Uskomaton muutos: Soili laihdutti 100 kiloa – ”Aivan olen syömisellä ja ruokavaliolla pudottanut painoni”

Julkaistu:

Laihdutus
Lavialainen Soili Pekonen, 64, laihdutti seitsemässä vuodessa sata kiloa. – Olen ollut hoikka aina. Mun sisälläni asui se hoikka Soili, hän kertoo.
Soili ja Heikki Pekonen ovat Tampereella tuttuja hahmoja. Pariskunta on työskennellyt maineikkaissa ravintoloissa, ja viimeksi he pitivät legendaarista Ohranjyvää, josta he luopuivat Soilille tapahtuneen onnettomuuden jälkeen.

Pariskunta oli 1998 lomalla Turkissa Marmariksella. Soili oli meressä uimassa, kun joku hyppäsi laivan kannelta hänen päälleen. Soili nostettiin tajuttomana ylös merestä.

– Näin kävi onnettomasti meidän lemmenlomallamme, Soili Pekonen muistelee.

Onnettomuus aiheutti pitkäaikaisia neurologisia ongelmia.

– En pystynyt palaamaan takaisin työelämään. Niin paljon tuli erilaisia ongelmia. Luovuimme Ohranjyvän pidosta silloin.

– Onnettomuuden jälkeen paino alkoi nousta, syynä kahden vuoden liikkumattomuus; vahingoituin siinä onnettomuudessa niin paljon.

Sairauslomalla painoa alkoi kertyä

Parin vuoden kuluttua Soili ryhtyi kouluttautumaan Kankaanpäässä artesaaniksi.

– Kun lähdin opiskelemaan, painoin 120 kiloa. Kahdessa vuodessa tuli 67:n painoisesta tytöstä 120-kiloinen, Soili Pekonen muistelee.


Soili valmistui ja teki alan töitä monessakin oppilaitoksessa. Sitten epäonni iski taas.

– Töihin mennessä liukkaalla kelillä kaaduin oikealle olkapäälle, ja kun painoa oli 130 kiloa, se aiheutti sen, että minulta katkesi olkapäästä jänne. Oikea käteni meni käyttökelvottomaksi.

Vuoden sisällä olkapää leikattiin kaksi kertaa.

– Kun olin sairauslomalla, painoa alkoi kertyä. Kun jouduin työelämästä pois, oli masennus päällä. Olin lähes vuoden toimeton, ja masennus on sellainen, että se nostattaa painoa.

Muutakin vaivaa ilmeni.

– Minulla on puhjennut kaikki: kakkostyypin diabetes, verenpainetauti, kolesterolit – kaikki olivat lääkityksellä. Samaan syssyyn puhkesi Crohnin tauti. Sekään ei riittänyt, vaan sain kihtikohtauksen.

– Minusta tuntui, ettei minusta ole mihinkään. Mitä mä teen loppuelämälläni? Olin kertaalleen kokenut vuoden 1998 onnettomuuden jälkeen, ettei tästä mitään tule. Olin siitä noussut ja kouluttautunut ja sitten kävi näin – jouduin työelämästä pois.

”Mun sisälläni asui se hoikka Soili”

Massiivisimmillaan Soili painoi 178 kiloa. Kun hän kävi terveyskeskuksessa punnittavana, vaa’assa ei lukemat riittäneet; piti hakea järeämpi vaaka.

– Minulla oli kotona vanhanaikainen vaaka, jossa viisari vain pyöri. En tiennyt, paljonko painoin.

– Olen ollut hoikka aina. Mun sisälläni asui se hoikka Soili. En tajunnut kehon isontumista, koska kukaan ei huomautellut siitä. Ainoastaan isä sanoi, että etkö voisi tulla hoikaksi Soiliksi mikä olit ennenkin.

Pekosen pariskunta muutti 2010 muutamaksi vuodeksi Laviasta Pirkkalaan.

– Päätin, että samalla kun muutetaan, teen elämäntapamuutoksen. Heinäkuussa yhdeksän vuotta sitten aloitin kasvisruokavalion. Hankin kuntopyörän itselleni syntymäpäivälahjaksi.

Seitsemässä vuodessa paino putosi 178 kilosta 78:aan

Soili pudotti painoaan lääkärin valvonnassa. Hänelle tehtiin kehonkoostumismittaus.

– Mittaus näytti melkein kymmenen vuotta sitten, että kehoni metabolinen ikä on 87 vuotta. Tällä hetkellä se on 49 vuotta.

Pirkkalassa Soili meni painonpudotusryhmään, ja kilot alkoivat karista.

– Huomasin, että vaatteet alkoivat olla reilun kokoiset. Kun menimme Kanarialle, kaikki edellisen kesän vaatteet olivat isoja. Onneksi oli neulaa ja lankaa mukana, että voin pienentää vaatteet.


Seitsemässä vuodessa paino putosi sata kiloa, 178 kilosta 78:aan.

– Välillä se on mennyt vähän alemmaksikin. Pari vuotta se on pysytellyt samana. En rupea tästä enää pudottelemaan.

– Ihmiset kysyvät, oletko käynyt lihavuusleikkauksessa. En todellakaan ole. Aivan olen syömisellä ja ruokavaliolla pudottanut painoni.

”Nautin siitä, että pääsin takaisin työelämään”

Aivan jokaista joulea Soili ei laske.

– Välillä voi herkutella. Pidän jäätelöstä erittäin paljon.

Ja sekin vaihe on ohi, kun Soili joutui onnettomuuksien takia olemaan kotona toimettomana. Käsityötaiteiden opettajan töitä on riittänyt useammassa oppilaitoksessa.

– Nautin siitä, että pääsin takaisin työelämään. Minua pyydettiin, Soili Pekonen kertoo.

Soili Pekosen laihdutuksesta kertoi aiemmin Satakunnan Kansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt