Laihdutus

Jenni rakastui, eikä mahdu enää ensitreffien farkkuihin – karu teoria voi selittää, miksi parisuhteessa saattaa lihoa

Julkaistu:

Me Naiset
Tuore jättitutkimus sen vahvisti: monella paino nousee parisuhteen myötä. Jos tilanne häiritsee, ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten sen voi korjata.
Kun olin sinkku, jääkaapissani oli lehtikaalia, mantelimaitoa ja raejuustoa. Nyt kahden aikuisen taloudessa jääkaapissa on joskus vain viinipullon jämät ja pala juustoa, koska olemme syöneet viime aikoina lähinnä ravintoloissa. Joskus se taas on täynnä kaikkea kivaa, mitä teki mieli poimia kauppareissulla koriin.

Kun kaksi ruuanystävää löytää toisensa, syöminen voi karata käsistä. En todellakaan mahdu enää niihin farkkuihin, jotka puin päälleni, kun lähdin aikoinaan ensimmäisille treffeille nykyisen kumppanini kanssa.

Jos sinustakin tuntuu siltä, että olet paisunut parisuhteen myötä, niin tuoreen tutkimuksen mukaan se voi ihan oikeasti pitää paikkansa.

Central Queensland Universityn yhdeksän vuotta kestäneessä tutkimuksessa oli mukana 15 000 aikuista. Tutkimuksessa selvisi, että pariskunnilla on kyllä terveellisemmät elämäntavat kuin sinkuilla. He esimerkiksi syövät kasviksia ja hedelmiä suositusten mukaan ja kuluttavat roskaruokaa ja alkoholia kohtuudella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä huolimatta varatuilla on enemmän elopainoa kuin sinkuilla.

Ristiriidalle on useita selityksiä

Parisuhteessa aterioidaan usein säännöllisesti yhdessä puolison tai perheen kanssa. Sillä on positiivisia vaikutuksia, mutta toisaalta kun syö yhdessä muiden kanssa, annoskoot kasvavat usein suuremmiksi kuin yksin syödessä.

Myös kumppanin epäterveelliset – ja ah niin houkuttelevat – syömätavat voivat tarttua. Jos esimerkiksi toinen tykkää rasvasta ja lihasta, voivat ne ilmestyä vaivihkaa puolisonkin lautaselle.

Tutkimuksen mukaan parisuhdekiloja selittää vielä yksi astetta karumpi teoria. Kun ollaan suhteessa, ei ole enää tarvetta houkutella potentiaalisia kumppaniehdokkaita eikä oma vyötärönympärys enää kiinnosta samalla tavalla kuin sinkkuaikoina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huomio jaksamiseen

Eihän se nyt varsinaisesti ole mikään synti eikä häpeä, vaikka parisuhteessa paino nouseekin, jos se ei ihmistä itseään haittaa. Mutta jos haittaa, niin asialle voi tehdä jotakin.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg ei tuputa pariskunnille karkkipäiviä tai tiukkaa kuria, vaan jotain ihan muuta.

– Ensinnäkin pitäisi ymmärtää mennä illalla ajoissa nukkumaan eikä valvoa sohvalla Netflixin kanssa yöllä yhteen. Painonhallinnassa auttaa se, että jaksetaan ja voidaan hyvin. Väsyneenä ei ole toivoakaan laihtumisesta, vaan silloin pikemminkin lihotaan.

Borg tarjoaa pariskunnan yhteisen keventämisen avaimiksi hyvää elämänrytmiä. Nukutaan hyvin. Syödään yhdessä aamiainen – viime tingassa ennen töihin lähtöä hörpätty kahvikupillinen ei ole oikea aamiainen. Hätäisen lounasleivän sijaan syödään oikeaa ruokaa vaikkapa työkavereiden kanssa. Ja sitten illaksi kotiin.

– Yhdessä kannattaa päättää, että kotona tehdään kunnon ruokaa ja syödään yhdessä joka ilta. Parisuhteeseen pitäisi löytää tavat, jotka vahvistavat hyvää elämänrytmiä.

Jos iltaisin avataan yhdessä sipsipussi, se on ongelma vain, jos päivän aikana ei ole syöty kunnon lounasta ja päivällistä. Siis silloin kun sipsejä menee kurkusta alas pussikaupalla.

Johtuuko painonnousu sittenkään suoraan parisuhteesta? Entä voiko yhdessä syöminen olla myös hyvä juttu? Lue alkuperäinen juttu kokonaisuudessaan Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Onko sinullakin sokerinaama? Näistä merkeistä sen huomaa

Asiantuntijan 17 vinkkiä: nämä ovat kauppojen halvimmat terveysruuat

Laita vessan ovi kiinni äläkä kulje pieruverkkareissa, jos haluat olla rakkaudessa yhtä hyvä kuin ranskalaiset

Miksi on koko ajan nälkä? Ravitsemusterapeutti kertoo, mistä on kyse

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt