jo nukkumassa. Eli kovin seurallista lemmikkiä siitä ei saa. Öisin se esimerkiksi juoksee pyörässään. Kitan henkilökohtainen ennätys yhden yön aikana on peräti 17 kilometriä.

Jani Vänttinen, Amanda Jääskeläinen ja Heidi Burmeister ovat menettäneet sydämensä siileille.­

Siiliyhdistyksen hallitukseen kuuluvat Jääskeläinen ja Burmeister luonnehtivat siiliä älykkääksi, nokkelaksi lemmikiksi, joka tarvitsee paljon virikkeitä ja tilaa.

– Siili on hyvä aikuisen ihmisen lemmikki, mutta pikkulasten lemmikiksi siitä ei ole piikkien ja yörytmin takia, he muistuttavat ja arvioivat Suomessa elävän noin 500 lemmikkisiiliä.

Jotkut siileistä viihtyvät enemmän ihmisten seurassa hellittävinä, jotkut vähemmän. Sisäsiistiksi oppimisen kanssa on vähän niin ja näin. Siili elää suhteellisen lyhyen ajan, 3–6 vuotta. Ötökkäkammoiselle siili ei ole paras mahdollinen lemmikki. Burmeister kaivaa esiin Kitan elävät jauhomadot ja vilistäviä torakoita sisältävän laatikon. Maitoa sille ei saa antaa, koska siili on laktoosi-intolerantikko.

Jääskeläinen menetti sydämensä siileille ja päätti alkaa kasvattaa niitä vuonna 2003, kun hänen perheensä päätyi allergian takia siiliin. Tuolloin ajateltiin ettei siili allergisoi, mutta nykyään on huomattu myös siilien voivan aiheuttaa allergiaa.

Heidi Burmeister hoitaa Kitan lisäksi myös luonnonvaraisia siilejä, jotka ovat jääneet orvoiksi tai loukkaantuneet. Pihalla näkyy kolme pientä koirankoppimaista siilitaloa, joista jokaisessa horrostaa yksi siili.

–  Jos epäilee, että luonnonvarainen siili on loukkaantunut tai tarvitsee apua, kannattaa aina soittaa asiantuntijoille ja kysyä apua. Siili kiikarissa -sivuilta löytyy asiantuntijoiden yhteystietoja sekä ohjeita esimerkiksi talvipesän rakentamiseen ja ruokintaan.

Vaikka siilit ovat vaativia lemmikkejä, piikkipalloille menettää sydämensä. Burmeisterin koti on täynnä siilitavaraa siilimatoista ja -tyynyistä lähtien.

– Siilit ovat hieman erilaisia, älykkäitä ja mielenkiintoisia lemmikkejä. Niiden touhuja on hauska seurata, ja ne valloittavat omistajansa sydämen sympaattisella olemuksellaan, hän kiteyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?