Vielä vuosi sitten suurperheen äiti Mirva, 41, painoi sata kiloa, nyt hän on mallitoimiston listoilla: ”Se oli päänsisäinen remontti”

Julkaistu:

Elämänmuutos
Kaikki isät ja äidit voivat löytää hyvän olon eikä nelikymppisen elämä ole todellakaan ohi, 25 kiloa pudottanut Mirva sanoo.
Kun nainen menee kampaajalle ja leikkaa hiuksensa, tapahtuu jotain isoa, sanotaan.

Rantasalmelaisessa kotiäidissä Mirva Behmissä on totta vie tapahtunut. Hän on luonut yhdessä vuodessa nahkansa ja muuttunut satakiloisesta sohvaperunasta aikuismalliksi.

– Hiusten leikkaamisessa ei ollut kyse ulkonäöstä vaan hyvän olon hakemisesta, Mirva sanoo.

Kaikki alkoi eräänä alkukesän päivänä kun Mirva kipusi kotinsa rappusia.

– Meillä on tasan 14 rappusta yläkertaan ja kun nousin ne, huomasin puuskuttavani. Rappusten yläpäässä pysähdyin ajattelemaan, että voinko olla näin huonossa kunnossa. Olen 41-vuotias ja hengästyn vain 14 rappusen jälkeen.

Havahtuminen

Seuraavan yön Mirva pyöri ja kieri sängyssään. Hän oli hoitanut vuosia antaumuksella viittä lastaan, mutta omat hyvinvointi oli jäänyt arjen jalkoihin. Mitä minä tarvitsen, jotta voin hyvin? Mirva mietti.

Pysyvää hyvää oloa eivät ainakaan olleet tuoneet ne lukuisat pikadieetit, joita Mirva oli vuosien aikana kokeillut.

– Olin syönyt pelkää rahkaa ja kokeillut kaalisoppadieettiä, ollut syömättä sitä ja tätä, mutta kilot olivat aina tulleet rysähtäen takaisin.

Tyyliä oli vaihdettava. Siitä tuli pienten muutosten taktiikka.

– Päätin, että en kiellä itseltäni mitään. Eikä niin, että maanantaina aamulla kello kuusi kaikki menee uusiksi.

”Päänsisäinen remontti”

Aluksi Mirva jätti pois vain sokerin. Hän piti silti karkkipäivän, mutta osti maitosuklaan sijaan raakasuklaata.

Kiloja alkoi lähteä jo tällä tyylillä. Sen jälkeen Mirva jätti pois vehnän, sitten perunan. Niistä hän oli jo aikaisemmin huomannut saaneensa turvotusta. Tilalle tuli värejä eli runsaasti kasviksia – sekä oman kehon kuuntelua.

– Jätin kaikki vaa’at ja punnitsemiset ja söin silloin, kun minulla on nälkä ja mikä tuntui hyvältä.

Liikunta astui mukaan puoli vuotta myöhemmin, kun kiloja oli lähtenyt jo viisitoista. Mirva innostui ryhmäliikuntatunneista sekä joogasta, jotta mielikin saisi voimia ja virkeyttä.

Lisäksi Mirva alkoi huolehtia riittävästä yöunesta ja ammentaa voimaa asioista, jotka toivat hänelle hyvää mieltä.

– Se oli päänsisäinen remontti. Monina öinä mietin omaa elämääni. Piti ottaa lapio käteen, kaivaa ylös monta luurankoa ja käsitellä ne.

Yksi luuranko oli se, että Mirva oli lohduttanut ja palkinnut itseään ruoalla. Lievittänyt väsymystä karkkipussilla.


Kaikki lähtee ravinnosta

Puhdas ravinto on Mirvan mielestä hyvinvoinnin selkäranka. Kun keho saa säännöllisesti ja riittävästi puhdasta, ravinteikasta ruokaa, se alkaa voida paremmin.

Hyvä olo säteilee mieleen ja ulospäin, muille ihmisille.

– Nuorin lapseni on kolmivuotias. Moni kotiäiti varmasti samaistuu siihen, että silloinhan sitä syö lennosta. Tai palkitsee itsensä sipseillä kun lapset ovat menneet nukkumaan, vaikka tärkeintä olisi ymmärtää, että oma hyvinvointi lähtee siitä mitä syö. Ihan hyvin voisi ottaa omenan eikä karkkipussia.

Puhtaan syömisen ei tarvitse tarkoittaa hifistelyä tai edes luomua. Värikkäillä kasviksilla pääsee jo pitkälle.

Kameran eteen

Koitti päivä, jolloin sosiaalisessa mediassa muutoksestaan kertonut Mirva sai yllättävän yhteydenoton.

– Valokuvaaja Mikko Nummela laittoi minulle viestin, että olet upea, miksi et ole kameran edessä! Mene ja ota itsestäsi kuvia.

Mirva meni hämilleen. Miten hän voisi muka mennä kuvattavaksi? Hetken mietittyään Mirva kuitenkin meni.

– Kun näin kuvat, ajattelin, että voiko tuo todella olla minä. Kun kerran olen onnistunut, miksi en myös laittaisi hakemusta underground-mallikisaan.

Kilpailu oli tullut Mirvalle tutuksi sosiaalisessa mediassa. Siinä etsitään ihmistä, joka osaa kantaa itsensä tyylillä.

Alter ego

Aprillipäivän iltana Mirva sai viestin, jossa hänen kerrottiin pääsevän mukaan kilpailuun. Todeksi Mirva uskoi asian vasta seuraavana aamuna. Silloin oli riemu katossa.

– Odotan kisalta itseni voittamista. Jos pääsen finaaliin, voin näyttää että kaikki isät ja äidit voivat löytää hyvän olon ja että nelikymppisen elämä ei todellakaan ole ohi.

Kisoissa Mirva käyttää nimeä Mindy Jinx. Se on hänen alter egonsa, kuin Mirva pienellä twistillä.

– Mindy on itsevarma, hyvän fiiliksen lähettiläs, joka kantaa itsensä tyylillä. Tiedostaa omat puutteensa ja heikkoutensa, mutta on niiden kanssa sinut.


Hyvä kertautuu

Kun hyviä asioita alkaa tapahtua, syntyy positiivinen kierre. Mirva on päätynyt myös mallitoimiston listoille aikuismalliksi.

Entiseen sohvaperunaan ei olisi enää paluuta. Mirvan olo on energinen ja iloinen, täysi vastakohta vuosi sitten portaita puuskuttaneen naisen ololle.

Eniten Mirvaa on silti lämmittänyt hänen saamansa valtaisa positiivisen palautteen määrä. Teini-ikäinen tyttökin on alkushokin jälkeen innostunut liikkumaan ja syömään terveellisemmin.

Koko perhe aterioi yhdessä useammin kuin ennen, ja perheenjäsenet kohtaavat toisensa arkihälinässäkin syvemmin.

– Kun uskaltaa rohkeasti olla oma itsensä, se kertautuu. Joku toinenkin uskaltaa, että koska tuo toinen, niin miksi en minäkin. Heräämisen pitää silti tapahtua jokaisessa itsessä.

Jokaisen on kuunneltava itseään ja luotettava siihen, mitä keho ja mieli tarvitsevat.


Arvostusta itselle

Mirva tekee jo kuvauskeikkoja aikuismallina. Maanantaina hän aloittaa Helsingissä mallikoulutuksen.

– Katsotaan, poikiiko se mitään. Toivoisin, että saisin olla paljon muiden ihmisten kanssa.

Heille Mirva sanoisi, että jokaisen pitää arvostaa itseään ja tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestä hyviltä. Vaikka lapset ovatkin rakkaita, et kenenkään tarvitse tyytyä olemaan vain äiti.

Mirvan tarinan kertoi ensimmäisenä Itä-Savo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt