Näin paljon keskivertonainen uskaltaa syödä ilman pelkoa painonnoususta - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Näin paljon keskivertonainen uskaltaa syödä ilman pelkoa painonnoususta

Sopivankokoinen annos ei jätä nälkää eikä siitä myöskään tule väsynyt olo.

15.4.2019 15:39

Monia naisia mietityttää, kuinka paljon päivässä oikein uskaltaa syödä ilman pelkoa painonnoususta.

Olisiko hyvä suosia aivan pieniä annoksia, jotta ei varmasti tule syötyä liikaa? Etenkään päivällä ei välttämättä ehdi edes ajatella ruokaa, ja lounaan voi hyvin ajatella kuittaavansa voileivällä tai pikku salaatilla.

Kuinka paljon yhdellä aterialla sitten kannattaa syödä ja miten annos kannattaa koostaa? Mistä tietää, onko oma annoskoko sopiva?

  • Katso yllä olevalta videolta muutama annoskokovaihtoehto keskivertonaisen näkökulmasta.

Liian niukka lounas on monelle naiselle tyypillinen, etenkin jos ajatuksena on hallita painoa tai kiinteytyä. Liian pieni lounas kostautuu helposti illalla napostelulla tai herkkuhimoilla, sillä päivällä on päässyt kertymään nälkävelkaa.

Liian suuri ruoka-annos taas väsyttää ja voi aiheuttaa niin sanotun ruokakooman. Jos lautanen on täynnä proteiinia ja tärkkelyspitoista ruokaa, sille ei mahdu juurikaan kasviksia. Tuhdin annoksen energiamäärä johtaa hiljalleen painonnousuun, jos kulutus ei vastaa syötyä energiamäärää.

Kuinka sopiva annoskoko sitten löytyy?

Monelle sopiva annos löytyy kätevän kämmenmallin avulla: valitse lautaselle ainakin kämmenellinen jotakin proteiinipitoista ruoka-ainetta, kuppikourallinen hiilihydraatteja, sekä ainakin pari nyrkillistä kasviksia.

Hiilihydraattiosuuden perunamuusia tai muuta tärkkelystä voit korvata muilla juureksilla tai marjoilla, jos et ole kovin fyysisesti aktiivinen ja teet esimerkiksi istumatyötä. Pastaa, perunaa tai vastaavaa ei ole siis pakko syödä. Voit hyödyntää kämmenmallia päivän jokaisella aterialla.

Rasvaa ei tarvitse yleensä juuri huomioida, sillä se löytyy usein lautaselta jo muutenkin jossain muodossa. Salaattiin voi kuitenkin laittaa siemeniä tai lorauttaa lusikallisen oliiviöljyä, jos annos on muuten vähärasvainen.

Kämmenmallia hyödyntämällä saat annoksesta tilavuudeltaan runsaan, mutta kuitenkin sopivan energiamäärältään. Saat vatsan täyteen ilman liian raskaasta annoksesta koituvaa väsynyttä oloa. Samalla saat kasviksista mukavasti suojaravintoaineita, etkä varmasti näe nälkää!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Personal trainer Maikin kävelyohjelma, jolla saat tuloksia 4 viikossa – unikin paranee

Treenaa pömppövatsa tiukaksi korsetiksi kotikonstein – 3 teholiikettä

Näin saat pyöröpepun kotikonstein – 4 liikkeen tehotreeni antaa pakaroihin voimaa ja muotoa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?