Työpaikalta poistettiin sokerijuomat – työntekijöiden vyötärö pieneni keskimäärin 2 cm

Sokerijuomien vähentäminen pienensi vyötäröä ja ympäryksiä ja paransi insuliiniaineenvaihduntaa.

Säännöllinen sokerijuomien nauttiminen voi lihottaa ja altistaa muun muassa metaboliselle oireyhtymälle.

30.10.2019 9:47

Sokeroitujen virvoitusjuomien poistaminen työpaikkaruokaloiden ja juoma-automaattien valikoimista voisi auttaa työntekijöitä laihtumaan, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Vyötärön ympäryksen lisäksi suotuisia vaikutuksia nähtiin työntekijöiden insuliiniaineenvaihdunnassa.

Tutkimus toteutettiin Kalifornian yliopistossa San Franciscossa, ja osana sitä sokeroitujen virvoitusjuomien myyminen lopetettiin kaikissa yliopiston tiloissa. Tutkimuksessa keskityttiin 214 työntekijään, jotka joivat sokerilimuja päivittäin. Heidät satunnaistettiin joko verrokkiryhmään tai ryhmään, jota kannustettiin vähentämään sokerijuomien kulutusta.

Tutkimuksen alkaessa osallistujat joivat keskimäärin litran sokerilimuja päivittäin, mutta kymmenkuukautisen seurannan aikana kaikki osallistujat onnistuivat vähentämään kulutustaan. Verrokkiryhmäläiset vähensivät sokerijuomien päivittäistä kulutusta keskimäärin 2,5 desilitralla, mutta kannustusta ja motivointia saaneet vähensivät päivittäistä juomistaan peräti 7 desilitralla.

Sokerijuomien vähentäminen pienensi osallistujien vyötärön ympäryksiä keskimäärin 2 senttimetrillä, mutta painoindeksi pysyi suurimmalla osalla ennallaan. Lisäksi osallistujien insuliiniaineenvaihdunta parani seurannan aikana, mutta muutokset eivät olleet kovin suuria.

Säännöllinen sokerijuomien nauttiminen voi lihottaa ja altistaa muun muassa diabetekselle ja metaboliselle oireyhtymälle. Vyötärölihavuudessa suuri osa liikarasvasta kertyy vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Vyötärölihavuus on merkittävä terveysongelma myös henkilöille, jotka ovat painoindeksinsä perusteella normaalipainoisia.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?