Martat kertovat: Näillä vinkeillä karsit joulun kalorikuormaa - Laihdutus - Ilta-Sanomat

Martat kertovat: Näillä vinkeillä karsit joulun kalorikuormaa

Joulun herkkupöytää voi kokeilla keventää monin tavoin.

Julkaistu: 19.12.2018 16:34

Martat suosittelevat lisäämään joulupöytään kasviksia. Ne tuovat jouluun monipuolisuutta ja väriä.

Suomalainen perinteinen joulupöytä on herkullinen, juhlava ja tuhti. Kinkku, laatikot ja makeiset kuuluvat suomalaiseen joulunviettoon ja ovat suomalaisten makuun.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Silja Tarvonen kertoo, että suomalaiseen joulupöytään kuuluu paljon perinteisiä jouluruokia, mutta yhä useampi valitsee joulupöydän herkut oman makunsa mukaan.

– Hyvin monenlainen pitää ja saa olla. Tärkeintä on, että nauttii joulupöydän antimista ja istuu rauhassa joulupöytään yhdessä, hän sanoo.

Jos joulupöytää kuitenkin haluaa keventää, antaa Tarvonen muutaman vinkin.

Kala on kinkkua terveellisempi joulupöydän herkku.

Kinkun tilalle kalaa

Ravitsemuksen asiantuntija sanoo, että joulunakin voi tehdä hyviä valintoja. Esimerkiksi erilaiset kalat ovat perinteisiä joulupöydässä, mutta kinkkua kevyempiä vaihtoehtoja. Kalaa voi valita oman maun mukaan. Liikkeelle voi lähteä esimerkiksi tutuista lohesta ja siiasta.

– Niitä pystyy valmistamaan ja maustamaan maukkaaksi yrteillä ja niiden kanssa koristeeksi voi tarjota kasviksia, sanoo Tarvonen.

Lisää vihersalaattia

Kasvisruokatrendi on viime vuosina nostanut päätään ja näkyy myös yhä useamman joulupöydässä. Esimerkiksi Martat järjestävät kursseja, joissa perinteisistä jouluruuista tehdään vegaaniversioita.

– Kasvisvaihtoehdot ovat hyvä lisä, joka voi tuoda monipuolisuutta ja vaihtelua joulupöytään, sanoo Tarvonen.

Viime vuosina suosiota nostattanut vihersalaatti on helppo tapa keventää joulupöytää.

– Salaateilla saa joulupöytään keveyttä ja väriä. Kannustaisinkin rohkeasti koittamaan erilaisia vihersalaatteja.

Juureksia eri muodoissa

Martat suosittelevat satokauden tuotteita myös jouluna. Juureksia ja kaaleja voi yhdistellä ja tarjoilla niitä joulupöydässä.

Tarvonen vinkkaa, että laatikkojen lisäksi porkkanaa ja lanttua kannattaa tarjota uunissa kypsennettynä tai käyttää tuoreina salaateissa.

Punajuuresta voi valmistaa monenlaista jouluruokaa.

Kokeile punajuurta

Tänä jouluna martat suosittelevat kokeilemaan jouluruuissa punajuurta.

– Punajuurisalaatti on äärimmäisen herkullinen. Punajuuren voi tehdä ennakkoon uunissa ja siihen voi yhdistää kaalia, vähän öljyä ja hedelmälohkoja.

  • Katso jutun lopusta herkullisen persimon-punajuurisalaatin resepti.

Kevennä laatikot

Tarvonen vinkkaa, että mikäli haluaa perinteiset joululaatikot kevyemmiksi kerman määrää voi kohtuullistaa. Halutessa voi myös valita kevyempiä kermanlaatuja. Vaihtelua perinteisiin laatikkoruokiin saa myös kokeilemalla esimerkiksi bataattilaatikkoa tai punajuuri-aurajuustovuokaa.

Laatikoita voi yrittää keventää – tai syödä hyvällä omallatunnolla kerran vuodessa.

Muista, joulu on kerran vuodessa

Tarvonen muistuttaa, että vuodessa on 364 vuorokautta, jolloin voi syödä terveellisesti.

– Lähtökohtaisesti joulu on kerran vuodessa, joten siihen kannattaa suhtautua sopivan rennolla asenteella ja nauttia joulun herkuista.

Joulutorttua ja piparia siis voi syödä mielin määrin jouluna?

– Rennolla asenteella kannattaa suhtautua myös kahvipöydässä Tarvonen vinkkaa.

Jos tarjolla on paljon kaikkea, ravitsemusterapeutti suosittelee maistamaan sopivassa määrin muutamaa sorttia.

8 punajuurta

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

2 rasiaa vuonankaalia

2 ruukkua viinisuolaheinää

3 persimonia

1 dl pinjansiemeniä

200 g vuohenjuustoa tai homejuustoa

Kastike:

1 dl balsamietikkaa

½ dl vastapuristettua appelsiinimehua

1 valkosipulinkynsi

2 tl sokeria

1 tl suolaa

Valmistus:

  1. Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

  2. Mausta lohkot oliiviöljyllä, hunajalla, suolalla ja pippurilla.

  3. Paahda uunissa 220°C:ssa napakan pehmeiksi, noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

  4. Huuhtele ja kuivaa vuonankaali ja viinisuolaheinän lehdet.

  5. Poista persimonien kannat ja leikkaa jokaisesta kahdeksan tasakokoista lohkoa.

  6. Paista lohkoihin kauniit pinnat kevyesti öljytyllä pannulla, noin minuutin verran puoleltaan. Anna jäähtyä.

  7. Paahda pinjansiemeniä varovasti kuivalla pannulla.

  8. Kokoa salaatti vadille. Laita vuonankaali alimmaiseksi ja asettele punajuuret, persimonlohkot ja viinisuolaheinän lehdet kauniisti vuonankaalin päälle.

  9. Leikkaa lopuksi päälle vuohenjuustosiivuja tai murenna päälle homejuustoa.

  10. Ripottele salaatin päälle paahdetut pinjansiemenet.

  11. Valmista kastike. Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa.

  12. Pirskottele kastiketta salaatin päälle ja laita loput kulhoon tarjolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?