Yksi hyvin helppo muutos laihduttaa 3–4 kiloa – tyypillinen ruokavalion sokea piste

Ruokavaliossa suuri merkitys voi syömisen lisäksi olla sillä, mitä juot.

Syömisen lisäksi myös juomien kaloreilla on vaikutusta – ne tulevat elimistöön ikään kuin ylimääräisinä.

Onnistunut painonhallinta on monen tekijän kokonaisuus, jota harvoin yksi asia ratkaisee.

Toisaalta yksittäisten tekijöiden merkitystä ei voi vähätellä, sillä yhdenkin asian muuttaminen voi johtaa ainakin pieneen painonpudotukseen, kertoi lihavuustutkija ja ravitsemusasiantuntija Patrik Borg aiemmassa jutussamme.

Yksi tällainen tekijä ovat sokeria sisältävät juomat kuten limsat, mehut, energiajuomat, erikoiskahvijuomat sekä myös monet terveellisillä mielikuvilla markkinoidut niin kutsutut hyvinvointijuomat.

– Jos tapanasi on juoda mehuja, limsoja ja muita sokerisia juomia, niiden käytön lopettaminen laihduttaa, Borg sanoi.

Mikäli juot limsaa ja mehua usein, ja karsit ne pois ruokavaliostasi, tutkimusten mukaan laihduttava vaikutus muutamassa kuukaudessa on 3–4 kiloa.

Lue lisää: Tee nämä 7 muutosta ja laihdut varmasti – ”Kun muutokset lasketaan yhteen, sitten alkaa tapahtua”

Vesi on paras janojuoma.

Tyypillinen ruokavalion sokea piste

Jos on ylipainoa, asiantuntijoiden mukaan kannattaakin ehdottomasti tarkastella myös juomia.

Monelle juomat ovat tyypillinen ruokavalion sokea piste, jonka merkitystä painonhallintaan ei ehkä tulla edes ajatelleeksi.

– Vastaanotollani käy paljon potilaita, jotka juovat sokerilimsoja parikin litraa päivässä. Tällaisesta annoksesta tuleva sokerimäärä on niin iso, että kilokaloreita on jo aterian verran, Painoklinikka.fi:n ylilääkäri André Heikius kertoi.

Lue lisää: 9 pahinta tapaa, jotka kerryttävät vatsarasvaa – katso lääkärin lista

Juodut kalorit ovat salakavalia, koska nesteet eivät aiheuta kylläisyyttä. Kaikki juomien kalorit tulevat siis elimistöön ikään kuin ylimääräisinä.

– Nesteet ohittavat elimistön normaalit kylläisyysmekanismit, joten nesteiden mukana saa helposti paljon enemmän energiaa ja kaloreita kuin syömällä olisi mahdollista, kertoo brittilääkäri Rangan Chatterjee kirjassaan Terveys tasapainoon – 4 avainta parempaan elämään (Gummerus).

Nesteet ohittavat elimistön normaalit kylläisyysmekanismit, joten nesteiden mukana saa helposti paljon enemmän energiaa ja kaloreita kuin syömällä olisi mahdollista.

Sekin kannattaa huomata, että tutkimusten mukaan sokerijuomat myös lisäävät selvästi tyypin 2 diabeteksen vaaraa.

Lue lisää: 10 yllättävääkin asiaa, jotka tapahtuvat, kun vähennät sokeria

Myös alkoholijuomat vaikeuttavat normaalipainossa pysymistä

Oma lukunsa ovat alkoholijuomat.

Ei tarvitse olla lähelläkään riskirajaa, kun alkoholinkäyttö voi jo vaikeuttaa normaalipainoisena pysymistä, kertoi laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Alkoholista saatu energia kertyy rasvakudokseksi etenkin vyötärön seudulle. Alkoholin laadulla ei ole merkitystä, vaan kaikki alkoholijuomat aiheuttavat vyötärölihavuutta.

Lue lisää: Alkoholi näkyy nopeasti vyötäröllä – ”Puhutaan määristä, joista lääkäri ei vielä valita eikä puolisokaan natkuta”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?