Mikä kissa on sinulle se oikea? IS esittelee 20 kissarotua!

Monen mielestä kissa on kissa, vaikka voissa paistaisi, olkoon katti sitten perinteinen maatiainen tai jokin eksoottinen rotukissa. Eri kissarodut kuitenkin eroavat huimasti paitsi ulkonäöltään, myös luonteenpiirteiltään.

Pantteria muistuttava bengali on leikkisä kaveri.

20.2.2014 10:41

Jos siis harkitset rotukissaa, varmista, että kyseinen rotu sopii sinulle. Rotuja on paljon muitakin kuin tässä listatut: hae lisätietoja esimerkiksi Kissaliiton nettisivuilta tai kierrä kissanäyttelyitä. Kunnon jytkyt!

Maine Coon

Urokset voivat painaa jopa 11 kiloa. Kookasta vaikutelmaa lisää kissan korkea rakenne. Rakastaa kiipeilyä, tarvitsee huomiota ja mielellään myös leikkitoverin. Hyvin koiramainen kissa, joka nauttii takaa-ajo, piilo- ja vaanimisleikeistä ja tavaroiden noutamisesta - ja tuntuu usein pitävän jopa koirista enemmän kuin lajitovereistaan. Laajareviirinen kissa saattaa karkuun päästyään kulkea kauaskin.

Norjalainen metsäkissa Ilvesmäiset tupsut korvien päässä lisäävät villiä vaikutelmaa. Rohkea, utelias ja seurallinen kissa nauttii paljon ulkoilusta - mutta ehdottomasti vain valvotusti valjaissa tai katollisessa tarhassa. Bengali

Jopa 10 kiloa painava lihaksikas kissa muistuttaa pantteria. Leikkisä ja rakastava katti voi suukotella omistajansa kasvot hetkessä märäksi. Bengalit pitävät vedestä ja voivat joskus tulla mukaan suihkuun.

Mahtuu kainaloon

Devon rex

Lepakkokorvainen, hyvin siro kissa. Aikuiset naaraat voivat painaa vain 1,5 kiloa. Ihmisystävällinen, jatkuvasti mukana touhuamassa. Karva on lyhyt, tiivis ja kiharainen, viikset usein pelkät töpöt.

Devon rex

Burmilla

Burman ja chinchillapersialaisen risteytys, yksi Suomen uusimmista roduista. Suuret, vihreät silmät ovat kaukana toisistaan. Vilkas, hyvin seurallinen ja puhelias.

Korat

Ikivanha rotu Thaimaasta, jossa sen on uskottu tuovan onnea omistajalleen. Utelias, jääräpäinen, älykäs ja äänekäs kissa, joka nukkuukin mielellään omistajansa kanssa.

Ihanat karvapallot!

Persialainen

Lyttynenäinen ja lyhytjalkainen rotu, jonka muhkea turkki vaatii omistajalta ahkeraa huoltamista. Seurallinen, huomiosta nauttiva mutta hyvin rauhallinen kissa.

Sfinx

Pyhä birma

Komeasta turkistaan huolimatta suhteellisen helppohoitoinen. Rauhallinen mutta sosiaalinen pyhä birma on yksi vanhimpia rotuja. Kauniit, syvänsiniset silmät.

Siperiankissa

Siperian karun ilmaston koulima vahva ja pitkäkarvainen rotu. Aktiivinen, leikkisä ja erittäin hyvä kiipeilijä ja hyppääjä. Nauttii ulkoilusta (valvotusti!) ja noutoleikeistä.

Vähempikin riittää

Sfinx

Mutaationa syntynyt karvaton kissa, jonka luonteen sanotaan olevan kissan, koiran, apinan ja lapsen risteytys. Näyttää täysin karvattomalta, mutta iho on hennon untuvan peittämä ja säämiskämäisen pehmeä. Karvaton kissa vaatii yllättäen enemmän hoitoa kuin tavallinen kissa: sfinx pestään säännöllisesti, koska sen iholta erittyvä rasva ei imeydy turkkiin.

Persialainen.

