Jos aloitettu painonpudotus ei onnistu, vaan lähinnä väsyttää, syy voi olla tässä

Syötkö mielestäsi pieneltä tuntuvia annoksia, mutta painolle ei tunnu tapahtuvan mitään?

Jos paino ei putoa melko tarkasta ruokavaliosta huolimatta, on mahdollista, että olet ajautunut säästöliekille.

27.1.2022 7:30

Annoskokojen kohtuullistaminen on painonhallinnan kannalta järkevää, mutta pysyvä painonhallinta vaatii myös ruoasta saatavan energiamäärän vähentämistä.

Energiamäärän vähentä​minen ei puolestaan aina tarkoita annoskokojen pienentämistä. Jos painoa yrittää hallita tai pudottaa syömällä liian vähän, keho voi tulkita näkevänsä nälkää.

Lue lisää: Nämä keinot auttavat kaikkia ylipainoisia – yhden asian vaikutus on nykytiedon mukaan kiistaton

Varo säästöliekkiä

Yksi syy siihen, miksi paino ei tunnu putoavan on niin kutsuttu säästöliekki.

Säästöliekki tarkoittaa kehon kokoon ja lihasmassaan nähden suhteettoman pientä energiankulutusta. Pitkäkestoisessa ja suuressa energiavajeessa elimistö pyrkii ennen pitkää säästämään energiaa. Silloin paino ei enää laske, ja energiavaje voi oireilla myös paleluna, ummetuksena, sydämen sykkeen laskuna, lihasvoiman puutteena ja väsymyksenä.

Lue lisää: Paino ei vain putoa? Testaa, oletko säästöliekillä

Vaikka elimistö olisi laihduttaessa ryhtynyt säästämään energiaa, kyse on Terveyskylän mukaan silti pienistä kalorimääristä.

Perusterveellinen ruoka, säännöllinen liikunta, kohtuulliset annoskoot sekä tasainen ruokarytmi ovat tie tasapainoon.

Lue lisää: Eikö paino vain putoa? 12 syytä ja ratkaisua ja mitä pitää tehdä ihan ensimmäisenä

7 vinkkiä energiamäärän suitsimiseen

  1. Suosi ruokia, jotka täyttävät mahaa vähemmällä energialla. Popsi erityisen runsaasti kasviksia.

  2. Syö rasvaisia maito- ja lihatuotteita kohtuullisesti. Pienessäkin määrässä on paljon energiaa.

  3. Ota käyttöön lautasmalli. Se auttaa kokoamaan täysipainoisia aterioita.

  4. Jätä kaloripitoiset juomat. Moni saa huomaamattaan valtavan määrän ylimääräisiä kaloreita juomista. Eivätkä sokeripitoiset juomat, olut ja tuoremehu lisää kylläisyyden tunnetta.

  5. Vähennä makeita herkkuja. Makeista herkuista – suklaa, karkit, viinerit, keksit – tulee helposti valtava määrä ylimääräisiä kaloreita. Jos niitä on aiemmin syönyt monta kertaa viikossa, vähentäminenkin karsii kalorimäärää jo hyvin tehokkaasti.

  6. Suolaiset naposteltavat – perunalastut, juustonaksut, popcornit – ovat helposti aivan yhtä isoja energiapommeja kuin makeat herkut.

  7. Kiinnitä huomiota arkiaterioihisi. Esimerkiksi salaatti voi sisältää yllättävän paljon energiaa, jos siinä on runsasrasvaista juustoa ja/tai paljon kastiketta. Sanomattakin lienee selvää, että pizza tai hampurilaisateria sisältää todennäköisesti paljon reippaammin energiaa kun tavallinen kotiruoka.

Herkutella saa kyllä, mutta joka päivä sitä ei kannata tehdä.

Kannattaa myös pitää mielessä, että painon putoaminen madaltaa päivittäistä energiantarvetta, sillä keho painaa vähemmän. Jos lisäksi menettää runsaasti lihaskudosta, energiantarve madaltuu entisestään.

Lue lisää: Erikoislääkäri: Laihdutuskuureista on vain haittaa – 12 muutosta, joilla ylimääräinen rasva poistuu pysyvästi

Jos painoa yrittää hallita tai pudottaa syömällä liian vähän, keho voi tulkita näkevänsä nälkää. Mikäli syö pelkkiä salaatinlehtiä tai muuten kovin vähäenergistä ruokaa, nälkiintyy varmasti.

Lähteitä: Terveyskylä.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?