8 varmaa tapaa päästä eroon vatsarasvasta – ja mikä sitä erityisesti kerryttää - Laihdutus - Ilta-Sanomat

8 varmaa tapaa päästä eroon vatsarasvasta – ja mikä sitä erityisesti kerryttää

Noin joka toinen suomalainen aikuinen on vyötärölihava.

Jos vyötäröllesi on alkanut kertyä massaa, on aika ryhtyä tutkailemaan elämäntapoja.

18.4. 9:58

Joudutko hankkimaan yhä isompia farkkuja? Onko vyötärölläsi koko ajan enemmän massaa?

Jos vastasit kyllä, kannattaa ryhtyä tutkailemaan elämäntapoja, sillä vyötärölihavuus on merkki sisäelinten rasvoittumisesta.

Vyötärölihavuus kertoo sisäelinten ympärille kertyneestä haitallisesta viskeraalisesta rasvasta, josta maksa ja muut tärkeät sisäelimet kärsivät. Näin toteaa THL:n erikoistutkija, dosentti Annamari Lundqvist, jonka mukaan noin joka toinen suomalainen aikuinen on vyötärölihava.

Vyötärölihavuudesta voidaan puhua, kun vyötärön ympärysmitta on naisilla yli 90 ja miehillä yli 100 senttiä. Aineenvaihdunnan häiriöiden riski alkaa kuitenkin jo kasvaa, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 80 ja miehillä 90 senttiä.

Vyötärölihavuus on kaikkein haitallisinta lihavuutta

Lundqvistin mukaan vyötärönympärys suurenee yleensä iän myötä: kun kolme-nelikymppisistä noin joka neljäs ylittää riskirajan, viisikymppisistä se ylittyy jo noin joka toisella.

Viidenkymmenen ikävuoden jälkeen taipumus vyötärölihavuuteen vain suurenee, varsinkin naisilla, kertoo Lundqvist.

Hänen mukaansa vatsarasvaa alkaa muodostua, kun elintavat ovat epäterveelliset.

– Syödään runsaasti rasvaa ja kaloreita sisältävää ruokaa, ja liikunta jää vähäiseksi. Myös runsas alkoholinkulutus ja tupakointi kasvattavat keskivartaloa.

Terveyden kannalta juuri vyötärölihavuus on kaikkein haitallisinta lihavuutta, sillä se lisää huomattavasti sairastumisriskiä esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja sydänsairauksiin.

Rasva lähtee nopeimmin liikkeelle vatsaontelosta

Lohdullista on se, että jo pienestäkin painonpudotuksesta on apua.

– Kun paino putoaa, rasva lähtee nopeiten liikkeelle juuri vatsaontelosta, eli sieltä missä se on kaikkein haitallisinta.

Lundqvist ei kuitenkaan suosittele nopeita laihdutuskuureja.

– Kiloja tai senttejä ei kannata lähteä pudottamaan nopeasti, sillä yleensä nopeasti lähteneet kilot tulevat nopeasti takaisin ja vielä korkojen kera. Vaikutukset ovat pysyvämpiä ja retkahdusten vaara pienempi, kun tehdään muutoksia pienin askelin.

– Kannattaa myös muistaa, ettei keskity liikaa vain yksien asioiden tekemiseen, sillä elintavat on kokonaisuus. Liikunta ja ruokailu kulkevat käsi kädessä.

”Iän taakse ei kannata piiloutua”

FitFarmin valmentaja Matias Koistisen mukaan liikunnalla sekä monipuolisella, järkevällä ja terveellisellä ruokavaliolla on erittäin suotuisa vaikutus sisäelinrasvaan, oli ikää sitten 40 tai 75 vuotta.

– On turha väittää, ettei ”tämän ikäisenä” enää mikään auta. Iän taakse ei kannata piiloutua.

Koistinen lähtee valmennuksissaan liikkeelle aina perusasioista, eli haitallisten elämäntapojen huomioimisesta ja niiden kuntoon laittamisesta. Jos asiakkaalla on jo metabolisia häiriöitä, kehoa ei lähdetä kuormittamaan liian kovilla dieeteillä.

– Katsotaan, että ruokavalio on monipuolista ja sisältää hyviä ravintoaineita. Liikuntaa ja aktiivisuutta lisätään asiakkaan lähtötason mukaan.

– Tärkeintä kaikessa tekemisessä on pitkäjänteisyys, Koistinen muistuttaa.

Näin vatsarasvasta pääsee eroon

 1. Tee pitkäkestoisia ja matalasykkeisiä kävely- tai hölkkälenkkejä. Lisää aktiivisuutta päivääsi: kävele portaita, haravoi, sienestä tai siivoa. Kotona voit tehdä lihaskuntoharjoittelua oman kehon painoilla, kahvakuulalla tai vastuskuminauhalla noin 20 minuuttia päivässä, vaikka 5 minuutin erissä. Vinkkejä löydät netistä.

 2. Laita ruokarytmi kuntoon. Hyvä ateriaväli on 3–4 tuntia. Vältä välinapostelua. Älä pidä itseäsi nälässä, sillä elimistö tarvitsee ravintoa säännöllisesti pitkin päivää.

 3. Vähennä kovien rasvojen käyttö minimiin. Vältä sokerilimuja ja vähennä myös alkoholin käyttöä.

 4. Eineksien sijaan kannattaa valmistaa ruoka itse mahdollisimman puhtaista raaka-aineista: käytä paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Varmista, että saat jokaisella aterialla proteiinia ja hiilihydraatteja sekä monipuolisesti kuitua.

 5. Vaakalukemaa on turha tuijottaa ja ihmetellä, sillä nestetasapaino heittelee päivittäin sen mukaan, miten nukut, syöt ja harrastat liikuntaa.

 6. Käytä mittanauhaa vaa’an sijasta, mutta mittaa vyötärönympärys vain kerran kuukaudessa, sillä myös vyötärönmitta vaihtelee päivittäin ja viikoittain nestetasapainon mukaan. Tarkista ympärysmitta lonkkaluun yläpuolen ja alimpien kylkiluiden välissä olevasta pehmeästä kohdasta.

 7. Huolehdi riittävästä unensaannista. Älä nauti alkoholia ennen nukkumaanmenoa, sillä alkoholi vaikeuttaa palautumista.

 8. Ajattele, että tämä on loppuelämän projekti, eikä mikään ”kesäksi kuntoon”-kampanja. Jos pystyt välttämään tyypin 2 diabeteksen, verenpainetaudin tai syövän, miksi et tekisi sitä.

Juttu on julkaistu alun perin 14.9.2019.

7 syytä vatsarasvan kertymiseen

 1. Epätasapainoinen ruokavalio: pidät rasvaisista ruoista, makeista herkuista, perunalastuista ja suolapähkinöistä, syöt paljon prosessoituja eines- ja pikaruokia.

 2. Epäsäännöllinen ruokarytmi: syöt vain silloin kun on kova nälkä, eli ateriavälit ovat pitkiä. Tapa johtaa helposti naposteluun ja ahmimiseen. Ateriakoot ovat yleensä suuria.

 3. Alkoholi: nautit runsaasti alkoholia, etkä välitä, että jokaisessa keskiolut- tai siideripullollisessa on noin 170 kilokaloria.

 4. Tupakka: tiesitkö, että tupakoitsijalla on vatsaontelossaan enemmän rasvaa, vaikka hän painaisi tasan yhtä paljon kuin kaveri, joka ei tupakoi?

 5. Liikkumattomuus: istut päivät töissä ja autossa, ja makaat illat kotona sohvalla, hikiliikunta ei ole sinun juttusi.

 6. Liian lyhyet yöunet: valvot myöhään, etkä ehdi nukkua tarpeeksi.

 7. Jatkuvat laihdutuskuurit: et taida tietää, että jatkuva laihduttaminen lihottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?