Lemmikit

Koirarotujen "musta lista" puhuttaa - miksi tällaisen saa hankkia Suomessa kuka vain?

Julkaistu:

Suomeen ei tällä hetkellä suunnitella Tanskan mallin mukaista koirarotujen kieltolistaa. Harrastaja kannattaa "koira-ajokorttia" kaikenrotuisten koirien omistajille.
Vaarallisena pidetyt tai vaikeasti hallittavat koirarodut ovat nousseet jälleen puheenaiheeksi.

Ylen TV1:n MOT-ohjelmassa esitetään maanantaina jakso nimeltä Ihmisen vaarallisin ystävä, jossa käsitellään koirien aiheuttamia ongelmia. Ohjelmassa kerrotaan muun muassa tapauksesta, jossa kanariandoggi-rotuinen koira raateli 8-vuotiaan tytön.

IS kertoi perjantaina Tanskan tiukasta koiralaista, joka kieltää tiettyjen rotujen kasvattamisen, pitämisen ja maahantuonnin. Tanskan viranomaisten kokoamalla kieltolistalla oleville roduille on yhteistä se, että ne kaikki ovat voimakasluonteisia ja haastavia rotuja, jotka vaativat asiantuntevan koulutuksen.Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullola kertoo, että vastaavan kieltolistan laatimisesta Suomeen ei ole käyty keskustelua ainakaan eläinsuojelupuolella.

- Listoissa on tietysti vaikeutena määrittää, mikä on vaarallinen koirarotu. Se on monitahoinen kysymys.

Myöskään mahdollinen koiranomistajan taustojen tarkastaminen ei olisi aivan yksinkertainen asia.

- Kuka sen testin tai tarkastuksen sitten tekisi? Tarkastaminen olisi viranomaistoimintaa ja ne ovat salassa pidettäviä tietoja.

 

- Kuka sen testin tai tarkastuksen sitten tekisi? Tarkastaminen olisi viranomaistoimintaa ja ne ovat salassa pidettäviä tietoja.Pullolan mukaan käynnissä on parhaillaan eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Sen yhteydessä on yhtenä kysymyksenä noussut esille eläinten omistajien pätevyys.

- On puhuttu eläinajokorteista ja muista vastaavista, Pullola sanoo.

Mahdolliset pätevyysvaatimukset koskisivat kuitenkin lähinnä ammattimaisia eläimenpitäjiä.- Yksittäiselle lemmikinomistajalle on ihan perusvaatimus, että omistajan täytyy ymmärtää ja tietää, miten sitä eläintä tulisi pitää.  Mutta että lähdettäisiin viranomaisvoimin vaatimaan jotakin koulutusta tai pätevyyttä, niin siinä on tietysti myös oma kustannuksensa ja vaivansa. Koiria ja kissoja on tässä maassa aika paljon.

Pullolan mukaan nyt puheena olleissa pätevyysvaatimuksissa lähtökohtana on eläimen etu ja se, että omistaja pystyy pitämään eläintä niin, että sen hyvinvointi on turvattu.

Harrastaja kannattaa "koira-ajokorttia"


Vaikeasti hallittavina pidettävien koirien omistajat ovat huolissaan mediassa käytävästä keskustelusta.

- Niissä jutuissa usein vain listataan niitä koiria, joiden ajatellaan olevan taistelukoiria. Siinä leimataan sitten koko rotu, sanoo amerikanstaffordshirenterriereitä harrastava Maarit Harjanne.

Amstaffinakin tunnettu rotu on yksi niistä, joita näille listoille usein päätyy. Se löytyy myös Tanskan kieltolistalta sijalta kolme.

Harjanteen mukaan amstaffin taistelukoiratausta näkyy nykyisin lähinnä koiran ulkonäössä. Jotkut yksilöt tosin saattavat olla aggressiivisia toisia koiria kohtaan.

- Mutta ihmisille se ei ole aggressiivinen.

Harjanne kertoo, kuinka suomalaisten amstaffien luonteessa on näkynyt tasoittumisen merkkejä jo vuosien ajan. Tämä on Harjanteen mukaan käynyt ilmi koirille tehtyjen luonnetestausten kautta. Niissä koiraa paineistetaan valehyökkääjän avulla. Koiran luonne paljastuu siinä, miten se reagoi paineeseen.

Koira-aggressiivisuuden vähentyminen johtuu Harjanteen mukaan myös siitä, että amstaffin alkuperäinen tarkoitus on jäänyt yhä kauemmas historiaan. Kasvattajat panostavat yhä enenevässä määrin vain hyväluonteisten yksilöiden käyttöön jalostuksessa.

Lähihoitajana vanhusten parissa työskentelevän Harjanteen oma Kosti-amstaffi seuraa omistajaansa välillä myös töihin.

-  Se osaa nätisti mennä käskyn alla, ettei kumoa mummoja innoissaan.

Harjanne kertoo, että Kosti tulee hyvin toimeen vanhusten kanssa. Tästä huolimatta Harjanne ei pidä amstaffia "joka hepun koirana". Koira vaatii osaavaa koulutusta.

Harjanne kannattaa "koira-ajokorttia". Hän ulottaisi sen kaikkien koirarotujen omistajiin. Asiasta on käyty paljon keskustelua myös harrastajapiireissä.

 

- Hyvin vahvasti nousee esille sama asia, jonka olen itsekin huomioinut. Yleensä ottaen jos koira puree toista, se on useimmiten pikkukoira. Mutta kun ne eivät saa juuri vahinkoa aikaiseksi, ajatellaan ettei niitä tarvitse kouluttaa.


- Hyvin vahvasti nousee esille sama asia, jonka olen itsekin huomioinut. Yleensä ottaen jos koira puree toista, se on useimmiten pikkukoira. Mutta kun ne eivät saa juuri vahinkoa aikaiseksi, ajatellaan ettei niitä tarvitse kouluttaa.

Kosti ei Harjanteen kertoman mukaan ole koskaan joutunut vaikeuksiin itseään isompien koirien kanssa.

Suurena ongelmana Harjanne pitää paperittomia koiria, joita alkaa ilmaantua myyntiin rodun yleistyessä ja muuttuessa lähemmäs seurakoiraa.

- Siinä kohtaa sanon, että onneksi amstaffin luonne ei ole sitä, mitä on ollut aikaisemmin. Osaamattomissa käsissä, eihän se hyvä ole.

Pitäisikö jotkut rodut kieltää Suomessa - ota osaa keskusteluun alla.

Artikkelia päivitetty klo 21.00. Pääkuvana oli amerikanstaffordshirenterrierin sijaan staffordshirenbullterrierin kuva. Kyseinen rotu ei ole Tanskan listalla. Toimitus pahoittelee virhettä.

Ota kantaa

Oletko törmännyt aggressiivisiin koiriin?

Kyllä 63% En 37%
Ääniä yhteensä 10692

Nämä rodut Tanskan koiralaki kieltää:

1. Pitbullterrieri
2. Tosa inu
3. Amerikanstaffordshirenterrieri
4. Fila brasileiro
5. Dogo argentino
6. Amerikanbulldoggi
7. Boerboel
8. Kangal
9. Keskiaasianpaimenkoira
10. Kaukasianpaimenkoira
11. Etelävenäjänpaimenkoira
12. Tornjak
13. Sarplaninac

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt