Neljävuotias rhodesiankoira Leo on omistajansa malli-juontaja Satu Tuomiston mukaan maailman leppoisin kaveri. Koira on ollut emäntänsä rinnalla koiramaisiin aiheisiin keskittyvässä ShowHau-ohjelmassa ensimmäisistä jaksoista lähtien.
Rodun piirteiden mukaisesti koira ottaa yhden omistajan itselleen, jota se kunnioittaa. Se ei pahemmin muista ihmisistä välitä, vaikka on toki innokas tapaamaan uusia tuttavuuksia eikä ärhentele juuri lainkaan.
Tuomisto on touhunnut koirien kanssa lapsuudestaan saakka. Hän myöntää silti, että kaikki ei mennyt aivan oppikirjojen mukaisesti, kun pikkuinen karvaturri saapui uuteen kotiinsa 2010.
Tuomisto oli ottanut töistä vapaata siksi aikaa, kun Leo-koira totutteli rauhassa uuteen ympäristöönsä. Alkuun Tuomisto nukkui Leon vieressä, jotta se kiintyi omistajaansa. Kun Leo oli pentu, minun oli hirveän vaikea jättää sitä yksin. Olisi pitänyt olla yksinolon totuttelun suhteen paljon rohkeampi ja varmempi.
Tuomisto arvelee, että hän oli Leon kanssa alkuun ehkä liikaakin kotona. Myöhemmin Leolle ilmaantui pahoja tuhoamisjaksoja, kun se jäi päivisin yksin kotiin.
Osalla koirista eroahdistus ilmenee juuri kyseisellä tavalla. Lenkkeilyn tai virikkeiden puutteesta käytös ei Tuomiston mukaan voinut johtua.
- Minun olisi pitänyt järjestelmällisemmin ja aikaisemmin totuttaa Leo siihen, kuinka ollaan yksin kotona, Tuomisto miettii.
Tuhoamisjaksojen aikana kyytiä sai esimerkiksi Tuomiston sänky. Käyttäytyminen tasaantui, kun Leolle pantiin hormonikapseli niskaan. Leoa ei ole leikattu.
- Eläinlääkäri suositteli kapselia, kun mikään muu ei auttanut. Tuntui, että koirallakin on ollut sen jälkeen paljon parempi olla.
Muilta osin Leo-koiran kasvatus on sujunut hyvin. Koira oppi jo pienestä pitäen paljon perusasioita, kuten käskyt ja oikeaoppisen hihnassa kävelyn.
- Leo kävelee kaupungissakin ihan vieressäni siten, että se on aina kytkettävissä. Leon kanssa on helppo toimia.
Koira tarvitsee Tuomiston mukaan vielä opettelua siinä, miten muut koirat ohitetaan. Myös kynsienleikkuu on viime aikoina aiheuttanut vastarintaa. Muuten Leo antaa emäntänsä käsitellä itseään varauksetta. Tuomisto pitää tietyistä säännöistä ja rutiineista kiinni joka päivä.
- Hihnassa ei esimerkiksi vedetä, kun suunnataan koirapuistoon. Leo on niin itsepäinen, että jos antaisin piiruakaan periksi, kaiken saisi aloittaa alusta.
Kultaisennoutajan seitsemän viikon ikäiset pennut ovat kohta luovutusiässä.
10 x älä tee näin!
1. ÄLÄ jätä pentua yksin kotiin
Varaa vähintään parin viikon pituinen loma siksi ajaksi, kun koira totuttelee uuteen kotiinsa. Koiranpentua pitää ruokkia aluksi neljä kertaa päivässä. Pienellä koiralla on myös tarve käydä tarpeillaan useammin. Vie pentu ulos aina heräämisen, leikkimisen, syömisen ja juomisen jälkeen.
2. ÄLÄ venytä yksinoloon totuttelua
Totuta koira yksinoloon jo ensimmäisten viikkojen aikana. Voit mennä aluksi esimerkiksi toiseen huoneeseen. Harjoitus kannattaa tehdä, kun koira on valmiiksi väsynyt.
Jätä koiralle makupala, sano "Odota!" ja lähde hetkeksi pois. Monesti makupala rauhoittaa ja koira käy syömisen jälkeen nukkumaan. Kun palaat takaisin, palaa normaaleiden askareidesi pariin. Tärkeintä on, ettei erosta ja saapumisesta muodostu isoa numeroa.
Jos koira pitää meteliä yksin ollessaan, käy kieltämässä ja toista harjoitus niin monta kertaa, että yksinolo alkaa sujua.
