Kun lemmikin on aika lähteä sateenkaarisillalle - ”Elämäni vaikeimmat sanat”

Julkaistu:

Ennen vanhaan eläimet menivät kuolemaan latojen taakse. Koirat yhä itse tietävät lähtönsä hetken. Nykyisin omistajan tehtäväksi jää lukea koiran käytöstä ja tehdä lopullinen päätös.
– Varasin Dolly-koiralle aikaa eutanasiaan.

Ne olivat tähänastisen elämäni vaikeimmat sanat, jotka lausuin ääneen tänä keväänä. Tuon puhelun jälkeen heittäydyin sängylle itkemään hysteerisesti kuin pieni lapsi. Silloin mietin, kuoleeko tässä 27-vuotias emäntä vai 13-vuotias cavalier kingcharlesinspanieli.

Pieneläintuhkaamo Vernan yrittäjä, yli 50 vuotta koiria omistanut Katriina Rauhala, tietää hyvin, miltä koiran menettäminen tuntuu. Hänen viimeisin englanninbulldogginsa lähti viimeiselle matkalleen toissa keväänä.

– Yhtenä päivänä otin remmistä kiinni ja sanoin koiralle, että nyt lähdetään. Se oli ihan hirveätä. Se oli niin älyttömän hieno koira, Rauhala muistelee kyynel silmäkulmassaan.

Ennen vanhaan eläimet menivät kuolemaan latojen taakse. Koirat yhä itse tietävät lähtönsä. Nykyisin omistajan tehtäväksi jää lukea koiran käytöstä. Moni asiakas on sanonut Rauhalalle ajattelevansa loppumetreillä liian itsekkäästi. Rauhala kertoo, että hänen oli tehtävä päätös eläinlääkärille soittamisesta edellisenä iltana ennen eutanasiaa.

– Ajattelen aina, että mitä jos se koira aistii siinä jotakin.

Dollyn kohdalla ei ollut enää vaihtoehtoja. Olin löytänyt sen kaulasta patin, joka oli joko tulehtunut imusolmuke tai kasvain. Lopputuloksella ei enää ollut merkitystä. Eläinlääkäri oli jo kuukautta aiemmin kehottanut minua harkitsemaan armokuolemaa. Silloin pudistelin vielä päätäni.

Totuus oli kuitenkin se, että pienellä ystävälläni oli vakavaan vaiheeseen edennyt läppävika sydämessään sekä neurologinen sairaus nimeltä syringomyealia - rotuvikoja molemmat. Niiden lisäksi huolta aiheutti krooninen ientulehdus, kuurous ja salakavalasti pudonnut paino.

Rauhalan mukaan selviä merkkejä koiran uupumisesta ovat yleinen väsymys ja katseen lasittuminen. Silti lopullisen päätöksen tekeminen on vaikeaa.

– Mieluummin lemmikin päästää täältä pikkuisen liian aikaisin, kuin liian myöhään. Moni on ollut tyytyväinen siihen, että koira menee vielä omilla jaloillaan eläinlääkärille, Rauhala kertoo.

Hän on työssään huomannut, että avioparien kohdalla nainen on yleensä se, joka hoitaa asian loppuun saakka. Miehet lähtevät jonnekin taka-alalle ja yrittävät olla tirauttamatta itkua.

23. huhtikuuta 2014 puolet elämästäni nukahti Honda Civicin etupenkille. Dolly rakasti autoilua, joten halusin sen uskovan loppuun saakka, että lähdemme yhdessä pois - kotimatkalle. Kannoin nukkuvan ystävän eläinlääkärin pöydälle, jossa sille annettiin ikiuneen nukuttava suonensisäinen annos lääkettä.

Eläinlääkäri kertoi, että elämme Dollyn viimeisiä hetkiä. Yhtäkkiä pöydällä ei enää maannut koirani, vaan kuori, jossa se joskus asui. Tuntui omituiselta lähteä pelkkä nahkahihna kädessä. Se, mitä koirani kuorelle tämän jälkeen tapahtui, oli pitkä prosessi. Kun lemmikki kuolee, tapahtuu vielä monia asioita, joita omistaja ei tule ajatelleeksi.

