Paahtoleipä, kauraleipä, vähähiilarinen, reikäleipä, täysjyvä, hapanjuuri... Leipiä riittää moneen makuun.
Entä mitä leivänsyönnistä olisi hyvä tietää painonhallinnan näkökulmasta? Listasimme neljä faktaa.
1. Ylenpalttisen leivänsyönnin lopettaminen voi pudottaa painoa
Jos on tottunut puputtamaan leipää isoja määriä, ”ylimääräisen” leivän jättäminen pois voi pudottaa painoa.
Kukaan ei tarvitse kahtakymmentä siivua leipää päivässä.
”Leipäkeskustelussa on ongelmana se, etteivät ihmiset ihan hahmota, minkä verran sitä suositellaan syötävän.
– Leipäkeskustelussa on ongelmana se, etteivät ihmiset ihan hahmota, minkä verran sitä suositellaan syötävän. Kuvitelmat ovat monesti paljon suosituksia suuremmat, ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta sanoi aiemmin jutussamme.
Lue lisää: Näin käy, jos lopetat leivänsyönnin – voi vaikuttaa painoon kahdella tavalla
Ravitsemussuosituksissa naisille suositellaan päivittäin noin kuutta annosta viljavalmistetta, miehille noin yhdeksää annosta. Vähintään puolet määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Yksi annos leipää tarkoittaa yhtä leipäviipaletta.
2. Katso, mitä laitat leivän päälle
Terveellisenkin leivän saa helposti rasvaa tihkuvaksi energiapommiksi.
Ravitsemussuositusten mukaan leipärasvoista tulisi valita margariineja, joissa on sydänmerkki ja vähintään 60 prosenttia rasvaa. Leikkeleistäkin suositellaan sydänmerkittyjä tuotteita.
– Ja joko käytetään juustoa tai leikettä, ei molempia, Schwab suositteli.
Lue lisää: Koosta voileipä näin, eikä ole mitään syytä vältellä leivän syömistä – 3 tärkeää asiaa
Leivän päälle ja kylkeen kannattaa kasata reilusti kasviksia, muistuttaa valmentaja Sohvi Ollilla.
Tärkeää on myös valita kunnon annos vähärasvaista proteiinia. Proteiininlähde voi olla esimerkiksi pari kananmunaa, noin 100 grammaa tofuviipaleita tai graavilohta tai useampi siivu vähärasvaista leikkelettä.
Itse leiväksi kannattaa valita jokin vähäsuolainen täysjyvävaihtoehto, jossa on runsaasti kuitua. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi 100-prosenttinen kaura- ja ruisleipä.
Leipä yksinään ei lihota tai ole epäterveellistä, jos leivän ja täytteet valitsee fiksusti.
Lue lisää: Koosta voileipä näin, eikä ole mitään syytä vältellä leivän syömistä – 3 tärkeää asiaa
Leipä on asiantuntijoiden mukaan käypä aamu- tai välipala.
3. Höttöleivän jättäminen voi laihduttaa
Paino voi pudota, jos lopettaa vähäkuituisen leivän syömisen – etenkin jos on syönyt sitä paljon.
Väestötutkimuksissa vaalea, vähäkuituinen puhdistettu vilja ennustaa keskimääräistä huonompaa painonhallintaa ja täysjyvävilja keskimääräistä parempaa painonhallintaa.
Vähäkuituisesta vehnäleivästä ei käytännössä ole mitään hyötyä eli se joutaakin jäädä pois ruokavaliosta. Tärkeimpiä asioita terveellisessä leivässä on juuri sen kuitupitoisuus. Kuidut pitävät kylläisenä ja ne pitävät yllä suoliston hyvää mikrobikantaa, mikä taas tukee terveyttä ja vastustuskykyä.
Lue lisää: Näin valitset terveellisen viljatuotteen – muista pari asiaa kaupassa
4. Kuitupitoisen täysjyvän jättäminen voi lihottaa
Jos runsaskuituinen leipä jää pois ruokavaliosta tai sen syöntiä vähentää, paino voi alkaa nousta.
”Myös painonhallitsijan ruokavalioon mahtuu helposti 3–4 viipaletta leipää päivittäin.
Täysjyväleipä toimii painonhallinnassa hyvin, sillä hitaasti imeytyvien hiilihydraattien ansiosta se pitää tehokkaasti nälkää loitolla. Kylläisyysvaikutusta lisää se, että täysjyväleipää saa kunnolla pureskella.
Mikäli täysjyväleipä jää syömättä, voi käydä niin, että energiansaanti lisääntyy – ruokamäärä voi kasvaa, kun olo ei pysy yhtä pitkään kylläisenä kuin ennen. Hiilihydraattivajetta voi myös alkaa korvata epäterveellisillä vaihtoehdoilla.
Lue lisää: Mitä tapahtuu, jos syö tai ei syö leipää? Tätä mieltä ovat asiantuntijat
Leipä sopii painonhallintaan
Jos pitää leipämäärän sallituissa rajoissa ja valitsee vain runsaskuituisia leipiä, paino pysyy helpommin kurissa.
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen suosii leipää esimerkiksi kuituköyhän valkoisen riisin sijaan.
– Olen kuitufani, ja leipä on erinomainen ravintokuidun lähde. Myös painonhallitsijan ruokavalioon mahtuu helposti 3–4 viipaletta leipää päivittäin. Leivän tai paremminkin voileipien syömisestä tulee yleensä ongelma iltaisin, kun niillä korvataan päivän nälkävelkaa tai kokonaisia aterioita, Partanen sanoi aiemmin jutussamme.
Lähteitä: Ravitsemussuositukset