Millainen koira on sinulle sopiva? IS esittelee 20 vaihtoehtoa

Koirarodun valinta ei ole aina helppo rasti. Mieti tarkkaan, mikä rotu sopii omaan elämäntyyliisi!

Labradorinnoutaja on tottelevainen ja lapsirakas.

21.1.2014 7:35

Tottelevainen vai jäärä? Karvaa vai ei? Lapsia vai ei? Tee oikea valintaseuraavien kuvailujen perusteella.

Rehdit kestosuosikit

Labradorinnoutaja

Suomen suosituin rotu on vankkarakenteinen ja tottelevainen seura- ja harrastuskoira. Älykäs, ystävällinen, helposti koulutettava ja lapsirakas.

HAASTE: Vaatii virikkeitä, muuten siitä tulee helposti täystuho.  

Labradorinnoutaja on tottelevainen ja lapsirakas.

Saksanpaimenkoira

Monipuolinen palveluskoira sopii aktiiviseen kotiin, jossa se saa rutkasti liikuntaa ja sen äly joutuu koetukselle.

HAASTE: Jos saksanpaimenkoira pitkästyy, se keksii itselleen tuhoisia harrastuksia. Hyvin fiksu, mutta vaatii kouluttajalta jämäkkyyttä. Erittäin voimakas vartioimisvietti.

Särmikkäät seikkailijat

Mäyräkoira

Pieni jäärä, joka on alun perin jalostettu mäyräjahtiin. Yhä erinomainen metsästyskoira. Reipas, ystävällinen ja itsepäinen.

HAASTE: Suuri koira pienessä paketissa, ei hevillä luovu saavutetuista oikeuksistaan. Pehmo omistaja joutuu helposti mäyräkoiran palvelijaksi.

Jackrussellinterrieri

Ketunmetsästykseen jalostettu sähikäinen on nykyään suosittu seura- ja harrastuskoira. Rakastaa puuhaa ja liikuntaa, haluaa olla tapahtumien keskipisteessä.

HAASTE: Hyvin laumarakkaita, eivät välttämättä viihdy yksinään kovin hyvin.

Jackrussellinterrieri

Valkoinen länsiylämaanterrieri (Westie)

Älä anna lelumaisen ulkonäön hämätä, sillä tämä koira on silkkaa pippuria sisältä. Iloinen, ryhdikäs ja uskollinen seurakoira.

HAASTE: Kaipaa paljon toimintaa, eikä söpöstä ulkomuodosta huolimatta sovi sohvatyynyn rooliin - ainakaan, jos haluaa pitää sohvansa yhtenä kappaleena.

Kääpiösnautseri

Älykäs ja leikkisä käppänä sopii mainiosti niin lapsiperheen remuihin kuin eläkeläisten puistokävelyihinkin. Helposti koulutettava, innokas oppija, joka ei vaadi kohtuuttomasti liikuntaa.

HAASTE: Turkki vaatii säännöllistä nyppimistä. Kaupunkiin vai maalle?

Metsäkaverit

Suomenajokoira

Alun perin jalostettu jänisjahtiin. Oli pitkään Suomen suosituin koirarotu ja edelleen arvossaan taajamien tuolla puolen. Rauhallinen koira, ei juuri hauku kotipiirissä.

HAASTE: Erittäin vahva metsästysvietti, saattaa karata metsälle tilaisuuden tullen.

Jämtlanninpystykorva

Suurikokoiset jämtit ovat rohkeita koiria, joiden metsästysvietti on ensiluokkainen. Nauttii hirvenmetsästyksestä, mutta on käytetty myös esimerkiksi suurpetojen pysäyttämiseen.

HAASTE: Vaatii paljon tilaa, viihtyy parhaiten maalla ulkokoirana.

Suomenlapinkoira

Käytetty poronhoitotyössä paimen- ja vahtikoirana, nykyään suosittu metsästys- ja harrastuskoira. Ystävällinen ja miellyttämishaluinen. Helposti koulutettava ja sopeutuu monenmoisiin ympäristöihin. HAASTE: Ei sovellu kovin hyvin pieniin kerrostaloasuntoihin: vahva vahtivietti ja haukkuu melko herkästi.

Kahvilakumppanit

Ranskanbulldoggi

Utelias ja iloinen seurakoira. Vankempaa tekoa kuin moni muu kääpiökoira, joten sopii mainiosti myös lapsiperheeseen. Haukkuu harvoin eikä vaadi kovin paljon liikuntaa. Huono uimari.

HAASTE: Ei kovin pitkäikäinen.

Ranskanbulldoggi Sulo.

Havannankoira

Utelias pieni seurakoira, joka viihtyy hyvin niin maalla kuin kaupungissakin. Hyvin sosiaalinen. Parasta olisikin, jos se voisi kulkea omistajan mukana arjen hulinassa.

HAASTE: Kiintyy omistajaansa yleensä hyvin vankasti, ei juuri arvosta yksinoloa.

Talvitakkia tarvitsevat

Kiinanharjakoira

Pienestä ja toimeliaasta kääpiökoirasta on kaksi eri muunnosta, joista toinen on lähes karvaton. Talvella tarvitsee kunnon varusteet ulkoiluun. Sirosta koirasta on kuitenkin muuhunkin kuin sohvan koristeeksi: pienellä työllä siitä saa myös harrastuskaverin.

HAASTE: Ei välttämättä se paras lenkkikaveri.

Kääpiöpinseri

Temperamenttinen ja hellyydenkipeä seura- ja harrastuskoira. Pienestä koostaan huolimatta hyvä vahtikoira. Kylmänarka rotu tarvitsee talvella lisävaatteita ulkona. Melko terve ja pitkäikäinen.

HAASTE: Vilkkautensa takia ei ole helpoin mahdollinen koulutettava.

Harjalle töitä

Coton de tuléar

Energisellä pikkukoiralla on kova halu miellyttää itselleen rakkaita ihmisiä. Oppii helposti temppuja, kutsutaankin koiramaailman klovniksi. Turkin voi halutessaan myös leikata lyhyemmäksi ja helppohoitoisemmaksi.

HAASTE: Turkkia tulee hoitaa huolella vähintään viikoittain.

Shetlanninlammaskoira

Skotlanninpaimenkoiran pienempi serkku. Sheltin tuuhea turkki ei ole niin vaikeahoitoinen kuin voisi luulla. Tuuheudestaan huolimatta se ei takkuunnu eikä likaannu hirveän helposti, mutta tarvitsee toki säännöllistä hoitoa. Iloinen, lapsirakas ja helppo kouluttaa.

HAASTE: Herkkäluonteista koiraa tulee opettaa hyvin pehmein ottein.

Pienten kavereiksi

Tiibetinspanieli

Pieni monitoimikone sopeutuu melkein mihin vain - lapsiperheen vilskeeseen, kaupunkihälyyn ja ensimmäiseksi koiraksi. Tykkää liikkua, mutta tyytyy myös staattisempaan elämään. Terve ja pitkäikäinen rotu.

HAASTE: Ehkä liiankin itsevarma ja itsenäinen.

Tiibetinspanieli Milla.

Kultainennoutaja

Kauniskarvainen, hyväntahtoinen ja iloinen perhekoira. Oppivainen ja innokas, eli erinomainen harrastuskumppani.

HAASTE: Lempeä koira, joka tulee toimeen melkein kaikkien kanssa - ei siis sovi kunnon vahdiksi.

Lapsiperhe, mieti vielä! Chihuahua

Kaikkien latte-koirien äiti! Nähdään usein Hollywood-julkkistenkin käsilaukuissa. Seurallinen sylikoira on täydellinen urbaanin ihmisen lemmikki, joka ei vie paljon tilaa eikä vaadi pitkiä kävelylenkkejä. Heiveröinen rotu ei välttämättä sovi lapsiperheeseen tai suurten koirakollegoiden kaveriksi.

HAASTE: Pienestä koostaan huolimatta itsevarma ja yllättävän tarmokas vahtikoira.

Rottweiler

Aktiivinen rottweiler on pohjimmiltaan ystävällinen ja rauhallinen koira. Alun perin suojelukoiraksi jalostettu rotu vaatii kuitenkin omistajaltaan suurta johdonmukaisuutta.

HAASTE: Ei ole joka perheen koira, sillä vaatii erittäin määrätietoisen kasvatuksen.

Rottweiler

Amerikanpitbullterrieri

Rauhallinen, mutta helposti innostuva pitbull on urheilullinen rotu, joka tarvitsee paljon liikuntaa. Tarvitsee omistajan, joka paneutuu koiran sosiaalistamiseen ja koulutukseen.

HAASTE: Vaativa ja vahva koira saattaa koiratappelutaustansa vuoksi olla aggressiivinen muita koiria kohtaan.

 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?