Vielä 1980-luvulla lemmikkieläinten tuhkaaminen oli harvinaista, mutta nyt siitä on tullut arkipäivää. Lempäälässä sijaitseva Verna on Suomen vanhin pieneläintuhkaamo. Polttouuniin päätyy päivittäin vähintään kymmenkunta kuollutta lemmikkiä, jotka asetetaan tiiliarinan päälle suljetussa pussissa.

– Koira säilytetään kylmässä, kunnes tulee sen polttovuoro. Patologilta noudetut ovat etusijalla hygieenisyyssyistä, koska tautivaaraa ei aina tiedä, Rauhala opastaa.

Ennen uuniin laittamista pussi tunnustellaan läpi, jotta mahdollinen metalli tai lämpöön kuulumattomat asiat huomataan ajoissa. Rauhala on joskus huomannut, että iso matto on kääritty lemmikin ympärille. Toisinaan mukana on ollut pehmonalle.

Pieneläintuhkaamossa jokainen päivä on erilainen. Kuollut lemmikki menee Vernassa yleensä kolmen tai neljän ihmisen kautta ennen kuin uurna on valmis toimitettavaksi eteenpäin. Rauhala kertoo, että työ on kaikkea muuta kuin liukuhihnatoimintaa. Työtä tehdään sydän eikä bisnes edellä. Lähetepaperi, eli toimeksianto, seuraa jokaista lemmikkiä alusta loppuun. Sellainen on seurannut myös Dollya.

– 7-kiloinen koira palaa uunissa muutamassa tunnissa. Monelle tulee yllätyksenä se, että uunista ei tule ulos tuhkaa vaan luuranko. Rauhala on oppinut näkemään luustosta, onko kuollut lemmikki ollut iäkäs vai nuori.

Nuoren koiran luusto on vaaleaa ja pehmeää. Vanhalla koiralla se kellertää.

Tuhkaamo on paikka, jossa virheitä ei saa tehdä. Kaikki mahdollisuudet eliminoidaan minimiin. Rauhala muistaa uraltaan ainoastaan yhden tapauksen, jossa lähetteestä oli lähtenyt väärä kopio postiin. Muistolaatta ja uurna olivat kuitenkin oikeita.

– Me ei tehdä eläimelle mitään, ennen kuin se lähete on tässä. Siinä voi olla tietoa, mitä asiakas haluaa. Joskus toivotaan, että otetaan karvatupsu talteen tai laitetaan lelu mukaan. Jos jokin hässäkkä tulisi, eihän tässä nukkuisi öitä.

Kun luuranko on jäähtynyt, se jauhetaan. Tuhka laitetaan suoraan lemmikin omistajan valitsemaan uurnaan.

– Siinä on kaikki valmiina tip top, jolloin homma menee nätisti. Tuhkapussi suljetaan, jos asiakas niin haluaa, ja laitetaan eteenpäin, Rauhala kuvailee tapahtumaa. Pahviuurnat ovat ekologisuutensa ansiosta kiilanneet keraamisten uurnien suosion ohi. On kahdenlaista koulukuntaa. Suurin osa hautaa uurnan, mutta toisilla ne ovat vitriineissä kotona, Rauhala kertoo.

Kaksi viikkoa Dollyn kuoleman jälkeen sain ilmoituksen, että uurna odottaa noutajaansa eläinlääkäriasemalla.

– Paluumatkalla bussissa pitelin sylissäni pahvipurkkia kuin se olisi yhä koirani. Kuvittelin välillä tuntevani uloshengityksen tuoman ilmavirran ihoani vasten. Kotona laskin uurnan keittiön pöydälle, jossa se lepäsi koko toukokuun loppuun asti. Aina siihen asti, kunnes yhtenä aurinkoisena päivänä nappasin sen matkaani. Sirottelin valkoista rantahiekkaa muistuttavat muruset paikkaan, jossa kävelimme nappisilmäni viimeisenä iltana.

Heinäkuussa kävin tervehtimässä Dollyn kasvattajaa ja hänen koiralaumaansa. Selvisi, että joulukuussa syntyy hänen kasvatusuransa viimeinen pentue.

Tein tähänastisen elämäni nopeimman päätöksen.

Varaan narttupennun.

Oletko joutunut tekemään päätöksen lemmikkisi lopettamisesta? Millainen lemmikkisi oli? Kerro tarinasi!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt