4 vinkkiä, joilla vältät lounasbuffet-ähkyn ja iltapäiväkooman – näin pysyt kylläisenä, mutta virkeänä - Laihdutus - Ilta-Sanomat

4 vinkkiä, joilla vältät lounasbuffet-ähkyn ja iltapäiväkooman – näin pysyt kylläisenä, mutta virkeänä

Kun lautasen lappaa lounaalla liian täyteen, vaarana on loppupäivän pilaava ruokakooma.

10.12.2018 10:31

Lounasbuffetin runsas valikoima saa ihanuudessaan veden herahtamaan kielelle. Lautaselle lappaa helposti liiankin paljon ruokaa, sillä kaikkia ruokalajeja olisi kiva maistella.

Vaarana on loppupäivän pilaava ruokakooma, sillä tutkimusten mukaan annoskoot kasvavat sitä suuremmiksi, mitä useampaa ruokalajia syö. Yhtä ruokalajia syödessä pysyy helpommin kohtuudessa ja välttyy syömästä ähkyyn asti.

Suomalaisille hyvin yleinen ”koko rahan edestä”-ajattelu kostautuu lounasbuffetissa yleensä tukalana olona. Jos lounaalla on toistuvasti haastavaa pysyä kohtuudessa, voi horisontissa häämöttää myös haasteet painonhallinnassa.

Usein taustalla vaikuttavatkin puutteellinen aamiainen, heittelehtivä ruokarytmi, riittämätön uni ja tietoisen syömisen laiminlyönti. Jos kohtuus tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta ajatukselta ja lounaalla kiljuva nälkä johtaa lamauttamaan väsymykseen, seuraavilla vinkeillä otat tilanteen haltuun.

1. Rakenna puitteet ruokakooman välttämiseen jo edellisenä yönä

Hyvin nukutun yön jälkeen mieli toimii virkeämmin, omissa ruokavalinnoissa on helpompi pysyä ja myös annoskoot pysyvät kohtuullisina. Väsyneenä taas kontrolli on hukassa, mieli on sumea ja jaksamista päivään haetaan liian isoilla annoksilla, jotka vain aikaansaavat ruokakoomaa. Jos uni on illalla hukassa, voit houkutella sitä kiinnittämällä huomiota kotisi valaistukseen sekä unen kannalta hyvään ruokarytmiin.

2. Syö runsas ja makoisa aamupala

Hyvin nukutun yön jälkeen on hyvän aamupalan aika. Runsas proteiinipitoinen ja makoisa aamupala auttaa nälkää pysymään loitolla pidempään ja virkistää myös mieltä. Yön paastoamisen jälkeen pelkkä kupillinen kahvia ei ole paras vaihtoehto kiukkunälän ja siitä jalostuvan ruokakooman välttämiseksi. Vinkkejä aamupalan tuunaamiseksi löydät täältä.

3. Villiinny kasviksista

Kun sitten pääset lounasbuffetin ääreen, villiinny vapaasti salaattipöydässä! Pyri keräämään lautaselle mahdollisimman paljon erilaisia ja erivärisiä kasviksia, jotka muodostavat aterian pohjan.

Saat ruokavalioosi monipuolisuutta suosimalla lounasbuffetissa sellaisia kasviksia, joita et välttämättä syö niin paljon kotona. Kasviksia on hyvä ajatella aterian perustana, jota tukemaan lisätään muuta ruokaa, esimerkiksi maittavaa lohta.

Pitäydy yhdessä ruokalajissa, jotta annoskoko pysyy maltillisena. Myös lautasen tai muun käytettävän astian koolla on väliä, sillä isommalta lautaselta tulee syötyä enemmän kuin pieneltä. Hyödynnä tätä tietoa koostamalla kasvikset isolle lautaselle ja energiapitoisempi muu ruoka pienelle.

Jos teet paljon istumatyötä, etkä liiku arjessasi kovin paljoa, kannattaa annos koostaa proteiinipitoisesta ruuasta ja kasviksista. Tämä ylläpitää virkeyttä paremmin, kuin esimerkiksi lautasellinen pelkkää lasagnea. Jos taas päiviisi mahtuu todella paljon liikettä ja harrastat aktiivisesti liikuntaa, älä laiminlyö jaksamisellesi tärkeitä hiilihydraatteja.

4. Syö mielellä, älä silmillä

Tietoisen syömisen unohtuessa annoskoot kasvavat helposti liian suuriksi. Tällöin mieli ei ole kuviossa mukana, vaan ruokaa syödään silmillä. Annoskoko on helppo pitää sopivana, kun keskittyy siihen mitä ja miten syö. Ruokailuhetki on hyvä rauhoittaa ja aterimet on lupa laskea välillä alas. Tietoinen syöminen on todellinen supertaito, jonka luonnostaan normaalipainoiset hallitsevat yleensä hyvin. Tietoista syömistä voit harjoitella esimerkiksi tämän tehtävän avulla.

Muuta maltilla

Jos olet tähän mennessä nipistänyt yöunestasi, kuitannut aamupalan pelkällä kahvilla ja tyhjentänyt buffetin lounaalla, anna itsellesi aikaa muuttaa tapoja kertarysäyksen sijaan. Muutos kannattaa, sillä näillä vinkeillä selätät ruokakooman ja pysyt skarppina koko päivän!

Kerran viikossa Ilta-Sanomien verkkosivuille palstaa pitävä verkkovalmentaja, personal trainer ja ravintovalmentaja Maikki Marjaniemi antaa käytännönläheisiä vinkkejä terveellisempään ja virkeämpään arkeen sekä tehokkaaseen treeniin.

Maikki auttaa naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Katso myös sarjan edelliset jaksot:

Yksinkertainen liike kertoo pohkeiden lihasvoimasta – testaa ja katso, pääsetkö ikäluokkasi tuloksiin

Tämä terveellinen pikaruoka valmistuu vartissa ja pelastaa iltasi ja vyötärösi – eikä maistu liian terveelliseltä

Istu ja nouse -testi kertoo muutamassa sekunnissa paljon kehosi kunnosta – näin siinä pitäisi pärjätä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?