Jessican, 31, paino putosi 25 kiloa – kertoo nyt, millaisia muutoksia teki arjessaan ja miten olo on muuttunut

– Muistan sen päivän, kun päätin alkaa muuttaa elämääni. Minua ahdisti ja sanoin puolisolleni, että en enää jaksa, Jessica kertoo.

”Aiemmin ajattelin, että en kelpaa ennen kuin olen tietyn painoinen. Mutta ei ihminen ole sama asia kuin hänen painonsa”, Jessica sanoo.

8.4.2022 20:30

– Olen 31-vuotias yrittäjä ja harrastan hölkkää. Siitä on tullut iso osa elämääni.

Näin Jessica esittelee itsensä.

Vielä vuosi sitten Jessica olisi esitellyt itsensä toisella tavalla. Hän painoi 95 kiloa ja inhosi liikuntaa. Hölkkääminen sattui polviin, ja Jessica yritti kaikin tavoin vältellä sitä.

Liikunta ei Jessicaa kiinnostanut, mutta makea maistui enemmän kuin olisi hyväksi. Kesällä päivässä saattoi mennä monta jäätelöä. Herkkuhimo oli Jessican mukaan pohjaton.

– Muistan sen päivän, kun päätin alkaa muuttaa elämääni. Olin juuri ollut Hollannissa puolisoni kanssa, ja olimme herkutelleet hotellissa. Minua ahdisti ja sanoin puolisolleni, että en enää jaksa, Jessica kertoo.

Kohtuullistin kaikkea.

Jessica ei voinut hyvin, ei henkisesti eikä fyysisesti. Olo oli masentunut ja ylipaino kuormitti kehoa, mikä näkyi esimerkiksi selkäkipuina.

– Minulla ei ollut mitään kiinnostusta pitää itsestäni huolta.

Jessica päätti vähentää herkuttelua ja keskittyi syömään perusterveellistä kotiruokaa. Kolmessa kuukaudessa painoa lähti 15 kiloa.

– Kohtuullistin kaikkea. Kilo karkkia ei enää ole kilo vaan ehkä sata grammaa. Kohtuullistin myös annoskokoja.

Lisäksi Jessica alkoi satsata ravintorikkaisiin, mutta vähäenergisiin kasviksiin.

– Esimerkiksi lasagne ei voi viedä koko lautasta. Katson, etten täytä mahaa ähkyyn saakka runsasenergisellä ruoalla. Kasvikset ovat hyvä juttu!

Yksi Jessican suosikkiruoka on tomaattinen vegekastike, johon hän laittaa muun muassa porkkanaa, linssejä, tomaattimurskaa ja mausteita. Kyytipojaksi Jessica saattaa keittää kananmunan, jotta hän saa lisää proteiinia. Kastikkeen kanssa Jessica syö esimerkiksi täysjyväriisiä tai gluteenitonta pastaa.

Aamupalalla Jessica syö kaurapuuroa ja kananmunia.

Ruoat Jessica tekee kotona itse ja punnitsee ateriansa. Silloin on helpompaa tietää, mitä suuhun menee.

Kokonaisuus ratkaisee. Yksi lakupussi ei Jessican mukaan muuta mitään, kunhan pitää huolta siitä, että ruokavalio on pääosin terveellinen.

Oli hyväksyttävä, että en voi enää yrittää oikaista.

Noin kahden kolmen kilon vaihtelu on Jessican mielestä vielä ihan ookoo, mutta jos paino lähtee isompaan nousuun, hän kiinnittää asiaan huomiota. Näin painonhallinta on Jessican mukaan helpompaa.

Elämä tuntuu hyvältä kun ottaa vastuuta itsestä. Se ei ole itsestäänselvyys, vaan ainaista opettelua.

Näin Jessica kiteyttää ajatuksensa eräässä Instagram-postauksessaan. Hän kertoo elämäntapamuutoksestaan sekä sosiaalisessa mediassa että Jessica Dahlia -nimisessä blogissaan.

– Minun piti hyväksyä, että olen ainoa, joka pystyy tekemään muutoksia, Jessica sanoo.

Muutokset on tarkoitettu pysyviksi. Jojoiluun Jessica ei enää halua palata. Siitäkin hänellä on kokemuksia.

Viitisentoista vuotta sitten Jessica yritti laihtua liki syömättä, myöhemmin vuoroon tuli ketogeeninen eli äärimmäisen vähähiilihydraattinen ruokavalio. Kumpikaan tapa ei toiminut.

– Oli hyväksyttävä sekin, että en voi enää yrittää oikaista.

Lue lisää: Lääkäri ja ravitsemusterapeutti varoittavat dieettien ongelmista ja kommentoivat 4:ää yleistä laihdutuskuuria – ”Muistuttavat pahimmillaan uskontoa”

Jessica uskoo, että tiukat ruokavaliokokeilut vaikuttivat lopulta siihen, että hänellä puhkesi kilpirauhasen vajaatoiminta.

Keventynyt taakka

Noin vuodessa Jessican paino on pudonnut 25 kiloa. Olo on muuttunut – keventynyt sisäisesti ja ulkoisesti.

Minulla ei ole selkäkipuja, jaksan kävellä ja nukun hyvin.

– Minulla ei ole selkäkipuja, jaksan kävellä, hölkkääminen ei hengästytä, nukun hyvin, vaatteet eivät purista eivätkä ahdista. On paljon parempi olla, kun ei ole taakkaa, jota kantaa.

Jessica inhosi aikaisemmin juoksemista, mutta hölkkää nykyisin 3–4 kertaa viikossa. Se tuo hänelle hyvän fiiliksen ja motivoi syömään terveellisesti.

– Hölkkäämisestä on tullut minulle rakas, koska olen jaksanut tehdä sitä ja olen päässyt eteenpäin. Kun lähden liikkeelle, en edes haluaisi lopettaa.

Jessica suunnittelee myös hankkivansa kotiin käsipainoja, jotta hän voisi alkaa harjoittaa lihasvoimaa.

Ei ihminen ole sama asia kuin hänen painonsa.

Jos painonpudotuksessa haluaa onnistua, siihen kannattaa Jessican mielestä suhtautua kuin mihin tahansa itsensä kehittämisprojektiin. Tämän ajatuksen hän on omaksunut puolisoltaan, joka on ollut iso tuki muutosmatkassa.

– En pyri täydellisyyteen, vaan annan itselleni mahdollisuuden kehittyä jatkuvasti. Aiemmin ajattelin, että en kelpaa ennen kuin olen tietyn painoinen. Mutta ei ihminen ole sama asia kuin hänen painonsa. Painonpudotuskin on asia, jota voi treenata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?