Tunnista yllättävätkin sudenkuopat – se miten ruokasi laitat, voi vaivihkaa näkyä vyötäröllä - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Tunnista yllättävätkin sudenkuopat – se miten ruokasi laitat, voi vaivihkaa näkyä vyötäröllä

Silläkin on väliä, millaisen aterian koostat. Malleja on monia, kuten perinteinen lautasmalli.

3.3.2020 15:46

Monen onnistuneen laihduttajan tärkeä työkalu on omien ruokien valmistaminen. Silloin voi olla varmempi siitä mitä syö, ja terveellistä ruokaa on varmemmin saatavilla.

Terveellisten ruoka-ainesten valinnan ohella kannattaa myös tarkistaa, miten aterian valmistaa. Sillä voi nimittäin olla yllättävä vaikutus.

Tässä 5 asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Et mittaa, kuinka paljon rasvaa käytät

Onko tapanasi lorauttaa rennoin rantein öljyä pannulle tai salaattiin kastikkeeksi? Vaikka esimerkiksi oliiviöljy onkin terveydelle suotuisaa, se on myös varsin energiapitoista.

Mikä olisi sopiva määrä kasviöljyä päivittäin?

– Jos käytössä ei ole rasvaista margariinia, naiselle puolitoista ja miehelle kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä takaa suunnilleen minimimäärän omega-3:a ruokavalioon, sanoi ravitsemusterapeutti jutussamme.

Rasvaa voi kotikeittiössäkin lorahtaa joskus turhan paljon.­

2. Suosit valmiita kastikkeita

Tiesitkö, että esimerkiksi ketsupista jopa liki viidesosa voi olla sokeria? Tai että joissain majoneesissa ja valmiissa salaatinkastikkeissa voi olla reippaasti yli puolet rasvaa?

Sadassa grammassa voileipäpikkelsiä on Finelin mukaan hulppeat liki 500 kilokaloria.

Kastikkeilla läträtessä terveelliseenkin ateriaan tulee äkkiä salakavalan paljon energiaa. Soosseja kannattaa siis käyttää maltillisesti ja valita esimerkiksi ketsupista mahdollisuuksien mukaan versio, johon sokeria ei ole lisätty.

Ketsupissa ja muissa valmisoosseissa moi muhia sokeriyllätys tai kaloripommi.­

3. Käytät lähes aina voita tai öljyä ruoan kypsentämiseen

Liiallisen rasvan määrää ruokavaliossa saa suitsittua myös niin, että jättää voissa tai öljyssä paistamisen vähemmälle. Uunissa kypsentäminen, höyryttäminen tai keittäminen ovat hyviä valmistustapoja.

Markkinoilta löytyy myös grillipannuja, joiden käyttö ei vaadi rasvaa.­

4. Parantelet makua turhankin tuhdeilla lisukkeilla

Loraus kermaa, fetamurusia, smetanaa! Ne tuovat ehkä makua ruokaan, mutta samalla myös kilokaloreita.

Kokeile tuunata tekelettäsi jollain kevyemmällä vaihtoehdolla, kuten jugurtilla ja/tai erilaisilla mausteilla ja yrteillä.

Seuraavana päivänä sitä mitä jäi eiliseltä? Koosta mielummin jokainen ateria monipuolisesti.­

5. Koostat aterian milloin mistäkin

Lounaaksi yleensä loput edellisillan kanasta? Yltäkylläinen määrä proteiinia ei palvele terveyttä.

Silläkin on siis väliä, millaisen aterian koostat. Malleja on monia, kuten perinteinen lautasmalli sekä se, että mittaa aterian osat oman kämmenen avulla. Katso lisää artikkelin yllä olevalta videolta.

Terveellisestä syömisestä sekä makroravinteiden jakaumasta kiinnostunut voi lähteä liikkeelle vaikka virallisista ravitsemussuosituksista. Hiilihydraatteja on suosituksissa noin 40–60 prosenttia, proteiinia 10–20 prosenttia ja rasvaa 25–40 prosenttia kokonaisenergiansaannista.

Lautasmalli auttaa pysymään kylläisenä, mutta sen energiamäärä ei paisu kohtuuttoman suureksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?