Näin saat kapeamman vyötärön – 5 keinoa vatsalihastreenin lisäksi - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Näin saat kapeamman vyötärön – 5 keinoa vatsalihastreenin lisäksi

Yllättävän moni asia vaikuttaa keskivartaloon.

Rasvan kertyminen erityisesti vatsaontelon sisälle on haitallista, koska sitä kertyy silloin myös elimiin, jotka ovat normaalisti lähes rasvattomia.

1.3.2019 11:06

Lähes joka toinen aikuinen suomalainen on vyötärölihava, osoittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimman FinTerveys 2017 -väestötutkimuksen luvut.

– Näyttää siltä, että vyötäröt kasvavat jopa nopeammin kuin painoindeksin kasvun puolesta voisi veikata, THL:n erikoistutkija ja dosentti Annamari Lundqvist arvioi aiemmin tutkimustulosta.

Terveyskylä muistuttaa, että vatsaontelon liikarasva lisää sairauksien vaaraa. Rasvan kertyminen erityisesti vatsaontelon sisälle on haitallista, koska sitä kertyy silloin myös elimiin, jotka ovat normaalisti lähes rasvattomia.

– Näitä elimiä ovat esimerkiksi maksa, lihakset, sydän, haima ja munuaiset, Terveyskylä listaa.

Vatsatreeni antaa ryhtiä

Personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi on kertonut, että moni asiakas mainitsee tavoitteekseen nimenomaan vyötärön hoikistumisen ja toivoo vatsalihastreeniä.

Esimerkiksi vatsarutistukset eivät auta rasvaa palamaan mitenkään erityisesti keskivartalosta, mutta monipuolisella vatsatreenillä voi kuitenkin saada kapeamman vyötärön ja ryhdikkäämmän olemuksen.

Täältä löydät 3 teholiikettä vatsalle, joilla vyötärö kapenee taatusti.

Harva tulee huomanneeksi, että vatsalihastreenin lisäksi keskivartalolla näkyy moni muukin asia – esimerkiksi se, kuinka stressaantunut olet tai kuuluutko siihen suureen joukkoon suomalaisia, jolle kertyy univelkaa joka viikko.

Vatsalihastreenin lisäksi kannattaakin ottaa seuraavat vinkit käyttöön.

5 keinoa, joilla saat vyötärön kapeammaksi:

1. Anna riittävälle unelle mahdollisuus

Kun unta on riittävästi ja se on tarpeeksi laadukasta, aineenvaihdunta toimii oikein eikä ole koko ajan stressitilassa kerryttämässä lisää vyötärörasvaa.

2. Rauhoita syöminen

Etenkin vyötärörasvan sulatukseen toimii se, että teet ruokailuhetkistä tietoisia. Istu alas, hengähdä ja rauhoitu ruokailutilanteeseen. Rauhallisen, tietoisen syömisen pointti on, että silloin on mahdollista kuunnella kehon nälkä- ja kylläisyysviestejä.

3. Vähennä prosessoitu ruoka minimiin

Tuloksia syntyy helpommin keittiössä kuin rääkkitreenillä. Prosessoidut ruoat, eli einekset ja pikaruoka, ovat monesti todella energiatiheitä.

4. Omaksu liikunta arjen rutiiniksi

Tehokkain liikuntamuoto on se, jota tulee tehtyä viikosta ja kuukaudesta toiseen. Suunnittele liikunta kalenteriisi, jonka jälkeen se on helpompi toteuttaa ja muodostuu rutiiniksi.

5. Löydä oma motivaatiosi

Vaikka vyötärörasva on epäterveellistä, älä silti tee elämäntapamuutoksia pelon tai ruoskan kanssa. Mieti enemmän sitä, mikä olisi itsellesi mukavin ja helpoin tapa tehdä muutoksia.

Tiedätkö vyötärösi mitan?

  • Vyötärölihavuudesta puhutaan silloin, kun vyötärönympärys on miehillä yli 100 cm ja naisilla yli 90 cm.

  • Haittoja voi ilmetä jo ennen näiden rajojen ylittymistä.

  • Aineenvaihdunnan häiriöiden vaara on lievästi suurentunut silloin, kun vyötärönympärys on miehillä yli 90 cm ja naisilla yli 80 cm.

Lähde: Terveyskylä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?