Lemmikit

SEY: Valeosto paljasti karmaisevan näyn auton takakontista

Julkaistu:

Kotimaisen pentutehtailun lisäksi halpoja ja pieniä koiranpentuja tuodaan Suomeen myös ulkomailta.
Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto on saanut viime viikkoina runsaasti yhteydenottoja pentutehtailun uhreiksi joutuneilta. Osaltaan yhteydenottoja ovat vauhdittaneet viime viikolla SEY:n Facebookissa jakama sydäntä särkevä Timi-koiran tarina.

Monen yhteyttä ottaneen koira on kuollut käsiin vain muutaman tunnin sen jälkeen, kun raha on vaihtanut omistajaa ja myyjän auton perävalot ovat kadonneet horisonttiin.

Osa tehdaspennuista tulee kotimaasta, mutta paljon koiria tuodaan myös Virosta ja Venäjältä.

Viime viikonloppuna kaksi yksityishenkilöä teki valeoston virolaisia kääpiömäyräkoiran pentuja välittäneen trokarin autolle. SEY tiedotti valeostosta tiistaina.

Ilmoituksessa myyjä väitti välittävänsä pentuja ystävänsä puolesta. Valeostajille väitettiin, että pennut ovat kasvaneet tavallisessa lapsiperheessä Virossa.

Tapaaminen sovittiin parkkipaikalle Ruoholahdessa. Valeostajien lisäksi paikalle tuli kolme perhettä ostamaan koiria.

Myyjällä oli autossaan viisi pentua, joista kaksi kaivettiin esiin auton takakontista. Pennuista vain kaksi muistuttivat kääpiömäyräkoiraa, kaksi näyttivät saksanpaimenkoiran ja jonkin muun rodun sekoituksilta, ja yksi oli pieni ja valkea sekarotuinen pentu. Pennuilla ei ollut autossa vettä eikä ruokaa tarjolla.

Terveys ei kiinnostanut ostajiaValeostajat kiinnittivät huomiota siihen, että pennuista ei ollut kauppasopimusta.  Myöskään pentujen terveydentila ei vastannut myyjän tarjoamiin todistuksiin eläinlääkärintarkastuksesta.

- Yksi pentu huusi koko ajan. Toinen oli veltto ja se vain tärisi. Sen vatsa oli turvonnut. Kolmas oli aivan ruvella, se raapi ja raapi itseään. Se oli myös todella laiha. Pennuilla oli passeissa merkinnät eläinlääkärintarkastuksesta, mutta ruvella olleella pennulla oli jälkien perusteella ollut mielestäni oireita jo paljon pidempään kuin väitetystä tarkastuksesta kuluneet kaksi päivää, ostajaksi esittäytynyt henkilö kuvailee SEY:n tiedotteessa.

 

Yksi pentu huusi koko ajan. Toinen oli veltto ja se vain tärisi.
- Ostajaksi esittäytynyt henkilöHe ihmettelivät muiden ostajien suhtautumista selvästi sairaisiin pentuihin. Vain yksi ostajista epäili, että onkohan kyseessä pentutehdas. Toisen perheen isä maksoi pennusta useita satoja euroja käteisellä heti, valeostajien varoittelusta huolimatta.

- Kerrottuamme perheelle, ettei tilanteessa ollut kaikki kohdallaan, perheen äiti totesi, että he ovat tulleet niin kaukaa, että he ottavat riskin.

Loppujen lopuksi yksikään pentu ei vaihtanut omistajaa, vaan ostajaksi tekeytyneet tekivät ilmoituksen poliisille, joka saapui paikalle vajaan tunnin kuluttua.

Pennusta jo maksaneet saivat rahansa takaisin ja myyjä passitettiin poliisin avustuksella takaisin lahden toiselle puolelle pentujen kera, hänellä kun ei ollut lupaa myydä eläimiä Suomessa. SEY on tehnyt myyjästä, välittäjästä ja kuskista ilmoituksen Viron eläinsuojeluviranomaisille. Kuskista tehdään myös Suomen puolella rikosilmoitus.

- Eläinten ostajilla on SEY:n mielestä vastuu varmistua siitä, että he eivät osta eläintä huonoista oloista. Eläimen hankinta vaatii aina tarkkaa harkintaa, huomauttaa SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli.

Näin vältät pentutehtailun - SEYn ohjeet eläimen ostajalle

Halpa pentu on halpa syystä. Näin vältät pentutehtailijan uhriksi joutumisen.

- Käy aina eläimen kotona ennen ostopäätöstä. Älä suostu ”matkan varrella” tehtäviin kauppoihin.

- Tapaa tuleva perheenjäsenesi useamman kerran ennen ostopäätöstä. Pentutehtailija ei useaan tapaamiseen suostu.

- Varmista, että eläimen elinympäristö on siisti ja että kaikki talouden eläimet ovat terveen oloisia.

- Pyydä saada nähdä myyjän henkilöllisyystodistus. Pentutehtailija esiintyy usein usealla nimellä.

- Kysy eläimelle tehdyistä terveystarkastuksista. Pyydä saada nähdä rokotuskortti ja/tai sairauskertomukset.

- Jos olet ostamassa rotueläintä, pyydä saada nähdä sen rekisterikirja. Jos pennulla ei vielä ole rekisterikirjaa, pyydä saada nähdä todiste siitä, että rekisteröintiprosessi on aloitettu. Jos ei kissaa tai koiraa ole rekisteröity, katsotaan se sekarotuiseksi.

- Rotukoiran rekisteröiminen maksaa 40 euroa, rotukissan hieman vähemmän. Rekisteröintimaksu ei ole syy jättää eläintä rekisteröimättä.

- Kissaa ei voi halutessaan rekisteröidä jälkikäteen, vaikka myyjä niin väittäisi.

- Tarkista, että myyjän puhelinnumero löytyy numerotiedustelusta. Pentutehtailijat käyttävät yleensä prepaid-liittymiä.

Kissanpennun tulee olla luovutushetkellä vähintään 12-viikkoinen, koiranpennun vähintään 7-viikkoinen. Sitä nuorempi eläin ei vielä ole valmis maailmalle, vaan sillä voi ilmetä liian varhaisesta vieroituksesta johtuvia käytöshäiriöitä.

Lisäksi on hyvä jos:

- Sinulla on henkilökohtainen suositus myyjästä.

- Pentu on joko rekisteröity rotueläin, tai hankittu luotettavasta eläinsuojelujärjestöstä tai löytöeläintalosta.

- Eläimellä on tunnistusmerkintä.

Rehellisellä myyjällä ei ole salattavaa. Jos yksikin varoitusmerkeistä täyttyy, kannattaa suosiolla hankkia eläin muualta.

Mitä pentutehtailu on?

Pentutehtailijat kasvattavat koiran- ja kissanpentuja halvalla ja paljon eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Pentutehtaan asiakas joutuu usein pettymään, kun pennun hinnassa säästetyt eurot päätyvät moninkertaisesti eläinlääkärille ja pahimmassa tapauksessa uusi perheenjäsen kuolee pian. Pentutehtailun välineinä voivat olla sekä puhdas- että sekarotuiset koirat ja kissat. Esimerkiksi parvovirus on yleistynyt Suomessa pentutehtailun myötä.

Lähde: SEY

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt