Jenna, 28, pudotti 30 kiloa – tärkeintä on hyvä olo omissa nahoissa: ”Jaksan tehdä asioita, joista olen ennen vain haaveillut” - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Jenna, 28, pudotti 30 kiloa – tärkeintä on hyvä olo omissa nahoissa: ”Jaksan tehdä asioita, joista olen ennen vain haaveillut”

Se, että tuntee olonsa hyväksi omassa kehossaan, on Jennan mielestä kaikkein tärkeintä.

4.7.2020 9:03

Se tiedetään, että painoindeksi ei kerro koko totuutta kehonkoostumuksesta – hyvinvoinnista puhumattakaan.

Asia on selvä myös 28-vuotiaalle Jennalle, joka on hiljattain tehnyt ison elämäntapamuutoksen.

– Tällä hetkellä painan 69 kiloa, ja olen jo nyt tyytyväinen itseeni, vaikka BMI näyttääkin vielä ylipainoa. Tärkeintä minulle kuitenkin on oma henkinen sekä fyysinen hyvinvointi. Se, että tuntee olonsa hyväksi omassa kehossaan, korkeimmillaan 105 kiloa painanut Jenna sanoo.

Laihtuminen alkoi vaikean elämäntilanteen seurauksena.

– Stressin ja masennuksen pahentuessa reilu kaksi vuotta sitten talvella ruokahaluni katosi kokonaan. Aloin juosta iltaisin koirani kanssa, jotta saisin purettua pahaa oloani terveellisillä keinoilla.

Jenna päätti myös lopettaa alkoholinkäytön.

– Tiedostin alkoholin käytön negatiiviset vaikutukset mielenterveyteeni sekä fyysiseen kuntooni, mutta jostain syystä sivuutin asian. Join paljon, joka viikonloppu, yleensä perjantain ja lauantain.

Kun Jenna pääsi keskustelemaan psykiatrian keskukseen, hän sai apua ja tukea myös elämäntapamuutokseen.

– Ymmärsin fyysisen sekä psyykkisen hyvinvoinnin yhteyden ja halusin tehdä jotain asialle.

Paino lähti putoamaan ”ihan vahingossa”.

– Huomattuani positiiviset muutokset halusin jatkaa yhä enemmän kohti terveellisempää elämää. Silloin aloin kiinnittämään huomiota enemmän myös syömisen tärkeyteen ja sopivaan ruokavalioon. Opettelin syömään sopivia annoksia useamman kerran päivässä. Ennen söin yhden ison aterian vasta myöhään illalla, aamut ja päivät menin kahvin ja tupakan voimin.

Havahtuminen

Ensimmäiseen vuoteen Jenna ei itse huomannut muutosta olemuksessaan, vaikka muut sen pistivätkin merkille.

– Olin ollut pitkään todella ylipainoinen eivätkä aivoni pysyneet mukana muutoksessa.

Pikkuhiljaa Jenna alkoi voida paremmin, ja huomasi itsekin muuttuneensa. Liikunnan ilokin löysi tiensä arkeen.

– Lenkkeilin koirani kanssa ja aloitin kuntoutuksen, jonne kävelin päivittäin. Matkaa kertyi yhteensä noin kuusi kilometriä ja myös kuntoutuksessa liikuttiin monipuolisesti. Myöhemmin aloitin pilateksen sekä sulkapallon pelaamisen, molemmat ovat edelleen elämässäni mukana. Suurimman ilon saan kuitenkin metsässä kävellessä ja juostessa, voimaannun luonnosta.

Jenna tekee ahkerasti mindfullnes-harjoituksia ja meditoi.

Kasvisruokavaliolla kevyempi olo

Vaikeinta muutoksessa oli Jennan mukaan opetella syömään terveellisesti sopivia annoksia. Herkkujen ja mättöruuan pois jättäminen ei myöskään ollut aivan helppoa.

Nykyään Jenna himoitsee enää harvoin hampurilaisia. Tämän vuoden hän on ollut suurimmaksi osin kasvissyöjä.

– Huomaan senkin myötä positiivisia muutoksia elämässäni. Kasvispainotteinen ruokavalio on saanut oloni tuntumaan paljon keveämmältä entiseen ”silloin tällöin salaattia, enimmäkseen lihaa ja hiilihydraatteja” -ruokavalioon verrattuna.

Iloa Jennan elämään tuovat iloa Alma-koira, liikunta, ystävät, perhe sekä maalaaminen ja piirtäminen.

– Oloni entiseen verrattuna on huomattavasti parempi! En voinut kuvitellakaan aiemmin, että pystyisin pudottamaan näin paljon painoa ja saamaan oloni tuntumaan näin hyvältä. Parasta on ollut se, että olen löytänyt uudelleen liikunnan ilon, ja jaksan tehdä asioita, joista olen ennen vain haaveillut.

Omaan kehoonsa Jenna suhtautuu ”melko positiivisesti”.

– Aivoni eivät ole vieläkään ehkä ihan perillä muutoksesta, ja laihtumisesta seurasi ihon löystyminen. Se luo jonkin sortin ahdistusta ajoittain.

Painon putoaminen näkyy Jennan kehossa, mutta hyvä olo on hänelle tärkeintä.

– Päivä päivältä hyväksyn itseni paremmin ja alan tajuta, että onhan tämä jo tosi hyvä saavutus. Pääasia on, että itse tuntee olonsa hyväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?