Kun 40 vuotta lähestyi, Merituuli päätti, että nyt riittää – näin hän muutti elämänsä pysyvästi ilman laihdutuskuureja - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Kun 40 vuotta lähestyi, Merituuli päätti, että nyt riittää – näin hän muutti elämänsä pysyvästi ilman laihdutuskuureja

Arki painoi Merituuli Kermanin sohvalle, ja vaa’an viisari kohosi lähelle sataa. Nykyisin hän juoksee maratoneja. Muutos oli palkitseva – mutta ei helppo.

Kun Kerman oli täyttämässä 40, hän päätti, että elämäntapojen olisi muututtava pysyvästi.­

9.1. 14:30

Vielä muutama vuosi sitten liikunta oli Merituuli Kermanille vain keino polttaa kaloreita. Nyt hän on löytänyt liikunnan ilon ja energisyytensä.

46-vuotias vantaalainen Merituuli Kerman kertoo liikkuneensa koko elämänsä epäsäännöllisesti. Lapsena hän kokeili useita harrastuksia, mutta mikään ei kestänyt pitkään. Kun Kermanin lapset syntyivät, hän jumittui lopulta sohvalle.

– Aloitin liikunnan aina uudelleen, mutta tulin siitä niin kipeäksi, että se jäi kerta toisensa jälkeen. Pienten lasten kanssa arki oli raskasta, ja jäin mieluummin sohvalle kuin lähdin mihinkään.

Epäaktiivinen arki lihotti, ja lopulta Kerman painoi 96 kiloa. Silloin hän päätti laihduttaa ja otti avukseen Painonvartioiden pisteet. Paino tippuikin puolessa vuodessa 27 kiloa. Elämäntavaksi pisteiden laskemisesta ei kuitenkaan ollut.

– Laihduin liian nopeasti, eikä pää pysynyt muutoksessa mukana. Olin lopulta ihan hirveän tarkka siitä, mitä syön ja toimintani alkoi muistuttaa syömishäiriöisen käytöstä. Kävin juoksemassa vain saadakseni syödä enemmän.

Merituuli Kerman aloitti elämäntapamuutoksen vähitellen. Ensin kävelemällä naapurin kanssa lenkkejä, jotka muuttuivat vähitellen juoksuksi.­

Kun Kerman loukkasi jalkansa, hän päätti jäädä kesälomalle liikunnasta ja laihduttamisesta. Loma venähti lopulta pariksi vuodeksi, ja Kerman lihoi taas kymmenen kiloa. Aiemman laihdutuksen myötä hän oli kuitenkin oppinut pienentämään annoskokojaan, eivätkä kaikki kilot tulleet takaisin. Välillä Kerman yritti aloittaa laihduttamisen uudelleen, mutta sortui aina herkuttelemaan ja luovutti.

Lopulta, kun Kerman oli täyttämässä 40, hän päätti, että elämäntapojen olisi muututtava pysyvästi. Laihduttaa hän ei enää halunnut. Kerman siisti ruokavalionsa, ja pyrkii nykyään syömään kaksi lämmintä ateriaa ja riittävästi terveellisiä välipaloja.

– Aloin tehdä muutoksia vähitellen. Ensin kävelin naapurin kanssa lenkin joka päivä, ja vähitellen se vaihtui juoksuksi.

Juoksu ei ollut ennen Kermanin laji, mutta nyt hän jäi koukkuun. Hän opetteli juoksemaan hiljaa ja jaksoi aiempaa pidempään. Kerman alkoi myös kirjoittaa arjestaan kertovaa blogia, joka muuttui nopeasti juoksublogiksi.

Juoksu ei ollut ennen Kermanin laji, mutta nyt hän jäi koukkuun. Liikunnan myötä koko elämä muuttui energiseksi.­

Hitaan alun myötä liikunnasta tuli Kermanille elämäntapa. Liikunnan myötä koko elämä muuttui energiseksi. Ennen illat töiden jälkeen kuluivat sohvalla maaten. Nyt Kerman jaksaa tehdä kotitöitä ja kyläillä arkenakin, vaikka jokaiseen päivään kuuluisi myös liikuntaa.

– Tuntuu, että olen saanut liikunnan avulla lisää tunteja päiviini.

Nykyään Kerman juoksee maratoneja ja ultramatkoja. Peruskuntokaudella hän juoksee 20–30 kilometriä viikossa, ja kilometrimäärä nousee vähitellen kilpailun lähestyessä.

Vaikka Kermanin elintavat ovat terveelliset, herkuttelusta hän ei ole luopunut.

– On tärkeä olla itselleen lempeä. Aina voisi olla laihempi, mutta toisaalta olen tyytyväinen siihen, miten hyvin voin nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?