Uusi geenitutkimus paljastaa – näin kissat antoivat itsensä kesyyntyä

Julkaistu:

Tutkijat ovat selvittäneet kissojen kesyyntymisen aiheuttamat muutokset kissan geeneissä.
Ihminen kesytti sudesta itselleen koiran jo yli 10 000 vuotta sitten. Kissan on puolestaan sanottu antaneen kesyttää itse itsensä.

Tutkijaryhmän löydösten mukaan tämä saattaa pitää paikkansa.

Yhdysvaltalaisen St. Petersburgin yliopiston tutkijaryhmä selvitti yhden punaisen abessinialaiskissan koko genomin. Asiasta uutisoineen IFLSciencen mukaan Cinnamon-nimisen kissan genomin selviämisestä kerrottiin elokuussa.

IFLSciencen mukaan Washingtonin yliopiston tutkijat ovat nyt verranneet Cinnamonin genomia ensiksi 22 muuhun kissaan 6 eri rodusta, sen jälkeen eurooppalaisen villikissan (Felis silvestris silvestris) ja afrikanvillikissan (Felis silvestris lybica) genomeihin. Vertailuun otettiin myös ihmisen, tiikerin, koiran ja lehmän geenejä.

Tutkimuksen tulos julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences –julkaisussa tällä viikolla.

Kissat ovat olleet ihmisen kumppaneina vasta noin 9 000 ajan, ja erilaisia kissarotuja on jalostettu vasta noin 150 vuoden ajan. Tutkimuksessa käytetyn Cinnamon-kissan rotu, abessinialainen, on yksi vanhimmista roduista.

- Ihmiset luultavasti toivottivat kissat tervetulleiksi yhteisöönsä, koska kissat hävittivät ihmisten viljavarastoja verottavia hiiriä ja rottia, tutkija Wesley Warren Washingtonin yliopistosta kertoo.

- Oletamme, että ihmiset tarjosivat kissoille ruokaa, jotta ne olisivat pysyneet asutuksen lähellä.

Tutkimuksen mukaan geenilöydökset voivat myös selittää kissojen äärimmäisen lihansyöjäpainotteista ruokavaliota sekä taipumusta olla aktiivisin hämärän aikaan.- Kissat, toisin kuin koirat, ovat ainoastaan puoliksi kesyjä. Kesykissat ovat vasta viime aikoina eriytyneet afrikanvillikissasta, ja vielä nykyäänkin nämä voivat lisääntyä keskenään. Olimme siis yllättyneitä, kun löysimme geeneistä todisteita kissojen kesyyntymisestä, Warren kertoo.

Villikissojen geeneihin verratessa kesykissoilla oli geeneissään huomattavissa muutoksia. Muutoksia oli löydettävissä etenkin geeneissä, jotka liittyivät muistiin, pelko-ehdollistumiseen ja klassiseen ehdollistumiseen. Kaikki nämä ovat kytköksissä kesyyntymisen evoluutioon.

- Kissojen on pitänyt muuttua rohkeammiksi uusia paikkoja ja ihmisiä kohtaan, Washingtonin yliopiston tutkijaryhmän johtaja Michael Montague kertoo Science-julkaisussa.

- Lupaus ruuasta on pitänyt kissat ihmisten liepeillä.

Kesyyntymisen seurauksena villikissat pienenivät, niille kehittyi lukuisia uusia värejä ja kuvioita sekä niiden luonne muuttui huomattavasti sosiaalisemmaksi. Myös muut kesyyntyneet lajit, kuten koirat ja lehmät, ovat käyneet läpi samanlaiset muutokset. Vasta kissojen geenitutkimuksen jälkeen on löydetty selvitystä siihen, miten näin on tapahtunut.

Kissojen genetiikkaa tutkitaan myös Suomessa. Helsingin yliopiston Kissageenit-projektin geenipankkiin on kerätty jo 3548 kissan geeninäytteet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt