Erikoislääkäri: Laihdutuskuureista on vain haittaa – 12 muutosta, joilla ylimääräinen rasva poistuu pysyvästi

Laihdutuskuureista on vain haittaa, joten lopeta ne. Professori Pertti Mustajoki antaa 12 yksinkertaista neuvoa, joilla saat painosi terveelliselle tasolle.

Heti alkuun varoitus: tämä juttu ei kerro ihmeellisestä uudesta ruokavaliosta, jonka avulla karistat kilosi nopeasti kuin ihmeen kaupalla.

Ikävä kyllä, laihdutuskuurit eivät toimi.

Kaikkein toimivin tapa vähentää elimistön liiallista rasvaa on tarkastella rehellisesti omia ruokailutottumuksiaan ja lähteä sitten tekemään muutoksia niihin tapoihin, joiden takia alun perin on lihonut.

Kaikesta ei tarvitse kieltäytyä, mutta kaloripommeja kannattaa vähentää.

– Jos tiukan dieetin avulla voikin saada painoa alemmas, kilot palaavat takaisin heti, kun palataan vanhoihin tapoihin, mutta energiantarve onkin nyt entistä pienempi. Siksi rauhalliset, pysyvät muutokset ovat parempi tapa pudottaa painoa, sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki sanoo.

Näin dieettikierre syntyy

Mustajoki on yksi Suomen tunnetuimpia painonhallinnan asiantuntijoita.

Hän on pitkällä urallaan ehtinyt nähdä monet hittidieetit, joten hän tuntee myös niiden heikkoudet hyvin.

– En edes halua puhua laihduttamisesta, koska se tuo mieleen muotidieetit.

Ensin kannattaakin miettiä, onko painonpudotuksen tarve todellinen.

Jos ajattelit ryhtyä tiukalle ruokavaliolle pelkästään epärealististen ulkonäkötavoitteiden takia, mieti vielä. Lopputuloksena voi olla se, että kilot tulevat takaisin korkojen kera, ja dieettikierre on valmis.

Pysyvä laihtuminen vaatii halua elää terveempänä

Pysyvä rasvakerroksen kutistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii sitoutumista ja halua elää loppuelämä entistä terveempänä.

– Painoindeksikin on vain suuntaa antava mittari, joka perustuu keskiarvoon. Jos painoindeksi on yli 25 ja rasva painottuu alavartaloon, se voi olla viatonta ja terveyden kannalta jopa hyödyllistä.

– Jos taas vyötärön ympärille kertyy rasvaa, sitä on todennäköisesti myös vatsaontelossa. Se taas aiheuttaa monenlaisia terveysriskejä.

Miesten kannattaisi pyrkiä pitämään vyötärömitta alle 100 senttimetrissä, naisten alle 90 senttimetrissä.

Ohessa Pertti Mustajoen kokemuksen pohjalta laaditut 12 askelta pysyvään painonhallintaan. Ne voi halutessaan toteuttaa vaikka yhden kerrallaan.

12 helppoa askelta painonpudotukseen:

1. Unohda tiukka kilo- ja aikatavoite

Olet nyt tekemässä maltillisia muutoksia, joiden avulla kaloreiden saanti vähenee helposti. Anna muutoksille aikaa vaikuttaa. Näillä muutoksilla ylimääräisestä rasvasta voi poistua kuukauden aikana 1–2 kiloa. Jos ylipainoa on reilusti, vuoden kuluttua painoa voi olla 10–20 kiloa vähemmän.

2. Jätä ensimmäisenä kaloripitoiset juomat

Moni saa huomaamattaan valtavan määrän ylimääräisiä kaloreita juomista. Sokeripitoiset juomat, olut ja tuoremehu eivät lisää kylläisyyden tunnetta, joten niiden kanssa tulee silti syötyä sama määrä ruokaa kuin vähäkaloristen juomien kanssa. Vesi, kahvi ja alkoholiton olut ovat kevyitä vaihtoehtoja, joihin kannattaa vaihtaa ainakin osa sokeripitoisista juomista.

3. Vähennä makeita herkkuja, älä terveellistä ruokaa

Makeista herkuista – suklaa, karkit, viinerit, keksit – tulee helposti valtava määrä ylimääräisiä kaloreita. Jos niitä on aiemmin syönyt monta kertaa viikossa, vähentäminenkin karsii kalorimäärää jo hyvin tehokkaasti.

Ihan tavallinen kävely on lyömätön liikkumismuoto, joka sopii todella monille.

4. Suolaiset herkut ovat yhtä katalia kuin sokeriset

Suolaiset naposteltavat – perunalastut, juustonaksut, popcornit – ovat aivan yhtä lihottavia kuin makeat herkut. Herkutella saa joskus, mutta älä ota näitä jokapäiväiseen käyttöön.

5. Kiinnitä huomio tavallisiin arkilounaisiin ja -päivällisiin

Hampurilaistuotteissa ja pizzoissa on paljon enemmän kaloreita kuin tavallisissa suomalaisissa aterioissa. Jos sinulla tapana syödä esimerkiksi lounaaksi usein pikaruokaa, vaihda edes osa lounaista tavallisiin aterioihin. Esimerkiksi perinteiset einekset ovat paljon parempi vaihtoehto painonhallinnan kannalta, koska niiden energiatiheys on huomattavasti pienempi kuin pikaruokien. Jos rakastat pikaruokaa, tee siitä itsellesi kerran viikossa toteutuva herkkuhetki, jolloin luultavasti myös arvostat sitä entistä enemmän.

6. Osta pienempi pussi

Jos ostat valmisruokia tai vaikka herkuttelupäivänä karkkia tai sipsejä, älä osta isoja pakkauskokoja ja annoksia. Isoista annoksista tulee aina ylimääräisiä kaloreita.

7. Kävely on todella hyvää liikuntaa

Jos mahdollista, lisää liikkumista. Ihan tavallinen kävely on lyömätön liikkumismuoto, joka sopii todella monille. Kävely polttaa kaloreita ja siten myös rasvaa – teki sen sitten erillisellä lenkillä tai hyötyliikuntana.

8. Tee vain sitä, mikä kolahtaa

Valitse edellä mainituista muutoksista ne, jotka ”kolahtavat” ja ne, joissa koet itselläsi olevan eniten parantamisen varaa. Kaikkia muutoksia ei tarvitse tehdä yhtä aikaa.

9. Seuraa hyvää kehitystä

Seuraa painoa ja/tai vyötärönympärystä ainakin kerran viikossa. Sen avulla näet viikkojen kuluessa, miten muutokset toimivat.

10. Anna painon laskemiselle aikaa

Edellä kerrotuilla muutoksilla on mahdollista laihtua 1–2 kiloa kuukaudessa. Koska ihmisen nestemäärä usein vaihtelee saman verran, tulos voi peittyä nestetilan muutokseen. Siksi uusia tottumuksia pitää sitkeästi jatkaa, vaikka alussa tuntuisi, ettei mitään tapahdu. Ajan mittaan tulos tulee näkyviin.

11. Älä vertaa vauhtiasi muihin

Laihtumisen tahti on yksilöllinen, joten älä vertaa itseäsi muihin. Yhdelle 10 kilon vuosipudotus on paljon, toinen saattaa karistaa samassa ajassa kaksinkertaisen määrän.

12. Tee päätös sitten, kun aika on kypsä

Jos muutosten tekeminen tuntuu juuri nyt hirveän hankalalta, jätä asia hautumaan. Usein päätös siitä, että haluaa muuttaa vanhat tottumukset, kypsyy hiljalleen.

Artikkeli on julkaistu alun perin 7.7.2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?