Huonosti voinut Mervi, 51, rykäisi täyden elämänmuutoksen – vuodessa lähti yli 30 kiloa

Olin aika huonossa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin, Mervi Forsström muistelee. Kiloja oli kertynyt totaalisesta liikkumattomuudesta ja huonosta ravinnosta.

Mervi Forsströmin elämänmuutos vei 30 kiloa.

7.4.2019 9:02

Vielä vuosi sitten keväällä helsinkiläinen Mervi Forsström, 51, oli todella huonovointinen. Hän joutui usein ensiapuun sydämensä rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kaikki tutkittiin, mutta mitään rakenteellista tai fyysistä ei löytynyt. Traumaattinen stressi todennäköisesti aiheutti ne.

Omien sairaalakäyntiensä lisäksi Forsström joutui vierailemaan sairaalassa myös masennusta sairastaneen tyttärensä vuoksi.

Hartioilla painoi myös parin vuoden takainen konkurssi, myymälän pyörittäminen sekä epävarmuus omasta työtilanteesta.

– Olin aika huonossa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisestikin, Forsström miettii.

Painoakin hänen 170-senttisessä vartalossaan oli ylimääräistä, hän painoi noin 90 kiloa. Kiloja oli kertynyt vuosien aikana totaalisesta liikkumattomuudesta ja huonosta ravinnosta.

– Olin syönyt vuosikausia pelkkiä valmisruokia, Forsström myöntää.

”Koin nopeasti hyvänolon tunteen liikunnasta”

Maaliskuussa vuosi sitten Mervi Forsström löysi kotoaan mainoslappusen, jossa lauttasaarelainen liikuntakeskus tarjosi tutustumistarjouksena parin viikon ilmaista kuntoilua.

Kuinka ollakaan, liikuntakeskuksen väki otti Forsströmin ilolla vastaan ilmaisjaksolle, vaikka tarjousaika oli jo ohi.

– Aloin käydä siellä ryhmäliikuntatunneilla, vaikka en ollut koskaan liikkunut yhtään. En ollut koskaan aiemmin elämässäni käynyt kuntosalilla!

Silti Forsström ihastui heti.

– Koin nopeasti sen hyvänolon tunteen, joka liikunnasta tuli. Se oli henkisesti myös hirvittävä helpotus. Kun menin liikuntakeskukseen, sain jättää kaikki murheeni oven ulkopuolelle.

–En ollut koskaan aiemmin elämässäni käynyt kuntosalilla, Mervi Forsström kertoo.

Spinning-tunnilla pyöräillessään Forsström ajatteli spinningohjaaja Ninni Kykyriä katsoessaan, että voisikohan hän joskus olla samalla tavalla hyvässä kunnossa – aikuinen nainen, joka näyttää hyvältä ja elinvoimaiselta.

Viimein Forsström rohkaistui juttelemaan Ninnin ja myöhemmin personal trainer Johan Malmströmin kanssa. Forsström mietti, voisiko hän osallistua esimerkiksi bikini fitness -kilpailuun.

– Minun piti vain tehdä joku päätös. Olisi ollut ihan sama, vaikka olisin alkanut ajaa nosturia, piti vaan päättää joku tavoite.

Kun molemmilta tuli myöntävä vastaus, Forsström alkoi hommiin. Forsström täytti ruokapäiväkirjat, jotka personal trainer Antti Rossi analysoi. Rossi myös laati Forsströmille ravinto-ohjelman.

Forsström alkoi treenata Malmströmin kanssa kolme kertaa viikossa.

– Olihan se treenaaminen vaikeaa alussa, kun mitään en osannut ja mikään paikka minussa ei liikkunut, Forsström sanoo.

”Mervi on tehnyt vuodessa melkein kaiken”

Vaikeasta alusta huolimatta tuloksia on kuitenkin tullut – todella huimasti. Rasvaa on palanut ja tilalle on tullut lihasta. Paino on pudonnut vuodessa huimasti, yli 30 kiloa. Viimevuotisen 90 kilon sijaan Mervi Forsström painaa nyt 58 kiloa.

