Erityisesti yksi muutos yhdistää pysyvästi hoikistuneita – sekä laihduttajat että asiantuntijat ovat samaa mieltä tehosta

Pysyvä painonpudotus ei onnistu pikaratkaisuilla.

Suurimmalle osalle säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa 4–5:tä ateriaa päivässä.

24.9.2020 19:03

Ylipainoa voi pudottaa monellakin eri menetelmällä, mutta kun tavoitellaan kestävää laihtumista, painonhallintaa edistävien tapojen tulisi jäädä pysyväksi osaksi arkea.

Tämän tietää myös lempääläläinen Riikka, joka aloitti elämänmuutoksensa kesällä 2014. Kun hän sai kilot pudotettua, hän pääsi niistä eroon pysyvästi ja vältti jojoilukierteen.

Riikka kertoi uskovansa, että onnistui kokonaisvaltaisessa elämäntapamuutoksessaan kahden pysyvän muutoksen ansiosta.

Painonpudotuksen myötä hän sai harjoiteltua itselleen toimivan ateriarytmin.

– Olen oppinut syömään säännöllisesti sopivia annoksia – enää en vedä itseäni ähkyyn, Riikka sanoi.

Vasemmalla Riikka kesällä 2014 ja oikealla kahdeksan kuukautta myöhemmin.

Toinen pysyvä muutos oli iltanapostelusta luopuminen – mikä sekin liittyy tasaiseen ateriarytmiin.

– Koska nälkä on kurissa koko päivän, illalla ei tarvitse ravata jääkaapilla. Ennen syömiseni oli iltapainotteista, ja söin kaikki päivän kalorit kerralla.

90 prosenttia onnistuneista asiakkaista samaa mieltä

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on kuullut saman tarinan useilta asiakkailtaan – ”tuntuu kuin syöminen hallitsisi minua enkä minä syömistä”.

Ravitsemusterapeutti kertoi jutussamme täsmäneuvon kierteen katkaisuun: säännöllisen ruokarytmin noudattaminen.

Käytännössä tasainen ruokarytmi tarkoittaa, että 3–5 tunnin välein syödään ateria tai välipala.

Satunnainen herkuttelu ole kiellettyä, mutta herkkuhetken jälkeen palataan jälleen säännölliseen ruokarytmiin.

Partanen kertoi, että ateriarytmin merkitystä painottavat sekä tutkijat että hänen omat asiakkaansa, jotka ovat päässeet tavoitteisiinsa.

– Noin 90 prosenttia painonpudotuksessa onnistuneista asiakkaistani sanoo, että rytmi on se oleellinen juttu.

”Ylivoimainen ykkönen”

FitFarmin valmentaja Matias Koistinen on auttanut yli sataatuhatta suomalaista painonhallinnassa. Hänen viestinsä on, että kun edetään kohti pysyvää painonhallintaa, kyse ei ole siitä, onko lautasella vähän perunaa vai ei, vaan ratkaisevaa ovat muuttuneet tavat ja uudet rutiinit.

– Ne tulevat kumuloimaan tuloksen pysyväksi ajan saatossa eikä se, paljonko olet onnistunut lyhyessä ajassa tiputtamaan tiukalla dieetillä painoa.

Koistinen kysyi pitkäaikaisilta valmennettaviltaan, jotka ovat saavuttaneet pysyvän painonhallinnan, mitkä asiat heidän mielestään olivat tärkeimmät tekijät onnistumisen taustalla.

– Vastaukset olivat hyvin yhdenmukaisia. Ylivoimaiseksi ykköseksi nousi ateriarytmin korjaaminen.

Suurimmalle osalle säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa 4–5:tä ateriaa päivässä.

– Jos menet aamupäivän kahvilla ja yhdellä leivällä, illalla tulee helposti ahmittua energiatiheää ruokaa, Koistinen sanoi.

Riittävä määrä ruokaa riittävän usein taas takaa sen, että tulet sopivan kylläiseksi ja pärjäät seuraavaan ateriaan hyvin napostelematta ruokailujen välillä.

Säännöllisen ruokarytmin etuja

  • Painonhallinta helpottuu.

  • Vireystila kohenee.

  • Uni on syvempää.

  • Vatsa- ja suolisto toimivat paremmin.

  • Verensokeri on tasaisempi.

  • Ehkäiset sydän- ja verisuonitauteja.

  • Mieliteot ja makeanhimo hellittävät.

Lähde: Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?