Tällainen lounas pitää nälkää – ja helpottaa painonhallintaa

Liian niukka, mutta myös liian tuhti lounas voivat olla haitaksi painonhallinnalle.

Liian pieni lounas kostautuu helposti illalla napostelulla tai herkkuhimolla, kun päivällä on päässyt kertymään nälkävelkaa.

Aamupalaksi pelkkä puuro, ja kohta on taas nälkä. Pienellä tuunauksella aamupalasta saa tasapainoisemman, ja olo on pitkään kylläinen.

Miten onkaan lounaan laita? Senkään ei kannata olla liian niukka – eikä turhan tuhti.

Kevyt salaatti tai välipala ei riitä korvaamaan lounasta, vaan liian niukan aterian seurauksena nälkä voi kasvaa hallitsemattomaksi iltaa kohden.

Toisaalta lounasravintolasta on helppo kahmia myös liikaa energiaa sisältävä jättiannos, joka sisältää turhan paljon hiilihydraatteja verrattuna proteiinin määrään.

Lue lisää: Näin syöt lounaan, joka auttaa varmuudella painonpudotuksessa – lääkärin 5 helppoa ohjetta ja kätevä muistisääntö omiin eväisiin

Lounasbuffet on kuitenkin hyvä mahdollisuus terveelliseen syömiseen.

Brittitutkimuksen mukaan paljon energiaa sisältävien ruokien ja herkkujen vaihtaminen vähäkalorisiin vaihtoehtoihin työpaikkaruokalassa voi auttaa painonhallinnassa.

Lue lisää: Näin työpaikkaruokala voi vaikuttaa lihomisriskiin

Ihan kaikkea buffassa ei ole mieltä syödä kerralla.

– Lounasbuffetin runsas valikoima saa ihanuudessaan veden herahtamaan kielelle. Lautaselle lappaa helposti liiankin paljon ruokaa, sillä kaikkia ruokalajeja olisi kiva maistella, valmentaja Maikki Marjaniemi on sanonut.

Lue lisää: 4 vinkkiä, joilla vältät lounasbuffet-ähkyn ja iltapäiväkooman – näin pysyt kylläisenä, mutta virkeänä

Lue lisää: Tässä ovat puuroannos, aamupala ja muut päivän ateriat, joissa on kaikki kohdallaan – terveelliset ruoat istumatyöläiselle

Annoskoko on helppo pitää sopivana, kun keskittyy siihen mitä ja miten syö. Lounaan kiskominen tietokoneen äärellä ei ole kannatettava vaihtoehto.

3 ohjenuoraa lounaalle

Tässä painonhallintalääkärin 3 ohjenuoraa lounaan koostamiseen:

  1. Käytä vain pääruokalautasta. Täytä se puoliksi vihanneksilla, juureksilla ja salaatilla. Kasvikset ovat terveellisen ruokavalion perusta.

  2. Täytä lautasen toinen vapaana oleva neljäsosa proteiininlähteellä eli kanalla, kalalla, kasviproteiinilla tai punaisella lihalla.

  3. Sijoita lautasen viimeiselle neljäsosalle hiilihydraatit eli esimerkiksi peruna, pasta tai riisi. Jos haluat, voit vähentää hiilihydraatteja jättämällä leivän pois lounaan ohesta.

Makean suupalan aterian jälkeen voi jättää nauttimatta.

Omat eväät kannattaa koostaa saman linjan mukaan.

– Hyvin koostettu, lämmitetty ateria pitää kylläisenä pidempään. Siksi ei pidä tyytyä esimerkiksi voileipiin tai välipalaan, vaan pyrkiä tuomaan eväinä kunnon ateria kasviksineen, kirjoittaa lääkäri André Heikius teoksessaan Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi).

Entä millainen olisi ei niin hyvä lounasesimerkki? Vaikka pelkkä kasvissosekeitto ja päälle kahvia tai se, että lounaan jättää kokonaan syömättä.

Lue lisää: Näin koostat oikeasti järkevän lounaan ja aamupalan – esimerkit myös huonoista aterioista, joita moni pitää hyvänä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?