Heini korjasi suhteensa ruokaan ja laihtui 25 kiloa – suurin muutos omassa mielessä: ”Enää en kavahda peilejä, rakastan itseäni sellaisena kuin olen” - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Heini korjasi suhteensa ruokaan ja laihtui 25 kiloa – suurin muutos omassa mielessä: ”Enää en kavahda peilejä, rakastan itseäni sellaisena kuin olen”

Nettivalmennuksen myötä Heini alkoi oivaltaa, että hänen suhteensa ruokaan ei ollut kunnossa.

Ruokasuhteen korjaaminen ja oman itsen hyväksyntä ovat siivittäneet Heiniä kohti parempaa terveyttä.

24.5.2019 19:00

Lapsen syntymä on kenelle tahansa iso elämänmuutos, mutta Heinille se oli mullistava.

– Jäin yksin, enkä saanut elämästä oikein mitään otetta. Olin masentunut enkä jaksanut pitää huolta omasta hyvinvoinnistani, yksinhuoltajaksi päätynyt Heini, 27, kertoo.

Paino nousi 30 kiloa. Saman määrän, minkä Heini oli aikaisemmin pudottanut.

Valmentajan antamat tehtävät herättivät

Vuosi sitten Heini alkoi käydä psykiatrilla ja kiinnostus omaan hyvinvointiin palasi hiljalleen.

– Tuli kova motivaatio tiputtaa kaikki raskauden myötä kerätyt kilot. Muistin, kuinka hyvä olo oli ennen raskautta.

Tammikuussa Heini liittyi painonpudotukseen tähtäävään nettivalmennukseen. Valmentaja antoi heti kättelyssä tehtäviä, joilla Heini joutui tutkiskelemaan ajattelumaailmansa ja tapojaan.

– Oivalsin, että kaikki ei ole normaalia syömisen kanssa. Olin ahminut herkkuja ja rankaissut niiden syömisen jälkeen itseäni esimerkiksi kävelemällä 20 kilometriä.

Ahmimiskohtaukset iskivät tilanteissa, joissa Heini tunsi ahdistusta.

– Jos joku asia alkoi ahdistaa ja sitä ryhtyi vatvomaan, tuli olo, että mieli halusi purkaa sen syömiseen.

Kun Heini aloitti syömisen, sitä oli vaikea lopettaa. Samalla kerralla alas saattoi mennä iso määrä pikaruokaa, levy suklaata ja karkkipussi. Sen jälkeen iski armoton morkkis.

Suhde ruokaan ei ollut kunnossa.

Uudet keinot käyttöön

Valmennuksen kautta Heini on päässyt parempaan tasapainoon. Säännölliset rutiinit auttavat.

– Syön tarpeeksi usein ja riittävästi ja pidän huolta ruokarytmistä. Ruokavalioni koostuu ihan tavallisesta ruoasta, mutta teen kaikki ruokani itse enkä käytä mitään turhia valmiskastikkeita tai valmisruokia.

Heini on myös löytänyt tärkeitä keinoja niihin tilanteisiin, joissa omaa pahaa oloa tekisi mieli helpottaa syömällä.

– Yritän ohjata ajatukset johonkin muuhun. Alan kuunnella musiikkia tai lähden vaikka ulos kävelemään. Muistutan myös itseäni siitä, kuinka huono olo ahmimisen jälkeen tulee. Ensimmäiset 15 minuuttia ovat pahimmat, sitten alkaa helpottaa.

Heini on myös jonossa perheneuvolaan, josta hän pyrkii etsimään lisää apua syömisongelmiinsa.

Ennen Heini saattoi kavahtaa valokuvia. Ei enää.

”En enää pakoile peilejä”

Muutospolku ei ole ollut vain psyykkinen. Viime syyskuusta Heinin paino on pudonnut noin 25 kiloa.

– Nukun paremmin, olo on virkeämpi ja jaksan touhuta enemmän lapsen kanssa. Itsetuntoni on noussut enkä enää pakoile peilejä. Olen oppinut rakastamaan itseäni sellaisena kuin olen, vaikka pudotettavaa onkin vielä, Heini sanoo.

Kuntokin on kohennut salitreenien myötä.

– Kun kävelen portaat, en enää läähätä kuin viimeistä päivää.

Voimia muutokseen Heini on saanut puolitoistavuotiaasta tyttärestään sekä siitä, että hän saa säännöllisesti hetken omaa aikaa.

– Vien tytön kolme kertaa viikossa tukiperheeseen siksi aikaa, kun käyn salilla, ja kerran kuussa tyttö jää perheeseen yhdeksi yöksi. On iso asia, kun saan olla hetken ihan yksin.

Heini käy nykyisin salilla kolme kertaa viikossa ja tekee yhden kotitreenin. Viikossa on myös ainakin yksi lepopäivä.

Kun syömällä paikataan pahaa oloa

Heini ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Moni helpottaa arjen paineissa oloa syömällä, kamppailee painonsa kanssa sekä aloittaa laihdutuskuurin aina uudelleen. Joskus suhde ruokaan kääntyy syömishäiriöksi.

Ahmintahäiriö on yksi ns. epätyypillisistä syömishäiriöistä. Siitä kärsii Terveyskirjaston mukaan 2–3 prosenttia aikuisista.

Ahmintahäiriön syitä ei tunneta tarkkaan, mutta taustalla saattavat olla esimerkiksi stressitekijät, kuormittava elämäntilanne tai itsetunto-ongelmat. Kuurilaihduttelu pahentaa tilannetta.

Ahmiminen ilmenee usein kohtauksina, joiden aikana ihminen syö lyhyessä ajassa selvästi enemmän kuin normaalisti. Ahmintaan liittyy myös hallinnan menettämisen tunne; syömistä ei voi keskeyttää, kun se on kerran alkanut. Ahmimisen jälkeen olo voi olla masentunut, syyllinen ja ahdistunut.

Ahmintahäiriön hoito sisältää muun muassa syömisrytmin säännöllistämisen ja toistuvan kuurilaihduttamisen lopettamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?