Cornish rex

Peitinkarvat puuttuvat kokonaan, joten turkki muodostuu ainoastaan lyhimmästä pohjakarvasta, joka hyvin pehmeää, plyysimäistä ja kiharaa. Myös viiksi- ja kulmakarvat ovat kiharat. Erittäin persoonallisen näköinen kissa, jolla on isot korvat ja silmät sekä ohut häntä. Hyvin atleettinen ja osallistuva - ja keikkuu alituiseen omistajansa olkapäällä.

Exotic

Persialaisen lyhytturkkinen muunnos. Astetta serkkuaan vilkkaampi, mutta lyhytkarvaisista roduista silti kaikkein rauhallisin ja hiljaisin.

Sylinlämmittimet Ragdoll

Vuonna 2011 Suomen suosituin kissarotu rekisteröintien perusteella. Varsin isokokoinen, sinisilmäinen kissa. Pörröinen mutta silti varsin helppohoitoinen. Nimensä mukaisesti ragdoll käyttäytyy kuin räsynukke: kun otat sen syliin, se menee täysin veltoksi. Kiintyy syvästi perheeseensä ja muistuttaa luonteeltaan enemmän koiranpentua kuin kissaa.

Ragdoll.

Brittiläinen

Pyöreämuotoinen, lyhytvartaloinen, suurehko kissa, jolla on pyöreä pää ja paksut posket. Tämä ulkonäöltä maatiaista muistuttava rotu on tasapainoinen, rauhallinen ja ystävällinen kissa. Sopeutuu hyvin elämään sisäkissana, mutta nauttii ulkoilmaelämästä milloin se on mahdollista.

Venäjän sininen

Hoikka ja siro, mutta silti jäntevä ja voimakas rotu. Liikkuu joustavasti ja notkeasti ja muistuttaakin pientä harmaata pantteria. Isot vihreät silmät ja sinihopea turkki hurmaavat helposti. Älykäs ja seurallinen kissa viihtyy paljon omistajansa sylissä. Energiapakkaus Abessinialainen

Siro, elegantti, lyhytkarvainen ja villinnäköinen kissa. Poikkeuksellisen eloisa, hellä ja seurallinen rotu, jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Hyvin kekseliäs, utelias ja vauhdikas kissa osallistuu kaikkeen siivoamisesta kokkaamiseen ja on mestari hyppäämään. Abyn pidempikarvainen versio on somali.

Itämaiset ja siamilainen

Seurallisia, leikkisiä, vilkkaita ja ihmisrakkaita rotuja, jotka osallistuvat kaikkiin perheen toimintoihin täysin rinnoin. Jos eivät saa huomiota tarpeeksi, osaavat myös vaatia sitä hyvin äänekkäästi. Siamilainen on äärimmäisen hoikka ja elegantti, pitkävartaloinen ja korkeajalkainen. Itämainen on syntynyt siamilaisen ja kotikissan risteytyksenä.

Burma

Samettiturkkinen, keskikokoinen ja lihaksikas kissa, joka painaa paljon enemmän kuin koko antaa ymmärtää. Burma kiintyy uskomattomasti ihmiseensä ja kuvittelee usein itsekin olevansa ihminen. Osallistuu väsymättä kaikkiin kodin askareisiin. Englantilaiset kutsuvat burmaa "koirakissaksi", sillä ne kuljetellevat mielellään lelujaan edestakaisin ja saattavat myös vahtia perheen pienokaista. Muista myös nämä! Amerikan curl

Tämän elegantin, keskikokoisen rodun erikoisuus on kevyesti taaksepäin käpristyvät korvanlehdet. Utelias, erittäin seurallinen ja osallistuva. Kiintyy kovasti ihmisiin. Puskee usein hassusti takaraivollaan.

Manx

Manx Tunnetaan siitä, mitä sillä ei ole - häntää! Manx syntyy geenimutaation takia hännättömänä, mutta joskus syntyy myös (töpö)hännällisiä yksilöitä. Luonteeltaan ystävällinen, leikkisä, reipas ja utelias.

Miia Hiiri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?