Onko kissallasi stressi? Näistä oireista sen huomaat

Julkaistu:

Kissa
Tiesitkö, että kissa voi stressata muuttoa ihan fyysisestikin? Pökö sai muutosta aknen.
Helsinkiläinen maatiaisherra Pökö oli 3-vuotias, kun sen leukaan ilmestyi pieniä mustia pisteitä.

Omistaja Sanna Pikkarainen ja hänen silloinen avomiehensä menivät näyttämään Pököä eläinlääkärille. Diagnoosi oli selvä: stressiperäinen akne.

Pariskunta oli juuri muuttanut putkiremonttia pakoon väliaikaisasuntoon. Lisäksi Pökön ensimmäinen kissaystävä Käpy oli menehtynyt aiemmin.

- Varmasti sekin vaikutti asiaan. Pökö vaikutti vähän apaattiselta, uusi ympäristö saattoi vähän pelottaakin sitä. Itse uskon, että kyseessä oli stressin lisäksi kevyt masennus, Sanna kertoo.

Sanna osasi yhdistää kissan sairastumisen muuttoon, koska oireet alkoivat heti sen jälkeen.

- Toisaalta vaikka ne olisivat alkaneet aiemmin, emme ehkä olisi huomanneet niitä. Pikkukissan menetys oli meillekin pienoinen kriisi.

Akne oli selkein merkki siitä, että Pököllä ei ollut kaikki hyvin.
Akne kesti puolisen vuotta ennen kuin se parani. Pökö reagoi myös myöhemmin asumisjärjestelyjen muutokseen, kun kissan isäntä muutti eri asuntoon.

- Pökö oli hetken vähän masentunut. Silloin se alkoi nyhtää karvaa toisesta jalastaan, Sanna kertoo.

Pökölle hankittiin pistorasiaan laitettava höyrystin, joka tuottaa ilmaan keinotekoista, rauhoittavaa feromonia, samantyyppistä kuin kissa tuottaa itsekin tavaroita päin puskiessaan.- Leikimme myös sen kanssa paljon ja annoimme ekstrahuomiota. Se auttoi parissa kuukaudessa, Sanna kertoo.

Pökön stressioireet ja niiden hoito ovat kuin oppikirjasta. Kissa voi tosin stressissään nyppiä karvansa jalan sijaan vaikka koko vatsasta.

- Maha voi näyttää siltä kuin se olisi vedetty karvanleikkurilla kaljuksi, eläinlääketieteen kandidaatti Ella Hepolehto helsinkiläiseltä Sopulitien eläinlääkäriasemalta sanoo.

Usein stressi näyttäytyy myös virtsaamisena vääriin paikkoihin.

- Kissa ei tee sitä kiusallaan, vaan kissan virtsarakko haavautuu samoin kuin ihmisellä stressi saattaa aiheuttaa haavaumia mahalaukun limakalvolle. Silloin virtsassa saattaa näkyä jopa verta ja kissa ravata potalla pienillä pisuilla tiuhaan.

Nuorilla alle 10-vuotialla kissoilla vääriin paikkoihin pissaaminen johtuu pääasiassa stressistä. Vain muutamalla prosentilla nuorista pissavaivaisista kissoista on virtsaoireiden syynä bakteeritulehdus, Hepolehto selvittää ja huomauttaa, että syiden selvitys pitäisi tehdä aina eläinlääkärillä, sillä monet oireet voivat olla merkkejä muistakin sairauksista.

Nykyään Pökö-herra voi mainiosti. Arkensa se jakaa Uuno-kissakaverinsa kanssa vuorotellen Sannan ja hänen entisen avomiehensä luona.

- Pojat ovat ihania, kilttejä ja sopivan kreisejä asuinkumppaneita meille molemmille, Sanna nauraa.

Muita stressin merkkejä:

- Syömättömyys.

- Vierasesineiden tai ruoaksi kelpaamattoman aineksen syönti (esim. lelut, kasvit, multa, uloste).

- Vääriin paikkoihin ulostaminen.

- Virtsalla merkkailu.

Asiantuntija: eläinlääketieteen kandidaatti Ella Hepolehto, Sopulitien eläinlääkäriasema

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt