5 askelta pysyvään hyvään oloon – Anette Palssan vinkeillä paino pysyy kurissa ja mieli virkeänä - Laihdutus - Ilta-Sanomat

5 askelta pysyvään hyvään oloon – Anette Palssan vinkeillä paino pysyy kurissa ja mieli virkeänä

Yleensä laihduttaminen pitäisi lopettaa ja olisi hyvä keskittyä elämäntapojen muuttamiseen – mikä johtaa painon laskuun, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Muutosprosessi laihduttamisesta oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen vaalimiseen vaatii paljon ajatustyötä, tunteiden hyväksyntää ja arkisia muutoksia elämäntavoissa.­

11.9.2019 8:18

Jos lempihousujen vetoketju ei mene kiinni tai kesähäihin hankittu puku kiristää jo, pitääkö laihduttaa viisi kiloa pikadieetillä vai ostaa uusi, kokoa suurempi vaatetus? Laillistettu ravitsemusterapeutti, yrittäjä ja terveystieteen maisteri Anette Palssa kannustaa miettimään tarkasti. Onnellisuus ja hyvä olo eivät ole kiinni muutamasta kilosta.

– Joskus sairaudet kuten kohonnut verenpaine tai sydänoireet vaativat kilojen pudottamista, mutta yleensä laihduttaminen pitäisi lopettaa ja olisi hyvä keskittyä elämäntapojen muuttamiseen, mikä johtaa painon laskuun, hän huomauttaa.

Palssa on jo vuosia kehottanut ihmisiä lopettamaan toistuvien laihdutuskuurien pitämisen, sillä ne eivät johda pysyvään painonhallintaan eivätkä parempaan elämänlaatuun.

”Päätös laihduttamisen lopettamisesta on hyvä”

Yhä useampi liikunnan ja ravitsemuksen ammattilainen puhuu oman kehon hyväksymisestä ja itsensä rakastamisesta sekä yksilöllisestä elämäntapamuutoksesta. Tavoitteena pitäisi olla hyvä olo ja parempi elämä ilman kurjistuttavaa painon tarkkailua ja pahaa mieltä.

Palssan mukaan muutosprosessi laihduttamisesta oman hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen vaalimiseen vaatii todella paljon ajatustyötä, tunteiden hyväksyntää ja arkisia muutoksia elämäntavoissa.

– Päätös laihduttamisen lopettamisesta on hyvä. Sitten lähdetään elämään päätöstä. Suurin osa ihmisistä tarvitsee kannustusjoukon, sitkeyttä harjoitteluun ja paljon erilaisia työkaluja uudenlaiseen elämäntyyliin, hän tietää vuosien kokemuksesta.

Muutosten on sovittava tavalliseen arkielämään

Helppoa muutos ei ole koskaan. Palssa huomauttaa, että vaikeus on siinä, ettei päätös muutoksesta tuota vielä muutosta. Pitää osata päästää irti vanhoista ajatuskaavoista ja tavoista. Ja kaiken pitää tapahtua vapaaehtoisuuden pohjalta ilman kenenkään muun luomaa pakkoa.

Muutoksen avaintekijöitä ovat ympärillä olevat ihmiset eli lauma.

– Millaisia ihmisiä sinulla on ympärilläsi? Millaisen kuvan he antavat itsestään? Minkä kokoinen ihminen on hyväksyttävä? Muut ihmiset vaikuttavat huomaamattamme sisäiseen motivaatioomme.

Myös oma tunne ja tieto siitä, että kyseessä on itselle merkityksellinen asia, auttaa tekemään muutoksia. Kolmas tärkeä osatekijä on pysyvyyden tunne. Muutosten on sovittava tavalliseen arkielämään. Muiden asettamaa dieettiä on vaikea toteuttaa, omasta halusta lähtevää paljon helpompaa.

Palssa neuvoo tavoittelemaan pysyvää muutosta seuraavilla pienillä asioilla:

1. Nuku tarpeeksi

Jos et nuku tarpeeksi, et jaksa mitään. Jotta uni maistuisi mahdollisimman hyvin, kannattaa huolehtia, että stressi ei häiritse unta. Mene nukkumaan samaan aikaan joka ilta. Näin keho tottuu säänneltyyn unirytmiin ja alkaa tuntea väsymystä tietyllä kellonlyömällä. Jätä sellaiset elektroniset laitteet, joissa on kirkas näyttö, makuuhuoneen ulkopuolelle. Pimennä huone.

2. Ota säännöllinen ateriarytmi

Syö säännöllisesti. Syö aterioita äläkä napostele niiden välissä. Suurimalle osalle jo tämä riittää olon paranemiseksi. Lisää kasvisten määrä. Säännöllisyys ja riittävä syöminen pitää verensokerin tasaisena ja nälän tunteen hallinnassa. Syödä kannattaa 4–6 kertaa päivässä.

3. Liiku enemmän

Ota liikunta osaksi arkipäivää. Kävele portaat, pyöräile töihin, haukkaa happea ulkona kesken työpäivän. Tee pienestä jumppahetkestä tai venyttelystä osa aamurutiineita. Mieti, kuinka paljon istut tavallisena työpäivänä. Voisitko pitää enemmän taukoja istumisesta tai työskennellä seisten?

4. Palaudu rauhassa

Arjessa pitää olla nollahetkiä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Laiskottelu on aliarvostettua. Työssä ja kotona ei tarvita aikatauluja kaikkeen tekemiseen. Anna keholle aikaa levätä, makaa sohvalla tai kuuntele musiikkia äläkä tee mitään.

5. Tunnista tunnesyöminen

Tarkkaile syömistäsi. Tunnista, käytätkö ruokaa omien tunteiden ja stressin säätelyyn. Pureudu niihin asioihin, joilla säätelet itseäsi. Moni ajattelee olevansa tunnesyöjä, mutta kun ateriarytmi pannaan kuntoon, huomaakin, ettei se ollutkaan totta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?