Eikö paino vain putoa? 12 syytä ja ratkaisua ja mitä pitää tehdä ihan ensimmäisenä

On tavallista, että jossain vaiheessa laihdutusta paino jumittaa samalla tasolla pitkäänkin, vaikka laihduttaja kokisi tekevänsä kaiken oikein ja söisi vähemmän.

Moni painonpudottaja sortuu samoihin sudenkuoppiin, kuten jatkuvaan jojotteluun.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Heli Reinivuo listaa 12 syytä siihen, miksi painonpudotus ei yleensä onnistu. Syyhyn puuttumalla painon voi saada jälleen laskuun.

Yleisimpiä syitä painon junnaamiseen:

1. Säästöliekki

Jos laihduttaja yrittää pudottaa painoaan syömällä kerta kaikkiaan liian vähän tai jättämällä aterioita väliin, keho tulkitsee näkevänsä nälkää ja alkaa ylläpitää painoa keinolla millä hyvänsä. Jos syö pelkkiä salaatinlehtiä tai muuten kovin vähäenergistä ruokaa, kuten esimerkiksi kaalisoppaa, nälkiintyy varmasti.

Tilanteeseen auttaa se, että alkaa syödä enemmän. Laihduttaessa kannattaakin syödä normaalia ruokaa, mutta tavallista pienempiä annoksia ja tasaisesti päivän aikana. Hyvä väli ruokailuille on neljä tuntia.

2. Yksipuolinen syöminen

Yksipuolinen syöminen voi jarruttaa laihtumista. Jos laihduttaja kyllästyy ruokaansa, hän saattaa alkaa syödä vähemmän kuin pitäisi, ja keho hakeutuu säästöliekille.

Laihduttaessa kannattaa satsata siihen, että tekee jo kaupassa laadukkaita elintarvikevalintoja. Laihduttajan tulisi saada päivittäin hyviä hiilihydraatteja, proteiinia, hyviä rasvoja ja kuituja. Jos jotain niistä rajoittaa liikaa, ravinto yksipuolistuu.

Monipuolinen syöminen on aina hyvä idea.

3. Syömisen aliarviointi

On yleistä, että syötyjen ruokien ja juomien energiapitoisuuksia ja syötyjä määriä aliarvioidaan. Näin käy helposti erityisesti silloin, kun esimerkiksi jo ruokaa tehdessä napsii päältä vaikkapa muutaman lihapullan. Myös naposteltavissa herkuissa ja monissa juomissa on paljon energiaa, ja ne tulisi myös laskea mukaan kokonaisenergiansaantiin.

4. Vähentynyt energiantarve

Elimistön energiankulutus on riippuvainen kehon koosta ja erityisesti sen lihasmassan määrästä. Laihtumisen jälkeen pienempi keho kuluttaa energiaa vähemmän kuin aikaisemmin. Esimerkiksi 15 kiloa laihduttaneen energiantarve voi olla jopa 500 kilokaloria vähemmän kuin laihdutuksen alussa.

Jos paino jossain vaiheessa laihdutusta alkaa jumittaa, ruoka-annokset kannattaa tarkastaa vielä kertaalleen. Energiankulutustaan voi lisätä myös lisäämällä liikuntaa.

Kasvikset ja hedelmät ovat ravinnerikkaita syötäviä.

5. Kehon koostumus

Vaaka saattaa näyttää samaa lukemaa, vaikka kehon koostumus olisi muuttunut parempaan suuntaan. Näin käy erityisesti silloin, kun laihduttaja on lisännyt liikuntaa ja sen myötä lihaskudoksen määrä on lisääntynyt ja rasvakudoksen määrä pienentynyt.

Suotuisat muutokset voi havaita parhaiten vyötäröltä, jonka ympärysmitta yleensä pienenee rasvakudoksen määrän vähentyessä.

6. Stressi

Jos stressi on jatkunut pitkään, stressihormoni kortisolin määrä lisääntyy elimistössä ja se kerryttää painoa erityisesti vyötärölle. Jos yrittää laihduttaa esimerkiksi työputken tai avioeroprosessin ohessa, tuloksia saattaa joutua odottamaan turhaan. On myös henkilöitä, jotka stressaavat laihduttamisen onnistumisesta.

Laihduttaminen onnistuukin parhaiten leppoisassa elämäntilanteessa.

7. Unen puute

Univaje altistaa lihavuudelle ja stressille. Jos valvoo öisin tai nukkuu muuten huonosti, kannattaa pyrkiä korjaamaan uni ihan ensimmäisenä. Aikuinen tarvitsee 7–9 tuntia unta vuorokaudessa.

8. Laihdutushistoria

Toistuva laihduttaminen voi altistaa lihomiselle. Keho on voinut mennä painon jojoilusta sekaisin, mikäli laihdutushistoriassa on useita rankkoja laihdutuskertoja, joiden jälkeen kilot ovat tulleet takaisin.

Tällaisessa tapauksessa laihduttamisesta kannattaa pitää välillä taukoa ja kokeilla rennommalla otteella uudestaan puolen vuoden tai vaikka vuoden päästä.

Harvinaisempia syitä painon jumittamiseen:

9. Sairaudet

Painon jumittamisen tai nousun taustalla voi olla myös sairaus. Yleisin painoa nostava ja aineenvaihduntaa hidastava sairaus on kilpirauhasen vajaatoiminta, joka oireilee myös esimerkiksi väsymyksenä, hiustenlähtönä ja raajojen kylmyytenä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa epäilevän kannattaa hakeutua lääkäriin ja sitä kautta laboratoriokokeisiin.

10. Hormoniepätasapaino

Syödyt hormonilääkkeet ja tietyt aineenvaihduntasairaudet voivat vaikuttaa hormonitasapainoon niin, että paino nousee tai ei laske millään. Mikäli epäilee tätä, kannattaa käydä lääkärin juttusilla tarkistamassa oma tilanne.

Ehkäisypillerit voivat vaikuttaa painoon.

11. Lääkitys

Jotkin lääkkeet nostavat painoa. Yleensä paino nousee tai alkaa jumittaa jo siinä vaiheessa, kun lääkkeiden käyttämisen aloittaa. Yleisimpiä painoon vaikuttavia lääkkeitä ovat ehkäisypillerit, diabeteslääkkeet ja mielialalääkkeet.

Mikäli epäilee, että omalla lääkityksellä on vaikutusta painoon, kannattaa varata aika lääkärille ja keskustella, voisiko lääkettä esimerkiksi vaihtaa.

12. Raskaus

Laihduttaminen parantaa hormonitasapainoa. Näin ollen on mahdollista, että vaikka aikaisemmin olisi ollut vaikeuksia tulla raskaaksi, tilanne saattaa muuttua laihtumisen myötä. Jos tämä sopii omaan tilanteeseen, kannattaa painon noustessa tarkistaa myös raskauden mahdollisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?