5 tavallisinta makeanhimon aiheuttajaa – yleisin syy olisi helppo korjata

Jos on ollut alkuvuoden liian niukalla ravinnolla, on hyvin tavallista, että energiapitoiset herkut vetävät nyt puoleensa.

Pitkät kieltolistat ja tarkat säännöt syömisen suhteen voimistavat herkkuhimoa.

Yleisin syy makeanhimoon on nälkä, muistutti laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri Marjaana Kemppainen aiemmassa jutussamme.

Jos on ollut alkuvuoden liian niukalla ravinnolla, on hyvin tavallista, että energiapitoiset herkut vetävät nyt puoleensa.

– Laihdutusbuumit ja kuntokuurit osuvat yleensä elokuuhun ja tammikuuhun. Kuurin aikana on voinut syntyä suurikin energiavaje, joka sitten purkautuu muun muassa herkutteluna, Kemppainen sanoi.

Makeanhimoa ei edes tarvitse yrittää sammuttaa kokonaan, mutta sitä voi hillitä.

Kuurin aikana on voinut syntyä suurikin energiavaje, joka sitten purkautuu muun muassa herkutteluna.

Hillitsemisessä on tärkeää pitää ateriarytmi tasaisena sekä huolehtia siitä, että energiaa tulee riittävästi.

– Päivän mittaan tulisi saada riittävästi sekä mahantäytettä, ravintoaineita että hyvänlaatuisia hiilihydraatteja, kasviksia, proteiineja ja rasvoja.

– Jos ateriarytmi ei ole kunnossa, ja lisäksi vielä syöminen on niukkaa, syntyy energiavaje. Sitä sitten helposti lähdetään paikkaamaan sokeripitoisilla herkuilla, joista saa nopeasti energiaa, Kemppainen kertoi.

Lue lisää: Yleisin syy makeanhimoon on hyvin yksinkertainen – olisi myös helposti korjattavissa

Syötkö makeaa aina tietyssä tilanteessa?

5 tavallisinta makeanhimon aiheuttajaa

Aina syy makeanhimoon ei ole näin yksinkertainen: se voi olla myös monen eri tekijän summa.

Personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi kertoi, mitkä ovat tavallisimmat syyt makeanhimon taustalla:

1. Nälkä

Tahaton energiavaje syntyy monelle, kun lounas on liian kevyt. Tämä voi näyttäytyä makeanhimona: keho haluaa ylläpitää vireystilaa ja toimintakuntoa, joten energiamittarin piiputtaessa punaisella nopeaa nostetta haetaan herkuista.

2. Ankkuroitunut tapa

Syötkö makeaa aina tietyssä tilanteessa, esimerkiksi sarjoja katsellessa? Silloin jo pelkkä ruudun äärelle sohvalle kömpiminen voi laukaista tarpeen saada makeaa.

3. Tottuminen liialliseen makeuteen

Huomaa, että keinomakeutettujen tuotteiden käyttö voi viedä makeanhimon suhteen ojasta allikkoon. Keinomakeuttajat ovat paljon makeampia kuin tavallinen sokeri, jolloin voi käydä niin, että totut liialliseen makeuteen.

Keinomakeutettujen tuotteiden käyttö voi viedä makeanhimon suhteen ojasta allikkoon.

4. Kielletyn hedelmän vaikutus

Pitkät kieltolistat ja tarkat säännöt syömisen suhteen voimistavat herkkuhimoa. Herkkujen normalisoiminen tarkoittaa sitä, että on aivan ok syödä muutaman kerran viikossa pieni herkku, eikä tästä tarvitse tuntea pahaa mieltä tai syyllisyyttä.

5. Makean salainen tehtävä

Ilo, suru, tylsyys ja ahdistus ovat tavanomaisimpia herkkuhimoon liitettyjä tunteita. Makean salaisen tehtävän selvittämiseen voit käyttää seuraavaa kikkaa: kun makeanhimo yllättää, mieti miltä sinusta juuri sillä hetkellä tuntuu. Älä tartu makeaan vaan ole tilanteessa ja tunteessa läsnä 5 minuuttia. Kun tiedostat ja kohtaat tunteesi, taltutat helpommin makeanhimon.

Lue lisää: Piinaako makeanhimo? 5 asiaa, jotka sen tyypillisesti aiheuttavat – hoida nämä kuntoon ja himo helpottaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?