Etenkin alkupäivän aterioilla on merkitystä painonpudotuksessa – tätä mieltä ovat useat asiantuntijat.
Sekä liian niukka että turhan tuhti lounas ovat painonhallinnan tyypillisiä kompastuskiviä.
Kevyt salaatti tai välipala ei riitä korvaamaan lounasta, vaan liian niukan aterian seurauksena nälkä voi kasvaa hallitsemattomaksi iltaa kohden. Toisaalta lounasravintolasta on helppo kahmia myös liikaa energiaa sisältävä jättiannos tai lautasellinen, joka sisältää turhan paljon hiilihydraatteja verrattuna proteiinin määrään.
– Lounas on monessa mielessä päivän tärkein ateria, kirjoittaa kokenut painonhallintalääkäri André Heikius teoksessaan Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi).
”Lounas on monessa mielessä päivän tärkein ateria.
Lounaalla ei kannata tyytyä pelkään voileipään, vaan pyrkiä syömään kunnon ateria kasviksineen.
Lääkäri sanoo, että lounasbuffet on loistava mahdollisuus terveelliseen syömiseen, mutta muistuttaa, että mitenkään automaattisesti se ei tue painonpudotusta. Hän neuvoo kirjassaan helpot periaatteet painonpudotusta tukevaan lounasruokailuun.
5 tapaa korjata lounas:
1. Älä ota erillistä salaatti- ja pääruokalautasta. Käytä vain pääruokalautasta ja täytä se puoliksi vihanneksilla, juureksilla ja salaatilla.
2. Täytä lautasen toinen vapaana oleva neljäsosa proteiininlähteellä eli kanalla, kalalla, kasviproteiinilla tai punaisella lihalla. Halutessasi voit painottaa kanaa, kalaa tai kasviproteiineja ja jättää punaisen lihan pois.
3. Sijoita lautasen viimeiselle neljäsosalle hiilihydraatit, eli esimerkiksi peruna, pasta tai riisi. Halutessasi voit vähentää hiilihydraatteja helposti, kun jätät pois leivän lounaan ohesta.
4. Harkitse, tarvitsetko todella pakollisen makean suupalan lounaan jälkeen. Voit ehkä karsia jokapäiväistä jälkiruokaa ja syödä sen hyvillä mielin vaikka kerran viikossa perjantain kunniaksi.
5. Varaa lounaalle riittävästi aikaa. Syö rauhassa ja tarkoituksella hitaasti, suupaloja maistellen, äläkä hotki ruokaa kiireessä. Vaikka aina ei olisi mahdollisuutta rauhalliseen lounasateriointiin, kannattaa pohtia, miten tilannetta voisi parantaa. Lounastauko vähentää stressiä, ja hyvin koostettu annos lounaalla auttaa merkittävästi hallitsemaan iltapäivän ja illan nälän tuntemuksia.
Kuljetatko omia eväitä?
Jos syöt lounaaksi omia eväitä, kannattaa ottaa huomioon muutama haaste.
– Hyvin koostettu, lämmitetty ateria pitää kylläisenä pidempään. Siksi ei pidä tyytyä esimerkiksi voileipiin tai välipalaan, vaan pyrkiä tuomaan eväinä kunnon ateria kasviksineen.
Kun pakkaat lounasta, valitse pikkukippojen sijaan tarpeeksi suuret rasiat.
– Suosittelen täyttämään yhden kipon proteiinilla ja hiilihydraateilla (esimerkiksi kanalla, riisillä, tofulla tai pastalla) ja toisen, yhtä ison säilytysastian kasviksilla: vihanneksilla salaatilla ja hedelmillä, Heikius kirjoittaa.
”Suosittelen täyttämään yhden kipon proteiinilla ja hiilihydraateilla (esimerkiksi kanalla, riisillä, tofulla tai pastalla) ja toisen, yhtä ison säilytysastian kasviksilla: vihanneksilla salaatilla ja hedelmillä.
Vaikka kuljettaisit lounaan muovirasioissa, parasta olisi silti annostella se lautaselle ja kattaa lasi sekä aterimet – näin rauhoitut nauttimaan lounashetkestä kuten söisit ravintolassa.