– Vielä pitäisi saada 2–3 kiloa pois ennen Kultsan lavalle nousua, Forsström sanoo IS:lle pari viikkoa ennen kisaa.

Mervi Forsström aikoo todellakin vain vuoden treenaamisen jälkeen nousta pääsiäisenä Helsingin Kulttuuritalon lavalle bikini fitness masters SM 45 -sarjassa.

Kun hän alun perin lähti projektiin, hänen valmentajansa Johan Malmström sanoi, että realistinen tavoite Forsströmillä olisi olla kisalavalla todellakin keväällä, mutta hän tarkoitti vuoden 2020 kevättä – aikaisintaan.

– Mutta Mervi on tehnyt nyt vuodessa melkein kaiken, Malmström sanoo.

Mervi Forsström aikoo vain vuoden treenaamisen jälkeen nousta lavalle bikini fitness masters SM 45 -sarjassa.

Hänen mukaansa Forsströmin motivaatio on ollut uskomattoman kova koko ajan, melkein niin kova, että häntä on pitänyt välillä jarrutella.

Mervi Forsström alkoi treenata alusta alkaen määrällisesti paljon. Kuntosalitreenejä tuli melkein alusta alkaen kuusi viikossa, siihen viisi aerobista treeniä ja kehonhuolto päälle. Treenitunteja hänelle tulee viikossa 15–20.

– Mitään rasitusvammoja tai muitakaan vaivoja ei ole ollut. Välillä olen kyllä ajatellut, että mihin sitä tuli oikein lähdettyä. Joskus valvoin aamuyöhön asti sairaalassa tyttäreni luona ja lähdin sieltä suoraan salille treenaamaan, Forsström muistelee kuukausien takaisia asioita.

Mervi Forsström sanoo, että kulunut vuosi on antanut hänelle silti paljon. Hän tuntee jälleen elävänsä.

– Olen niin onnellinen ja kiitollinen, että lähdin tähän. Olen saanut paljon uusia ystäviä. Energiaa on niin paljon, että en tiedä mihin kaikkeen sen laittaisin. On tullut uusia ajatuksia, arvoni ovat kirkastuneet, paljon kaikkea positiivista elämääni.

Mervi Forsström sai myös tärkeimmän asian takaisin elämäänsä. Enää hänellä ei ole niin kova huoli tyttärestään.

– Tyttäreni laittoi minulle pari päivää sitten kuvaviestin, jolla hän kertoi, että oli ostanut lipun Kulttuuritalolle, Forsström hymyilee.

– Varmasti treenaamme vielä joskus yhdessä. Kun hän on seurannut minun liikkumistani, hänkin on löytänyt pikkuhiljaa liikunnan elämäänsä.

Ruokavalio tärkeimmässä osassa

Personal trainer Antti Rossi sanoo, että Mervi Forsströmin onnistumisen salaisuus kiteytyy yhteen sanaan: sitoutuminen.

– Se on ollut tässä tärkein tekijä, Mervin sitoutuminen on ollut järkyttävän kovaa, Rossi sanoo.

Rossin mukaan sitoutuminen, päättäväisyys ja tahto, mutta myös sopivan joustava ja rento tekeminen ovat avaintekijät elämäntapa­muutokselle, myös muidenkin ihmisten kohdalla.

– Kun ruokavalio tehdään järkevästi ja liikunta on järkevää, se antaa mahdollisuudet tehokkaalle aineenvaihdunnan toiminnalle, joka puolestaan saa rasvan palamaan ja lihakset kasvamaan, Rossi sanoo.

Rossi sanoo, että ruoka­valiota lähdetään rakentamaan perusaineenvaihdunnan tarvitseman energian kautta.

Sen jälkeen katsotaan työn, liikunnan ja muiden elämässä olevien asioiden vaatima energia.

– Kyllä siinä voi syödä ihan hyvin, vaikka paino putoaa, Rossi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?