Lässähtikö elämäntapamuutos, ennen kuin ehdit saada tuloksia? Tarkista nämä kaksi asiaa, jotta onnistut

Kun otat avuksi nämä keinot, annat mahdollisuuden pysyvälle elämäntapamuutokselle.

28.1.2019 14:03

Moni meistä tavoittelee elämäntapamuutosta. Erityisesti vuoden alussa ajatus elämäntapojen viilaamisesta kutkuttelee mieltä.

Ehkä haluaisit syödä terveellisemmin, lisätä liikuntaa tai varata enemmän aikaa unelle ja palautumiselle.

Usein lähdemme kohti muutosta innokkaasti ja varmana päätöksestämme. Käytännön toteutus saattaa kuitenkin lässähtää kasaan ennen kuin pysyviä tapoja on ehtinyt muodostua. Kun otat avuksi nämä keinot, annat mahdollisuuden pysyvälle elämäntapamuutokselle.

  • Katso yllä olevalta videolta, miten elämäntapamuutoksessa kannattaa edetä. Lataa myös jutun lopusta oma työkirjasi, jolla voit suunnitella oman polkusi elämäntapamuutokseen.

1. Mitä ja miksi

Määrittele aluksi tavoitteesi tarkasti. Jos tavoitteenasi on painonpudotus, olet jo määrittänyt, mistä haluat pois. Tämän jälkeen pohdi, mitä kohti haluat mennä? Tarkoittaako painonpudotus sinulle väylää energisempään oloon, hyvinvointiin tai terveyteen?

Kun olet määritellyt tavoitteesi, pohdi miksi haluat saavuttaa sen.

Miksi esimerkiksi painonpudotus on sinulle tärkeää? Käytä tavoitteesi miettimiseen aikaa ja kaivele esiin syvimmät arvosi ja motiivisi sen taustalla.

Jos et pohdi mitä ja miksi teet, saatat toimia jonkun toisen arvoista käsin tai vain siksi, että tunnet ulkoista pakotetta toimia tietyllä tavalla. Jos muutos ei lähde sinun itsesi arvoista, se usein kuivuu kasaan jo alkumetreillä. Saatat syödä terveellisemmin pari viikkoa, mutta sen jälkeen kyseenalaistat homman idean.

2. Selvitä voimavarasi

Pohdi elämääsi ja arkeasi. Onko sinulla paljon stressiä? Onko unesi huonossa jamassa? Onko sinulla rahahuolia tai haasteita ihmissuhteissa?

Pursuaako kalenterisi kiireen keskellä liitoksistaan? Jos vastasit kyllä, ei elämäntapamuutos ole tässä tilanteessa kestävällä pohjalla, sillä elämäsi ei saa perustua aina pelkälle arjessa selviytymiselle.

Jotta pystyt tekemään haluamasi elämäntapamuutoksen, sinulla tulee olla voimavaroja ja aikaa sen toteuttamiseksi. Pyri siis pistämään asiat tärkeysjärjestykseen, sano turhille asioille ei ja hae tukea muista ihmisistä. Elämässä saa olla menoa ja meininkiä, mutta haasteiden ei tule ylittää jatkuvasti voimavarojasi.

Polku kohti terveellisiä elämäntapoja

  • Lisää liikettä arkeen. Jos olet löytänyt oman lempilajisi, pidä siitä kiinni! Jos omaa lajia ei ole vielä löytynyt, kokeile rohkeasti eri liikuntamuotoja. Voit myös valita vain sen helpoimman lajin, kuten työmatkareippailun kävellen tai pyöräillen. Voit jumpata myös kotona näiden ohjeiden avulla. Tehojumpan ohjeet löydät täältä.

  • Nuku riittävästi. Liikunnan lisääminen itsessään auttaa parantamaan unta (paitsi jos liikut raskaasti myöhään illalla), mutta voit vaikuttaa uneesi myös muilla keinoilla. Malta mennä ajoissa nukkumaan ja jätä työasiat ja älylaitteet sivummalle. Kurkkaa vinkit unen parantamiseen täältä.

  • Huomioi yksi ateria kerrallaan. Jos et syö aamupalaa, opettele syömään se joka aamu. Opetellessa nestemäinen smoothie uppoaa helpommin kuin ruokaisa munakas. Halutessasi voit huomioida myös välipalan tai minkä tahansa päivän aterioista ensin. Kun valitsemasi ateria on kunnossa, siirry seuraavaan. Lopulta kasassa on koko paletti, josta säännöllinen ateriarytmi rakentuu. Vasta tämän jälkeen voit syventyä kunnolla siihen, mitä lautasesi sisältää. Lisäämällä esimerkiksi kasviksia saat arvokkaita suojaravintoaineita ja pysyt kylläisenä pidempään. Päivän aterioista voit lukea lisää täältä.

  • Ole joustava! Etene askel askeleelta tavoitettasi kohti ja varaa muutokseen aikaa ja malttia. Elämäntapamuutosta tehdessä on hyvä muistaa myös se, että elämä voi heittää eteesi vaikka minkälaisia haasteita. Älä siis tukeudu suunnitelmaasi liian tiukasti, sillä polkusi kohti muutosta ei tarvitse olla suoraviivainen. Joustavalla asenteella saavutat tavoitteesi varmasti!

Lataa tästä työkalu, jolla voit rakentaa oman polkusi elämäntapamuutokseen. Vastaat vain muutamiin kysymyksiin ja saat palasteltua suuren muutoksen pienempiin, helposti toteutettaviin askeliin.

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Kaksi mittaa kertoo, onko sairastumisriskisi kohonnut sisäelinrasvan takia – tarkista oma tilanteesi taulukosta

Kyykkytesti paljastaa 30 sekunnissa, ovatko jalkasi tarpeeksi vahvat – kokeile, yllätkö ikäryhmäsi tasolle

Tehokas lihaskuntotreeni kotona ilman kyykkyjä! Tällä jumpalla koko keho saa kyytiä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?