Tällainen on dieetti, jolla Helena Ahti-Hallberg laihdutti parissa kuukaudessa 10 kiloa – ei sovi kaikille - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Tällainen on dieetti, jolla Helena Ahti-Hallberg laihdutti parissa kuukaudessa 10 kiloa – ei sovi kaikille

– Uskon, että saan pidettyä yllä tämän painon. Painonpudotuksella on ollut huikeat terveysvaikutukset ja olen niin tyytyväinen, että olen saavuttanut sen painotavoitteen, jonka itselleni asetin, Helena Ahti-Hallberg kertoi painonpudotuksestaan.

– Uskon, että saan pidettyä yllä tämän painon. Painonpudotuksella on ollut huikeat terveysvaikutukset ja olen niin tyytyväinen, että olen saavuttanut sen painotavoitteen, jonka itselleni asetin, Helena Ahti-Hallberg kertoi painonpudotuksestaan.

Julkaistu: 4.12. 16:35

Asiantuntijat suhtautuvat Cambridge-ohjelmaan positiivisesti, mutta muistuttavat, että siinä on omat sudenkuoppansa.

Tanssii tähtien kanssa -tanssituomari Helena Ahti-Hallberg, 51, kertoi hiljattain karistaneensa varreltaan 10 kiloa parissa kuukaudessa.

Huiman laihtumisen avain oli Cambridge-ohjelma.

Ahti-Hallbergin mukaan painonpudotus tuntuu ja näkyy arjessa konkreettisina asioina, ja se on myös kohentanut terveyttä.

– Kokonaisvaikutus on ihan mieletön. Olen energinen ja tyytyväinen. Enää en tarvitse verenpainelääkkeitäkään. En osannut odottaa, että terveysvaikutukset ovat niin isot, hän kuvaili.

Tällainen dieetti on

Cambridgen yliopistossa 1960- ja 1970-luvulla kehitetty Cambridge-ohjelma perustuu vähäenergisiin ateriankorvikkeisiin, kuten keittoihin, puuroihin, patukoihin ja pirtelöihin.

Cambridge-ohjelman nettisivuilla kerrotaan, että ohjattu taso-ohjelma koostuu kuudesta eri tasosta, joista viisi ensimmäistä ovat laihduttavia. Kuudes taso keskittyy painonhallintaan. Nettisivujen mukaan ensimmäisessä tasossa syödään 600 kilokaloria päivässä. Kalorimäärä nousee joka tasossa, ja viidennessä tasossa päivässä syödään 1500 kilokaloria. Dieetin noudattamisaika riippuu toivotusta painonpudotuksesta.

Painonhallinnan asiantuntija, professori Pertti Mustajoki kertoo hyväksyvänsä ohjelman.

– Kyseessä on erittäin niukkaenerginen dieetti, jonka käyttö on hyväksytty lihavuuden käypä hoito -suosituksessa lihavuuden hoitoon. Vastaavia tuotteita on muitakin kuin Cambridge-dieetti. Niitä käytetään suomalaisessa terveydenhoidossa. Dieetin vaikutuksia on tutkittu paljon.

– Ateriakorvikkeiden lisäksi syödään kasviksia, ja kaloreita tulee hyvin vähän. Ohjelman voi toteuttaa terveellisesti, sillä valmisteessa on tarpeeksi välttämättömiä ravintoaineita, Mustajoki toteaa.

Cambridge-dieetti on vain yksi monista niukkaenergisistä dieeteistä. Vastaavaa käytetään Suomessa lihavuuden hoidossa myös julkisessa terveydenhoidossa.

Cambridge-dieetti on vain yksi monista niukkaenergisistä dieeteistä. Vastaavaa käytetään Suomessa lihavuuden hoidossa myös julkisessa terveydenhoidossa.

”Kenenkään ei kannata aloittaa dieettiä ilman ohjausta ja yksinään”

Kuitenkin myös Cambridge-ohjelmassa ja muissa vastaavissa dieeteissä on Mustajoen mukaan oma sudenkuoppansa. Hän painottaa, että ohjelmaan osallistuvan tulee saada aina ravintoneuvontaa ja ohjeistusta, joka sisältyy Suomessa toteutettavaan ohjelmaan ja terveydenhuollon ohjelmiin.

– Kenenkään ei kannata aloittaa dieettiä ilman ohjausta ja yksinään.

Syy tähän on selkeä.

– Jos ihminen laihtuu nopeasti 10 kiloa, hän tarvitsee vähemmän energiaa kuin aikaisemmassa painossaan. Ruokailutottumukset pitää dieetin jälkeen pystyä sopeuttamaan tähän.

– Ihmisten pitää ymmärtää, ettei korvike yksin riitä. Tuloshan ei pysy, jos korvikkeen syömisen jälkeen palaa entisiin ruokailutottumuksiin. Tätä dieettiä ei tule ikinä käyttää ainoana keinona elämäntapamuutokseen, Mustajoki sanoo.

Mustajoki muistuttaa myös, että käypä hoito -suosituksen mukaan erittäin niukkaenergistä dieettiä suositellaan vain sellaisille, joiden painoindeksi on yli 30, eli ylipainoa on vähintään 15 kiloa.

Riski jojoiluun ja dieettikoukkuun

Mustajoen mukaan ohjelman riskit liittyvät siihen, että sitä tehdään aika ajoin, aina kun paino on lähtenyt noususuuntaiseksi.

– Siitä ei yleensä ole mitään hyötyä, silloin tulee vain jojoilun kierre, eikä se ole terveellistä.

Ihmisten pitää ymmärtää, ettei korvike yksin riitä. Tuloshan ei pysy, jos korvikkeen syömisen jälkeen palaa entisiin ruokailutottumuksiin.

Painonhallintalääkäri André Heikius on samoilla linjoilla. Hän pitää erittäin niukkaenergisiä dieettejä joillekin toimivana tapana. Niiden sopivuus tulee aina puntaroida yksilöllisesti. Myös Heikius painottaa ohjelman ohjaajien ammattitaidon tärkeyttä.

– Jos olet kuitenkin ikäihminen tai sinulla vakavampi sairaus, tämä ei ole sopiva tapa.

Positiivisesta suhtautumisesta huolimatta Heikius liittää ohjelmaan riskin dieettikoukusta.

– Jos on aikaisemmin kokeillut muita rankempia dieettejä, ja paino on tullut niiden jälkeen takaisin, kannattaa mieluummin muuttaa laihdutustapaa rauhallisemmaksi ja pitkäjänteisemmäksi. Tällaiset ohjelmat kestävät yleensä 6–12 viikkoon. On hyvä muistaa, että haasteet alkavat vasta sen jälkeen.