6 parasta vinkkiä vatsarasvan tiristämiseen – unohda pikakuurit ja hoida nämä kuntoon, niin tuloksia tulee varmasti

Julkaistu:

Keskivartalo
Kun kiinnittää huomiota ravinnon laatuun ja liikuntaan, olo kevenee kyllä.
Tuntuuko keskivartalo turpealta eikä pikkujoulumekkoon tee yhtään mieli survoutua?

Pikakikkoja pömpön taltuttamiseen ei ole, mutta omaa vyötärönseutua voi aina alkaa kaventaa – jos se vain tuntuu itsestä tarpeelliselta ja motivoivalta. Muutoksia saattaa alkaa tulla jo muutamissa viikoissa.

Vatsarasvan vähentämisen tärkein syy on kuitenkin se, että vatsan alueelle kertynyt rasva on kaikkein haitallisinta terveydelle. Se lisää huomattavasti sairastumisriskiä esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja sydänsairauksiin.

Vatsarasvaa muodostuu, kun elintavat ovat epäterveelliset; kun syödään runsaasti rasvaa ja kaloreita sisältävää ruokaa, ja liikunta jää vähäiseksi. Myös runsas alkoholinkulutus ja tupakointi kasvattavat keskivartaloa. Vyötärölihavuudesta on kyse, kun vyötärön ympärysmitta on naisilla yli 90 senttiä ja miehillä yli 100 senttiä.

Koostimme joukon valmentajien hyväksi havaitsemisia vinkkejä vatsanseudun tiivistämiseen.

1. Yhdistä lihaskunto- ja hikitreenit

Anna Saivosalmen avainsana vastanseudun muokkaamiseen on liikunta. Keskeistä on lihaskuntoharjoittelun ja hiki/HIIT -treenien yhdistelmä. Saivosalmi kävelee, juoksee ja tekee koko kehoa monipuolisesti kuormittavia liikkeitä – ”en hinkkaa tuntikaupalla vatsalihaksia.”

Tutkimusten mukaan jo muutaman viikon voimaharjoittelun jälkeen vatsan alueen rasvan määrässä on havaittu positiivisia muutoksia.


2. Kunnosta koko korsettia

Jos kropan haluaa kuntoon ja pömppövatsan kuriin, kannattaa keskittyä koko keskivartalon harjoittamiseen. Hyvässä kunnossa olevat syvät vatsalihakset ovat myös välttämättömyys näyttävän vatsalihaksiston hankinnassa.

Vatsatreenaajan yleisimmät virheet ovat: liikaa toistoja, liian hutiloiden ja liian yksipuolisesti. Liikkeisiin kannattaa siis keskittyä ja oikeaan liiketekniikkaan kannattaa satsata.

Esimerkiksi vatsapito on hyvä liike. Katso ohjeet tästä jutusta!

3. Rukkaa ravintoa

Jos vatsanseutu tuntuu turpealta, omia syömisiä kannattaa tarkastella kriittisesti.

Vyötärönympäryksen kasvaminen johtuu todennäköisesti siitä, että syöt epäterveellisesti ja enemmän kuin kulutat. Ylimääräinen energia voi tulla hiilihydraateista, esimerkiksi sokeripitoisista juomista, mutta myös rasvasta tai proteiinista.

Voimaharjoittelu- ja ravintovalmentaja Anu Marinin mukaan painonhallinnassa kannattaakin keskittyä hiilihydraattien välttelyn sijaan niiden laadun parantamiseen.

Ravitsemusasiantuntija Heidi Kinnunen muistuttaa, että sekä pääateriat että välipalat on hyvä koostaa monipuolisesti kaikista energiaravintoaineista. Hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista sekä kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Miltä näyttää annoskokosi? Jos ruokaa survoo kerralla ison määrän, se alkaa jo itsessään tuntua vastanseudun pönötyksenä.


4. Taltuta turvotusta

Jos mielit taltuttaa turvotusta, muutamat toimenpiteet voivat tepsiä. Anna Saivosalmen mukaan liikunta on yksi tehokkaimmista tavoista. Parhaiten toimii liikunta, jossa tulee hiki. Käveleminen tepsii myös.

Kannattaa myös tauottaa istumista, pitää työpäivän aikana jaloittelutaukoja ja tehdä pientä jumppaa. Nesteet lähtevät silloin liikkeelle.

Riittävä vedenjuonti on toinen täsmäase. Kehoa kannattaa myös ravita kasvispainotteisella ruualla. Suolaiset syömiset voivat lisätä nestettä.

5. Lopeta tissuttelu

Tissuttelu näkyy naamasta ja kehosta. Ei tarvitse olla lähelläkään riskirajaa, kun alkoholinkäyttö voi jo vaikeuttaa normaalipainoisena pysymistä.

Alkoholista saatu energia kertyy rasvakudokseksi etenkin vyötärön seudulle.

6. Unohda pikakuurit!

Humpuukiin ja oman itsen rankaisuun ei kannata sortua, vaikka joku lupailisikin niukan dieetin tiivistävän kehoa nopeasti. Pikakuureille on tapana johtaa siihen, että kilot palaavat takaisin, joskus korkojen kera.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt