Ylipaino lisää 31 sairauden riskiä – lääkärin lista on karua luettavaa

Lihottavien ruokien määrä on lisääntynyt parissa vuosikymmenessä.

Lääkäri sanoo, että pelkkä valistus terveellisistä elämäntavoista ei riitä. Syyllisenä lihavuuden kasvuun hän pitää kauppojen notkuvia ruokahyllyjä.

7.3.2019 7:37

Lista on karua luettavaa. Hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki luettelee blogissaan 31 sairautta, joiden riski kasvaa ylipainon myötä.

Muun muassa kakkostyypin diabetekseen sairastuu ylipainoisena 10 kertaa varmemmin kuin normaalipainoisena. Tämä merkitsee, että Suomen 500 000:sta kakkostyypin diabetesta sairastavasta jopa 400 000 on sairastunut ylipainon altistamana.

Kakkostyypin diabeteksen lisäksi listalla ovat muun muassa uniapnea ja rasvamaksa, mutta myös useat syövät ja lisääntymisterveyteen liittyvät sairaudet.

Jos taulukko ei näy, katso se täältä.

Mustajoki huokaa puhelimen toisessa päässä. Hän on seurannut lääkärinä suomalaisten ylipainoa ja sen vaikutusta terveyteen aina 1980-luvulta alkaen. Jopa kirjoittanut suurelle yleisölle ylipainosta ja laihduttamisesta Laihdu pysyvästi -kirjan 1988.

– Ylipainon terveysriskeistä on valistettu 20–30 vuotta, ja sinä aikana suomalaisten paino on vain noussut.

Mustajoki toivoo, että listaus herättelisi poliitikkoja.

– Päättäjien olisi hyvä tietää, että ylipaino aiheuttaa sairauksia ja lisää suuresti terveydenhoidon kuluja. Kulujen vähentäminen ei ole kuitenkaan pääasia, koska ylipaino aiheuttaa kärsimystä suurelle joukolle ihmisiä.

– Kansalaisia pitää suojella lihottavilta ruoilta.

Mustajoki on kerännyt listansa datan kansainvälisistä tutkimuksista, Käypä hoito -suosituksista, vuoden 2016 syöpärekisteristä, oppikirjoista ja THL:n rekistereistä. Tarkat viittaukset tutkimustietoihin löytyvät hänen blogi-postauksestaan.

Helposti lihottavat ruoat ovat edullisia

Listan ylipainolla tarkoitetaan merkittävästi lihavia henkilöitä, joilla on painoindeksin mukaan yli 15 kiloa ylipainoa. Suomalaisista tämän painoisia on noin miljoona, Mustajoki sanoo.

Lähes viidennes.

Mustajoki tietää, että pelkkä valistus terveellisistä elämäntavoista ei riitä. Syyllisenä lihavuuden kasvuun hän pitää kauppojen notkuvia ruokahyllyjä. Epäterveelliset, helposti lihottavat ruoat ovat edullisia ja houkuttelevasti esillä.

– Lihottavien ruokien määrä on lisääntynyt parissa vuosikymmenessä. Silloin ihmiset, joilla on taipumus painonnousuun, eivät yksinkertaisesti pärjää tämän kanssa, hän sanoo.

Lääkärin mukaan kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka tunnetaan kaikkialla.

– Erilaiset säädökset ja verotus ovat ainoita keinoja, joilla voidaan vähentää lihottavien elintarvikkeiden kulutusta, hän sanoo.

Britanniassa yritetään puolittaa lasten ylipainoisuus

Britanniassa astui viime vuonna voimaan sugar tax. Sen jälkeen virvoitusjuomia alettiin verottaa reilusti.

Seuraavaksi keskustellaan siitä, pitäisikö makeisten myynti kassoilla kieltää.

Maassa pyritään näillä toimilla puolittamaan lasten ylipainoisuus vuoteen 2030 mennessä.

Samantyylistä säätelyä Mustajoki toivoo myös Suomeen.

Kun juttu on jo kirjoitettu, Mustajoki soittaa takaisin. Hän haluaa painottaa tiettyä asiaa.

– Kenenkään ei pidä ajatella , että hän on huono ihminen, koska hän on lihonut. En halua, että ylipainoisia syyllistetään, hän sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?