3. ÄLÄ luule, että sisäsiistiksi oppiminen käy kädenkäänteessä Harva koira oppii sisäsiistiksi heti. Koira ei pysty pidättämään hädän iskiessä, joten sitä ei saa rangaista siitä, että pissaa on lirahtanut lattialle.
Älä kiinnitä vahinkoon huomiota, vaan siivoa se vähäeleisesti pois. Koira tykkää huomiosta, oli se sitten positiivista tai negatiivista. Koira ei myöskään muista tunti sitten tehtyä vahinkoa. Se näyttää katuvaiselta, koska lukee omistajansa toruvaa käytöstä.
Suklaan värinen labradorinnoutjan pentu ihmettelee maailmaa.
4. ÄLÄ laita koiraa heti hihnaan
Koira ei heti ymmärrä, että sen täytyy hihnassa ollessaan tallustella tottelevaisesti omistajansa rinnalla. Opeta koira ensin pitämään sinua silmällä ja kulkemaan lähelläsi, vasta sen jälkeen on hihnan vuoro. Opeta koira myös kulkemaan lajitovereidensa ja ihmisten ohi meteliä nostamatta. Muita koiria tavataan turvallisessa paikassa ilman hihnaa. 5. ÄLÄ anna pennun vierastaa syliä
Ihmisen syliin totutteleminen ja siinä rauhoittuminen helpottaa vastaisuudessa esimerkiksi eläinlääkärikäyntejä. Opeta pentu siihen, että sylistä pääsee pois vasta, kun rimpuilu on lakannut. Kun pentu on sylissä rauhallinen, ote on lempeän mukava. Jos pentu rimpuilee, tiukenna otetta.
Älä kuitenkaan satuta tai litistä koiraa. Päästä pentu alas, kun se on ollut rimpuilematta kymmenen sekuntia. Usein pentu tarvitsee tähän kymmeniä harjoituskertoja.
6. ÄLÄ unohda selvittää terveysasioita hyvissä ajoin
Kun koira on jo kotona, on myöhäistä alkaa selvittää terveysasioita. Ota etukäteen selvää rokotteista, joita koiralle pitää antaa.
Koiralle annetaan ensimmäiset rokotukset kolmen kuukauden iässä ja tehosterokotukset kuukausi ensimmäisten rokotusten jälkeen. Vuoden päästä annetaan vielä tehosterokotukset, ja sen jälkeen noudatetaan eläinlääkärin ohjeistusta.
7. ÄLÄ jätä arvoesineitä näkyville
Piilota kaikki sellaiset tavarat, jotka koira riehuessaan saattaa rikkoa. Ota pois myös vaaralliset tavarat, kuten johdot, joita koira ei saa pureskella. Pidä ympäristö koiralle turvallisena.
8. ÄLÄ anna koiran mellastaa ilman rajoja
Koiralle täytyy asettaa selkeät rajat, mitä se saa tehdä ja mitä ei. Yhdessä sovittuja sääntöjä täytyy kaikkien perheenjäsenten noudattaa. Jos on sovittu, että koira ei saa hypätä sohvalle, kukaan ei anna koiran hypätä sohvalle.
Havannankoiran pentu on varsinainen nappisilmä.
Koira menee sekaisin, jos yksi perheenjäsen antaa mennä ja toinen toruu. Koiraa toruessa käytössä täytyy olla myös yksi sana. Jos yksi sanoo "Ei!" ja toinen "Lopeta!", koira ei tiedä, mitä ajatella.
9. ÄLÄ unohda opettaa hyviä tervehtimistapoja
Jos koira pomppii ja riehuu, kun saavut paikalle, olet itse opettanut sille tervehtimistavan. Jos et halua koiran hyppivän itseäsi vasten, älä anna koiralle huomiota.
Käännä selkäsi ja katsele kattoon. Kun koira on aloillaan, huomaa koira. Se oppii vähitellen, ettei pomppinen kannata.
10. ÄLÄ karsasta asiantuntija-apua
Kasvattajilta ja rodun harrastajilta saa usein hyviä neuvoja siitä, miten juuri omaa koiraa kannattaa kouluttaa. Eri koirarotujen asiantuntijoita löytyy esimerkiksi Suomen Kennelliiton verkkosivuilta.
Lähteet: Suomen Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola, koiranomistajanperuskurssi.fi. ShowHaun seitsemännen kauden jaksot alkoivat FOX-kanavalla 17.5. Jos se on kiinnostavaa, se on Ilta-Sanomien sosiaalisessa mediassa. IS Facebookissa IS Twitterissä IS Instagramissa IS Pinterestissä Tervetuloa mukaan!