Näin uskomattoman tehokasta on pienikin laihdutus! Maksa alkaa puhdistua, diabetesriski pienenee – ja pitkä liuta muita hyötyjä

Pienikin painonpudotus riittää esimerkiksi siihen, että maksa puhdistuu huomattavasti.

20.11.2019 15:36

Ylipainon pudottaminen voi joskus tuntua raskaalta urakalta. Jos pelkkä ajatus elämäntaparemontista uuvuttaa, kannattaa muistaa, että pienilläkin parannuksilla on todellista merkitystä.

– Painonpudotuksen terveydelliset hyödyt alkavat heti, kun elintapamuutokset lähtevät liikkeelle, ja jo maltillinen painonpudotus tuo merkittäviä hyötyjä, kertoo painonhallintalääkäri André Heikius tuoreessa teoksessaan Painotohtori – Pudota painoa pysyvästi (Tammi).

Heikius on Suomen Lihavuuslääkäriyhdistyksen toiminnanjohtaja ja kokenut lääkäri. Hän kertoo keskustelevansa lähestulkoon jokaisen potilaansa kanssa painonpudotuksen terveydellisistä hyödyistä, koska aihe on paitsi tärkeä, myös voimaannuttava.

– Pysyvä painonpudotus tuo monta myönteistä asiaa mukanaan, ja näiden tekijöiden ymmärtäminen on motivoivaa ja antaa voimaa muutostyöhön, hän perustelee.

Heikius kertoo kirjassaan esimerkkejä hyödyistä, joita saa jo maltillisella tai jopa hyvin vähäisellä painonpudotuksella.

 1. Jo noin 5 prosentin laihtuminen (esimerkiksi 100-kiloisella 5 kg tai 180-kiloisella 9 kg) voi puolittaa riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen, ja jo parin kilon painonpudotus pienentää sitä.

 2. Jos tyypin 2 diabetes on jo todettu, painonpudotus korjaa sokeritasapainoa ja vähentää diabeteslääkityksen tarvetta.

 3. Painonpudotus ehkäisee ja hidastaa sydän- ja verisuonitautien kulkua ja alentaa verenpainetta, minkä seurauksena esimerkiksi verenpainelääkityksen annostusta voidaan pienentää.

 4. Vaikutus veren rasva-arvoihin on myös edullinen: 10 kilon laihtuminen laskee kokonaiskolesterolia 5 prosenttia.

 5. Uniapneapotilailla 5–10 prosentin laihtuminen voi poistaa oireet täysin, jos tauti on lievä. Tällöin voi välttyä CPAP- eli ylipainehengityshoidolta.

 6. Astmapotilailla laihtuminen parantaa keuhkojen toimintaa sekä vähentää oireita ja lääkityksen tarvetta.

 7. Polven nivelrikkopotilaalla 10 prosentin painonpudotus voi puolittaa nivelrikosta johtuvat kivut.

 8. Maltillinenkin painonpudotus on konkreettinen tapa vähentää riskiä sairastua syöpään.

 9. Samoin vähenee riski sairastua muistisairauteen, kuten Alzheimerin tautiin.

 10. Yleinen jaksaminen paranee ja liikkuminen helpottuu, jolloin esimerkiksi lasten tai lastenlasten kanssa puuhailu onnistuu ketterämmin.

 11. Tyytyväisyys ulkonäköön voi kohentua.

 12. Ehkä myös seksielämä kumppanin kanssa tuntuu kiinnostavammalta.

Maksa puhdistuu huomattavasti

Husin lihavuuskeskuksen ylilääkäri, kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen nosti aiemmin esiin sen, että myös maksan kunnon kohenemiseen riittää pienempi painonpudotus kuin moni arvaakaan.

Hän kertoi, että jo 5 prosentin painonpudotuksella saavuttaa metabolisia eli aineenvaihdunnallisia hyötyjä, joihin kuuluu esimerkiksi rasvamaksan paraneminen.

Ilmiö johtuu siitä, että rasva poistuu ensimmäiseksi aineenvaihdunnan kannalta kaikkein tärkeimmistä elimistä kuten maksasta.

– Pienelläkin pudotuksella rasva lähtee juuri oikeista paikoista. Etenkin maksan rasvan vähenemisellä on hyvin suuri merkitys terveydelle, Pietiläinen kertoi.

– Vaikka vaa’alla ei näy vielä suurta muutosta, maksa on puhdistunut huomattavasti: jos pudottaa painostaan viisi prosenttia, maksan rasvasta poistuu puolet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?