Pienikin ylipaino voi romahduttaa liikkumiskyvyn – Lihavuustutkija varoittaa: ”Tällä kävelykunnolla katua ei ehdi ylittää vihreän aikana”

Julkaistu:

Ylipaino
Valtaosa 50–69-vuotiaista suomalaisista kärsii ylipainosta. Lihavuustutkija Pertti Mustajoki vertaa ylipainoa virusepidemiaan, jota vastaan on taisteltava poliittisin keinoin.
Yli kaksikymmentä vuotta lihavuutta tutkinut professori Pertti Mustajoki perää toimia ”lihavuusepidemian” parantamiseksi.

Hän ottaa blogikirjoituksessaan kantaa ikäihmisten lihavuuteen. Mustajoki siteeraa tekstissään tutkimusta, jonka mukaan ennen 50 vuoden ikää lihoneilla henkilöillä on yli nelinkertainen riski liikkumiskyvyn romahtamiselle. Alle 30-vuotiaina lihoneilla vastaava riski on jopa yhdeksänkertainen.

Lihavuus ei juurikaan katso sukupuolta: Mustajoen mukaan lihavuus on enemmänkin ihmislajille tyypillinen ongelma.

”Oletko ollut vaeltamassa tämän painoisen rinkan kanssa?”

Tutkimuksen kohteena oli 4 500 suomalaista, jotka olivat iältään 55–90-vuotiaita. Tutkittavien keski-ikä oli 68 vuotta. Lihavaksi luokiteltujen painoindeksi oli keskimäärin 34, joka Mustajoen mukaan tarkoittaa 26–28 kilon ylipainoa.

– Oletko ollut vaeltamassa tämän painoisen rinkan kanssa? Näin runsaat ylimääräiset kilot jalkojen päällä ovat luonnollisesti iso taakka, kun seniori jo heikentynein lihaksin yrittää liikkua, Mustajoki vertaa blogissaan.

Heikentyneen liikuntakyvyn määritelmänä oli Mustajoen mukaan alle 1,2 metriä sekunnissa maksimivauhti kuuden metrin kävelytestissä tai kyvyttömyys kävellä 500 metriä pysähtymättä.

– Tällä kävelykunnolla katua ei ehdi ylittää vihreän aikana.

 

Mahdollisuudet viettää hyviä eläkeläisvuosia ovat paljon huonommat kuin normaalipainoisten ikätovereiden.

Mustajoki kertoo havahtuneensa seniorikansalaisten tukalaan tilanteeseen toukokuun lopulla, kun hän osallistui Suomen lihavuustutkijoiden yhdistyksen seminaariin. Tekstissään hän käyttää esimerkkihenkilöinä ”Juhania” ja ”Marjattaa”, kahta reilusti ylipainoista 60-vuotiasta kansalaista.

– Minulle valkeni, ettei Juhanin ja Marjatan tulevaisuus näytä valoisalta. Heidän kohdallaan mahdollisuudet viettää hyviä eläkeläisvuosia ovat paljon huonommat kuin normaalipainoisten ikätovereiden.

Osa ihmisistä on geneettisesti alttiimpia houkutuksille

Ilta-Sanomien tavoittaman Mustajoen mukaan lihavuudesta ei pidä missään nimessä syyttää yksilöä.

– Ylipainoon vaikuttaa huomattavasti genetiikka. Osa ihmisistä on geneettisesti alttiimpia houkutuksille, eivätkä pysty samalla tavalla vastustamaan nykyisiä lihottavia ruokavalioita. Epäedulliset geenit säätelevät lihavuutta.

Tutkija vierittääkin suurimman vastuun ylipainon lisääntymisestä ”runsastuneelle ruokamaailmalle”: samalla kun ruoka on halventunut, erilaiset epäterveelliset vaihtoehdot, kuten perunalastut, ovat lisääntyneet.

 

Lautasmalli on ollut käytössä hyvin pitkään, eikä se ole lihomista ja siitä johtuvia sairauksia vähentänyt.

Mustajoen mukaan näitä epäterveellisiä vaihtoehtoja myös mainostetaan terveellisiä enemmän.

Hän kritisoikin kovin ottein suomalaisia viranomaisia, jotka eivät ole ottaneet lihavuutta riittävän vakavasti.

Virusepidemian torjuntaan olisi ryhdytty välittömästi

Mustajoki vertaa tilannetta kuvitteelliseen virusepidemiaan, joka heikentäisi dramaattisesti kymmenien tuhansien ihmisten liikkumismahdollisuuksia.

– Suomen terveysviranomaiset olisivat välittömästi ryhtyneet virusepidemian torjuntaan. Mutta kun kaksitoista vuotta sitten vanhusten heikon pärjäämisen merkittäväksi syyksi paljastui arkinen ja ikävä lihavuus, se ei kiinnostanut ketään, Mustajoki jyrähtää.

Hän ei usko valistuksen yksin riittävän. Tarvitaan myös vero-ohjausta ja rajoituksia.

– Lautasmalli on ollut käytössä hyvin pitkään, eikä se ole lihomista ja siitä johtuvia sairauksia vähentänyt. Veroilla ja hintasääntelyllä voidaan ohjata ihmisiä terveellisempiin elintapoihin. Lapsille kohdistettujen ruokamainosten rajoittaminen voisi myös vaikuttaa lihavuuteen, sillä suurin osa mainoksista markkinoi epäterveellisiä tuotteita.

Mustajoki puuttuisi lihavuuteen jo lapsuudessa. Hän kertoo, että ylipaino kerääntyy elämän aikana: ylipainoinen lapsi lihoo yleensä aikuisuudessa lisää ja on eläkeiässä jo reilusti ylipainoinen.

Ota kantaa

Huolettaako eläkevuosien terveys?

Kyllä 74% Ei 26%
Ääniä yhteensä 6745

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt