Eroon lomapöhöstä – näin saat tilanteen palautettua normaaliksi parissa viikossa

Julkaistu:

Lomapöhö
Fitfarmin valmentaja Matias Koistinen antaa 9 vinkkiä, joilla lomanjälkeinen pöhötys lähtee kropasta.
Turvotuksen takaa voi löytyä monia syitä. Se voi johtua suolaisista ruuista, liiallisesta alkoholin käytöstä tai vaikka siitä, että lomareissun aikana on tullut juotua liian vähän vettä.

Myös stressi ja liian kova treenaaminen voivat turvottaa.

Fitfarmin valmentajan Matias Koistisen mukaan lomanjälkeisessä turvotuksessa on yleensä kyse nesteestä, joka voi nostaa painoa nopeasti jopa muutamia kiloja.

– Lyhytaikaiset herkuttelut, juhlimiset ja lomamatkat kerryttävät nestettä, eivät niinkään rasvaa, jos ruokavalion kokonaisuus on pitkällä aikavälillä kunnossa. Rasvamassa kehittyy pidemmällä aikavälillä, eli rasvan kertymisen kannalta on ratkaisevaa se, mitä syödään loman ulkopuolella.

Tilanne palautuu jo parissa viikossa normaaliksi

Nesteet lähtevät liikkeelle, kun perusasiat otetaan haltuun.

– Kun syö monipuolisesti ja terveellisesti, tekee itse ruokansa sekä liikkuu ja juo vettä, tilanne palautuu jo parissa viikossa normaaliksi.

Koistinen suosittelee ”normaalia sekaruokavaliota”, joka sisältää paljon kasviksia, marjoja sekä hyviä proteiinin, rasvan ja hiilihydraatin lähteitä.

Arkiliikunnan lisääminen laittaa sekin nesteitä liikkeelle, mutta vielä tehokkaammin turpeus lähtee, jos lisäksi tekee lihaskuntotreenejä ja kävelylenkkejä.

Älä säikähdä lomakiloja liikaa

Lomakiloja ei kuitenkaan pidä säikähtää liikaa, sillä vaarana on ajautua ojasta allikkoon.

– Monesti ihmisillä on tapana mennä äärimmäisyyksiin. Pahin virhe on heittää hiilihydraatit pois ja aloittaa kova treeni. Kyllähän siinä keho tyhjenee, mutta myös lihaksisto tyhjenee.

– Jos tehdään pitkäkestoista, raskasta treeniä niukalla ravinnolla, kuormitustila kasvaa niin isoksi, että kehoon alkaakin kertyä nestettä. Valitettavasti moni siinä tilanteessa syö vielä entistä vähemmän ja treenaa vielä kovempaa. Negatiivinen oravanpyörä on valmis.

Jos keho ajetaan stressitilaan, mieliala laskee.

– Kroppa ei jaksa määräänsä pidempään. Kun sitten mennään pizzalle ja keho saa vihdoin energiaa, se aivan varmasti varastoi kaiken energian. Evoluutio on luonut ihmisen taistelemaan nälkäkuolemaa vastaan.

Syö, liiku ja huolehdi palautumisesta

 1. Laita ateriarytmi kuntoon. Syö tasaisesti 3–4 tunnin välein 4–6 kertaa päivässä.
 2. Syö monipuolisesti puhdasta, mielellään itse valmistettua ruokaa, joka sisältää paljon kasviksia ja marjoja sekä riittävästi proteiineja ja hyvä rasvoja sekä hiilihydraatteja aktiivisuutesi mukaan.
 3. Muista juoda vettä riittävästi, mutta kohtuullisesti.
 4. Lisää arki- ja hyötyliikuntaa: käytä rappusia aina kun mahdollista, marjasta, haravoi, siivoa…
 5. Tee lihaskunto- tai vastusharjoittelua 3–4 kertaa viikossa kuntosalilla tai kotona oman kehon painoilla sekä erilaisilla kuntoiluvälineillä. Netistä löytyy ohjeita.
 6. Mene kuntosalille vaikka puoliväkisin pari kertaa, saatat sittenkin innostua. Kävely, hölkkä ja muut kestävyyslajit laittavat nekin nesteet kiertämään.
 7. Kuuntele kehoasi ja muista palautumisen merkitys. Joka päivä ei pidä treenata.
 8. Varmista, että saat riittävästi palauttavaa unta. Pyri treenaamaan reilusti ennen nukkumaanmenoa. Muista myös, että alkoholi aiheuttaa stressiä elimistölle ja heikentää unen laatua.
 9. Jos tunnet itsesi jatkuvasti nälkäiseksi, et syö tarpeeksi. Nälkä on terve reaktio ja kertoo siitä, että tarvitset lisää energiaa. Hiilihydraattipitoinen ravinto ennen treeniä ja treenin jälkeen auttaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt