Miten saisi napakkuutta vyötärönseutuun? Se taitaa olla monen mielessä ikuisuuskysymys.
Vyötärönympäryksen tarkkailu kannattaa etenkin terveyden vuoksi, sillä vyötärölle kertyvät kilot on yhdistetty moniin sairauksiin. Sisäelinrasva lisää esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen vaaraa.
Vyötärölihavuudesta puhutaan silloin, kun vyötärönympärys on miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm. Haittoja voi ilmetä jo ennen näiden rajojen ylittymistä.
Lue lisää: Suomalaisten vyötäröt pulskistuvat vaarallisesti – tässä ovat keskivertonaisen ja -miehen mitat
– Monet voivat ajatella, että kapeamman vyötärön havittelussa tärkeimmät tekijät ovat kova rääkkitreeni, tiukka ruokavalio ja ylipäätään todella kova itsekuri kaiken suhteen. No ei välttämättä näin! valmentaja Maikki Marjaniemi on todennut.
Lue lisää: 9 pahinta tapaa, jotka kerryttävät vatsarasvaa – katso lääkärin lista
Jos on ylipainoa, pienestäkin painonpudotuksesta on aina hyötyä. Vaikka saisit vain muutaman liikakilon pois, rasvan määrä maksassa pienenee jopa puoleen. Kilotkin häviävät ensin vatsaontelosta.
Lue lisää: Joka toisen suomalaisen ongelma – näin pääset eroon vyötärölihavuudesta
Listasimme 3 keinoa, joilla omaan keskivartaloon voi vaikuttaa:
1. Nuku riittävästi
Jos kroppa ja mieli eivät saa tarpeeksi aikaa palautua, rasvaa voi kertyä etenkin vyötärölle. Huolehdi siis omasta jaksamisestasi sekä riittävästä unesta ja unenlaadusta.
Yksi konkreettinen keino tähän on luoda jokin rauhoittava iltarutiini. Se voi pitää sisällään esimeriksi kirjan lukemista tai meditointia.
Puhelin kannattaa laittaa pois paria tuntia ennen sänkyyn suuntaamista. Kun mieli rauhoittuu, myös aivot rauhoittuvat nopeammin.
2. Liiku monipuolisesti
Liikunta, kuten reipas kävely, on kelpo täsmäase vyötärökilojen karistamiseen.
– Vyötärölihavan kannattaa laihduttaa liikuntavoittoisesti, koska liikunta vähentää vatsaontelon rasvaa, vaikka paino ei laskisikaan. Vatsalihasten treenaaminen ei erityisemmin vaikuta, vaan tarvitaan pitkäkestoista kuntoa parantavaa liikuntaa, esimerkiksi reipasta kävelyä, toteaa sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki Terveyskirjaston artikkelissa.
Pelkät vatsarutistukset eivät siis riitä.
– Keskeistä oli lihaskuntoharjoittelun ja hiki/HIIT -treenien yhdistelmä, kertoi opettaja, bloggaaja Anna Saivosalmi.
Saivosalmen suvussa on paljon vyötärölihavia, ja ylimääräinen rasva kertyy hänellä ensimmäisenä vatsan seudulle. Siksi Saivosalmi on kiinnittänyt aktiivisesti huomiota keskivartaloonsa.
Saivosalmi esimerkiksi kävelee, juoksee ja tekee koko kehoa monipuolisesti kuormittavia liikkeitä – ”en hinkkaa tuntikaupalla vatsalihaksia.” Parhaat tulokset hän on saanut yhdistämällä terveellisen ravinnon ja treenit.
3. Karsi vatsarasvaa syömällä
Aterioiden väliin jättäminen ja nälässä sinnitteleminen johtavat harvoin pysyviin tuloksiin.
Muista sen sijaan nämä:
Vähennä kovien rasvojen käyttöä.
Karsi nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja.
Jätä virvoitus- ja energiajuomat.
Kohtuullista alkoholin käyttö - alkoholi lisää rasvan määrää vyötäröllä.
Varmista, että ruokavaliossasi on tarpeeksi kuitua kylläisyyden tunteen saavuttamiseksi.
Nauti runsaasti kasviksia.
Laita ruokarytmi kuntoon. Hyvä ateriaväli on 3–4 tuntia. Vältä välinapostelua.
Älä pidä itseäsi nälässä, sillä elimistö tarvitsee ravintoa säännöllisesti pitkin päivää.
– Kannattaa myös muistaa, ettei keskity liikaa vain yksien asioiden tekemiseen, sillä elintavat on kokonaisuus. Liikunta ja ruokailu kulkevat käsi kädessä, erikoistutkija sanoi aiemmin jutussamme.
Vatsarasvaan vaikuttaminen kannattaa mieltää loppuelämän projektiksi, ei ”kesäksi kuntoon”-kampanjaksi.
Arkiliikunta, kuten pyöräily, kävely, uinti ja pihatyöt ovat hyviä lajeja vatsarasvaa vastaan. Myös lihasmassaa kannattaa pitää yllä. Tee voimaharjoittelua kahdesti viikossa joko kotona tai kuntosalilla.